fbpx
Öppna meny
31 augusti, 2016

Musella – Omvandlingen till biodynamisk odling

Azienda Agricola Musella drivs och ägs av Emilio Pasqua di Bisceglie, hans dotter Maddalena Pasqua di Bisceglie samt vinmakaren Enrico Raber. Egendomen är planterad med drygt 40 hektar vingårdar.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vingården Musella är vackert beläget i utkanten av distriktet Valpolicella ca 20 minuter öster om Verona. 2008 påbörjades förberedelserna för arbetet mot att ställa om till ekologisk och biodynamisk odling och från och med skörden 2014 är Musella certifierade för både ekologisk odling enligt Ecocert och biodynamisk odling enligt Demeter. Det har alltså tagit sex år att ställa om produktionen till ekologisk och biodynamisk odling. Enjoy Wine & Spirits har fått en pratstund med Maddalena som hjärtligt delade med sig om att gå från konventionell till ekologisk och biodynamisk odling och det arbete det medfört.

Nyligen fick Musella återigen det högsta betyget från Italiens mest ansedda vinguide Gambero Rosso för sin Valpolicella Classico Superiore. Denna gång från årgången 2013. Förra året prisades årgång 2012 och tidigare har de även erhållit ”Tre Bicchieri” från Gambero Rosso för sin Amarone Riserva ett flertal gånger. Musella Valpolicella Classico Superiore har funnits på Systembolagets hyllor i snart 10 år och räknas idag till en av de riktiga klassikerna från Veneto på svenska marknaden. Musellas produktion är främst inriktad på Valpolicella Superiore, Ripasso och Amarone.

Musella är en fantastisk och enastående egendom på ca 500 hektar mark i östra delen av Verona. Ursprungligen var huvudbyggnaden ett gammalt tingshus från 1500-talet. Byggnaderna och dess omgivningar har alltid varit i privat ägo och det är den främsta anledningen till att egendomen är så välbevarad och att markerna fortfarande är mycket rika på skog.

Mellan 1500 och 1870 var egendomen i familjen Muselli’s ägor och det är också de som fått ge namn åt vineriet. Från och med början av 1990-talet har egendomen utvecklats till vad den är idag. Exempelvis har ca 50 hektar gjorts om för att fastställa redan existerande vingårdar och det gamla kostallet som var omgärdat av en charmig gammal gårdsplan är i dag omvandlat till ett Relais och ett boningshus.

De nuvarande ägarna har sedan 1995 om- och återplanterat många av de äldre vingårdarna och Musella kan nu äntligen skörda goda resultat av många års hårt arbete i form av biodynamiska vinrankor vilket varit en viktig del av planen för att kunna ge ett tillfredställande resultat av satsningen.

Maddalena berättar: ”Jag var inblandad i det nya projektet tillsammans med min far Emilio redan 1995. När jag studerade historia vid universitetet bad han mig en dag att följa med honom till egendomen för att visa upp vingårdarna och produktionsanläggningen han precis hade köpt. Jag var inte så glad åt detta eftersom jag antog att det inte fanns något gemensamt mellan mina studier och hur man gör vin, men när jag passerade porten till Musella föll jag omedelbart för platsen. Jag blev snabbt förälskad i vinets magi och i vingårdsarbetet. Där och då föddes också en mycket stark känsla i mitt hjärta som aldrig lämnat mig sen jag kom hit. Jag är så lycklig över att ha fått denna möjlighet och nu är hela familjen inblandad. Mina föräldrar bor på gården och jag bor i ett hus nära vingårdarna med mina barn, mina katter och hundar, mina kycklingar och mina åsnor. Jag håller just nu på att övertyga min far att ta hand om korna på gården, framförallt för mjölken de ger. Vi har precis börjat med några experiment med råmjölk som sprayas över vingårdarna, för att undvika koppar vid behandling av exempelvis svampangrepp. Mjölken skapar en hinna på druvor och blad som bör ge ett skydd mot sjukdomar. Med de miljarder bakterier som finns i mjölken från början skall dessa kunna bekämpa sjukdomar i vinrankorna. Detta är ett av många experiment som vi älskar att göra och många fler är på gång.

Hon fortsätter entusiastiskt: ”Jag har alltid känt en stark dragning till naturen och därför har biodynamiska principer varit en naturlig riktning för mig ända sedan början. Jag har under åren träffat människor som kommit att bli mina mentorer. Den första jag mötte var Vanya Cullen från Cullen Winery i Australien, en annan är Alex Podolinsky. Idag skulle jag säga att min främsta inspirationskälla är Saverio Petrilli från Tenuta Valgiano i Toscana. Samtliga tre är ständigt med i utvecklingen av nya biodynamiska tekniker.”

Årgång 2014 hos Musella är den första som klassificeras som helt ekologisk och Demetercertifierad. Tyvärr var 2014 ett av de värsta år som de någonsin upplevt på gården. Man kan lugnt säga att de hade ganska stor otur att ha sin första ”Demeter-årgång” just under detta, mycket kalla och regniga år. Å andra sidan satte dessa villkor dem i en situation där endast mycket hårt arbete och fokus var garanti för ett bra resultat.

Maddelena förklarar: ”Jag provade precis de första röda från årgången och jag känner mig redan väldigt nöjd. Vi diskuterade en hel del om hur vi ville göra för att uppnå bästa möjliga kvalitet på vinet och vi jobbade extremt hårt för att bibehålla vinernas karaktär. Som resultatet blivit är vinerna mycket levande och packade med mycket frukt. Där finns också en del örtighet på grund av den kalla sommaren, så låt oss säga att de smakar lite som en blandning av Pinot Noir och Cabernet Franc med körsbärssmaken från Corvina. Jag är personligen mycket nöjd, för även om den är lite annorlunda än min traditionella Valpolicella så uppvisar den en respektfull smak av just den årgången. Vinet har stor personlighet, bra friskhet och perfekta värden med ett lågt pH-värde som förhoppningsvis ger vinet ett långt liv. Vi kommer att veta mer nu under de kommande månaderna när den första blandningen kommer att vara redo. Just nu ger proven från de stora faten och cementtankarna bara intryck av vad som komma skall hos detta vin. I vilket fall som helst är vi alla nöjda med resultatet, särskilt efter en så svår årgång. Vi har också lärt oss en hel del av den här årgången. Om inte annat att det går att jobba dubbelt så hårt som vi gjort tidigare.”

När Musella väl startade omställningsarbetet med hjälp av en biodynamisk konsult började också Maddalena fokusera en hel del på studier rörande omvandlingen. Hon lade ner mycket tid på att vårda det mycket viktiga nätverket mellan sina kollegor. Att själva jobba med all omvandling skapade en egen erfarenhet. Det är mycket som förändras, inte bara på gården utan även i naturen runt dem.

”Vi får stöd och hjälp, men det är vi som måste lära oss och veta vad vi ska göra, år efter år efter år. Vi har också stadig kontakt med två instanser som följer varje steg vi tar, ’Suolo e Salute’ för den ekologiska omvandlingen och en annan för den biodynamiska Demeterklassificeringen. Dessa instanser ser till att vi följer den praxis som gäller för att uppnå certifiering. De kontrollerar oss ett par gånger per år och de är också tillgängliga för kunskap, information, workshops och annan hjälp som är bra att ha tillgång till. De har stöttat oss och är en bra partner men också ett kontrollerande organ. Det är mycket att tänka på.”

Hon fortsätter: ”Det svåraste är att ändra vårt eget sinne och behärska problem och rädslor inför sådant som är nytt. Generellt sett är det alltid rädslan som orsakar mest problem. Då är det mycket viktigt att involvera människor runt omkring dig som kan skapa en bättre arbetsmiljö och råda om allt vi kanske saknar och är i behov av. Vi är tillsammans fler ögon som observerar händelseförloppet och det är viktigt att respektera det vi ser, att bli bra åskådare. Mot slutet gäller bara tålamod, mycket tålamod! Speciellt om man som jag är den stora entusiasten som vill ha omedelbara resultat. Den här lektionen i tålamod har dock varit mycket bra och mycket viktig. Jag har fått lära mig många saker, fått en hel del förklarat för mig som jag aldrig tidigare haft ork, tid och lust till att sätta mig in i. Det är mycket att hålla koll på, Demeter är den mest kända biodynamiska certifieringen och den är direkt hänvisad till Rudolf Steiners antroposofiska anvisningar. Där handlar det mestadels om att ta hand om jorden, om balansen mellan människor, djur och växter och där alla tre delar ska vara i harmoni. Ekologisk certifiering handlar om att ta hand om marken och naturen och att minimera besprutning av kemikalier i vingårdarna. Jag tror det viktigaste är att vi gör något väsentligt för hållbarhet snarare än att jag har koll på de exakta skillnaderna mellan begreppen. Vi vill hursomhelst kommunicera vårt arbete till våra konsumenter och då är certifieringarna en garanti.”

Det första Musella gjorde i omställningsarbetet till ekologisk och biodynamisk odling var att se över och analysera tillståndet i jorden. Man började bearbeta marken för att frigöra syre så att jorden kunde andas mer. Man plöjde jorden med mer medvetenhet och omtanke, planterade frön av blommor, baljväxter, vete och senapsblom mellan raderna och sprutade ’Preperation 500’ (biodynamiskt gödsel) ett flertal gånger under våren och hösten.

Vinrankorna sprayas idag med minimalt med koppar och sulfiter och man använder en speciell maskin som tar bort den koppar som landar på jorden.

Steg två i omställningsarbetet var att börja spraya med ’Preperation 501’ (biodynamiska bergskristaller) på bladen och börja använda den naturliga gödseln från de egna frigående korna. Det har varit ett slitsamt och tidskrävande arbete med förberedelserna som det nya ekologiska och biodynamiska Musella.

Maddalena säger tydligt: ”Allt är mer tidskrävande jobb idag efter omställningen. Samtidigt, allt du gör, gör du på ett annat sätt, låt oss säga med mer respekt. Min största oro är att trots att vi nu gör allt vi kan för att säkerställa en välmående natur runt oss kommer få ett bakslag på ett eller annat sätt. Det är en spännande framtid vi går till mötes. Hela den här omvandlingsprocessen har tagit drygt fyra år, men det är ju nu verkligheten börjar och det är nu vi ska växa in i vår nya framtid.”

Redan efter de första åren av omvandling börjar resultaten synas tydligt. Den tidigare ganska komprimerade och hårda, röda lerjorden har nu, efter dessa första år av biodynamisk hantering, blivit otroligt mjuk och porös, vilket skapar möjlighet att syresätta marken. På grund av detta har en mängd liv återkommit till jorden som bakterier, maskar, insekter och många olika blommor som förekommer naturligt. Detta ger en positiv mångfald och utgör en fin balans i mikroklimatet.

Tanken är att ge så goda förutsättningar som möjligt för jorden runt vinstockarna. Detta i syfte att låta rankorna växa sig starkare och bli mer motståndskraftiga samt att också kunna dra upp så mycket näring som möjligt från jorden och överföra mineralerna till frukten.

Maddalena snuddar vid ämnet klimatförändringar: ”Det där är något man kan prata länge om, men jag är inte tillräckligt förberedd ännu för att gå djupare i det ämnet. Jag studerar ivrigt då det är en väldigt komplicerad fråga. Säkert är att föroreningar och det vansinniga sätt människor anser att de kan behandla jorden på idag utan en tanke på vad de har framför sig är definitivt inte bra för planeten. Jag är dock inte helt övertygad om att det är det enda onda. Vi har också solens olika faser som bestämmer över klimatets villkor. Väder- och naturkatastrofer har alltid funnits om man blickar bakåt i historien. De mycket regniga eller mycket varma årgångarna är relaterade till solens position, dess svarta fläckar och läget för vissa andra planeter som Jupiter till exempel. Med andra ord är det omöjligt att styra den globala uppvärmningen, världens föroreningar, solen och planeternas olika faser. Vad vi kan göra på vår egen gård är att försöka göra vårt bästa för att undvika allt annat som kan skada vår luft, jord och vårt vatten. Vi kan förbereda ganska mycket för oväntade händelser, vi kan jobba med marken vi äger med förberedelser för regnperioder. Vi kan förbereda oss för månader av hetta och solljus. Dessa förberedelser är endast möjliga med fokusering på balansen mellan jordbruk, djur och skog. Trädens rötter håller kvar jorden för att undvika att den rinner bort med regnvatten, trädkronorna håller luften ren, att hålla djur är viktigt för både utsäde och gödsel, så i mina ögon finns det en vision som är mycket större än vingården. Det finns många element av vårt liv som måste vara i balans för att göra oss alla nöjda samtidigt.”

Det mesta, för att skapa balans i vingårdarna, och att jobba ekologiskt sker ute i markerna. När det kommer till efterproduktionen av vinet gäller det att göra så liten inverkan som möjligt i källaren. Har man jobbat förnuftigt och målmedvetet i vingårdarna blir resultatet i källaren en följd av vad man presterat.

Maddalena förklarar: ”Sedan 1999, då jag insåg vikten av vinets renhet, har det handlat om att eliminera alla tänkbara möjligheter till kontamination. Vad som helst kan förorena vinet, även när man satsat allt för att göra det bättre, som till exempel ekfat. År 2000 gjorde jag en Amarone som fått lagras i ett fat jag bett om att byggas åt mig utan rostning. Jag bad tillverkaren att böja ekbrädorna med ånga i stället för över elden, för att i mesta mån undvika rostade tanniner och smak som annars överförs i vinet. Jag var nyfiken på att se hur vinet blev utan den sortens inverkan. Det här var många år innan vi verkligen började med bio-tänket, men det var min första strategi för att visa respekt för vinet. Tack vare sättet att arbeta på i vingårdarna har vi gott samvete och rena produkter i källaren. Min uppfattning om källaren är att det ska vara en ren och bekväm plats, där man seriöst kan följa den naturliga omvandlingen av druvor till vin. Vi tror och hoppas att, med vår passion och dedikation, ha naturen på vår sida.”

Det fortsatta arbetet med vingårdens utveckling ligger just nu på planeringsbordet. Musella vill gärna expandera, men i lagom takt. Just nu har de kapacitet och möjlighet att hantera ytterligare någon hektar och försök kommer göras med plantering i den gamla Pergolastilen.

När den största delen av deras verksamhet numera sköts för hand har de inte längre behov av Guyot-planteringar. Några av deras druvsorter, exempelvis den känsliga Corvinone, skulle må bra av Pergolans skugga mot Italiens starka sommarsol. Det finns planer på att byta ut den tunga gamla traktorn till en modernare och lättare maskin för atundvika åverkan på jorden så mycket som möjligt. Samtidigt görs nya experiment för tillverkningen, exempelvis lagring i marmorfat och andra stensorter och ca 600 liter av den, för oss välkända Valpolicella Superiore, har trampats med bara fötter för att jämföra mot den normala pressningen.

Vad Maddalena anser vara det bästa med sina viner förklarar hon: ”Frukten, renheten och elegansen. Utöver mina viner älskar jag relationen mellan jorden och vingårdarna och hur de direkt avspeglas i vinet. Jag är väldigt stolt över att dessa egenskaper blir mer och mer tydliga, årgång efter årgång, tack vare biodynamik och de förändringar dess principer gett oss.”

Det är en lång och mödosam väg att gå, en omvandling till ekologisk vingård har kostat mycket energi för personalen på Musella men det har varit en passionerad resa som nu äntligen ska börja leverera resultat.

Maddalena ser ljust på framtiden: ”Jag kan berätta för er att Musella redan har förändrats mycket och att nästa steg är att hålla denna riktning, utan rädsla, men med passion, förtroende och ett stort leende på våra läppar. Vi har också förberett oss så gott det går på att acceptera misstag, att ta lärdom av dem och att gå vidare utan skam. Jag anser att vi precis börjat att ha kul på riktigt i Musella och med stor entusiasm tar vi oss an morgondagen. Förhoppningarna är höga men vi tror att den som hoppar på vårt tåg kommer att åka med glädje!”

VINER FRÅN MUSELLA PÅ SYSTEMBOLAGET:
2014 MUSELLA VALPOLICELLA SUPERIORE 109 KR (NR 2393) EKOLOGISKT
2009 MUSELLA AMARONE DELLA VALPOLICELLA RISERVA 349 KR (NR 75441)

Andra nyheter

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!