Öppna meny
10 april, 2019

Nyheter från Kilchoman

Den 9 maj lanserar vi två nyheter, så kallat webbsläpp från Kilchoman, Kilchoman Loch Gorm och Kilchoman STR Cask Matured. Loch Gorm är en återkommande utgåva och den enda sherryfatslagringen som lanseras internationellt. STR Matured är en ny buteljering från det lilla gårdsdestilleriet på Islay i Skottland.

Dela på Twitter Dela på Facebook

kilchoman Loch Gorm

Kilchoman Loch Gorm

Kilchoman Loch Gorm är en återkommande sherryfatslagring och den sjunde i ordningen från det lilla gårdsdestilleriet, som tillhör ett av den minsta i hela Skottland. Faten kommer från Miguel Martin i Jerez och detta är den enda återkommande utgåva som innehåller 100% sherryfat.

Årets Loch Gorm är ett giftermål av 20 stycken oloroso sherryfat från 2006 till 2011. Totalt har man buteljerat 15 000 flaskor av denna läckerbit varav 360 flaskor kommer till Sverige. I sedvanlig Kilchomananda är produkten naturlig i färgen och icke kylfiltrerad.

– Loch Gorm är en återkommande utgåva och den enda sherryfatslagringen vi lanserar internationellt. Till årets utgåva har vi använt några av våra äldsta sherryfat och dessa 12 och 13-åriga fat har onekligen adderat ytterligare en dimension av djup och komplexitet, säger Anthony Wills, grundare och destillerichef på Kilchoman Distillery.

”Synnerligen trevlig bekantskap”

– Denna sherryfatslagring är en av de populäraste utgåvorna från destilleriet och årets buteljering lär sannolikt inte göra någon besviken. Det är många whiskyälskares favorit från destilleriet vilket är fullt förståeligt då detta är en synnerligen trevlig bekantskap, säger Peter Kokovic, Affärsområdeschef Enjoy Wine & Spirits.

Kilchoman Loch Gorm 2019 har en stor, påtagligt rökig doft med inslag av mörk choklad, läder, kryddnejlika, torkade frukt och apelsinskal. Smaken är kraftfull där toner av härlig torvrök samsas med torkad frukt, kryddor och mörk choklad. Avslutningen är lång där torvrök och torkad frukt samspelar i en trevlig harmoni.

Single Malt Whisky | Ursprung: Islay, Skottland |
Alkoholhalt: 46% | Storlek: 700 ml | Art.nr: 4054401 |
Pris: 799 kr | Lansering: Webbsläpp 9:e maj 2019

kilchoman shaved

Kilchoman STR Matured

Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det lilla gårdsdestilleriet på Islay, som tillhör ett av den minsta i hela Skottland. STR är förkortning för ”Shaved, Toasted and Re-charred”, en teknik som utvecklats av den framlidne Dr. Jim Swan i syfte att påverka fatens inverkan under lagringen. I denna utgåva är det rödvinsfat från Portugal som genomgått den speciella behandlingen.

Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det lilla gårdsdestilleriet, som tillhör ett av den minsta i hela Skottland. STR är förkortning för ”Shaved, Toasted and Re-charred”, en teknik som utvecklats av den framlidne Dr. Jim Swan i syfte att påverka fatens inverkan under lagringen. I denna utgåva är det rödvinsfat från Portugal som genomgått den speciella behandlingen.

Kilchoman STR Cask Matured är ett giftermål av 30 stycken rödvinsfat från Portugal som fylldes den 2012 och buteljerades 2019. Totalt har man buteljerat 14 500 flaskor av denna läckerbit varav 360 flaskor kommer till Sverige. I sedvanlig Kilchomananda är produkten naturlig i färgen och icke kylfiltrerad.

– Det är med blandade känslor denna utgåva nu lanseras. Dr. Jim Swan har under många år varit mitt stöd och bollplank när vi utvecklat våra fat- och lagringsmetoder men också den som designade våra pannor. När vi fyllde våra STR fat var det med stor förväntan och förhoppning på vad som skulle komma ut i slutändan. Tyvärr så hann Jim gå ur tiden innan vi nådde hela vägen i mål varför denna whisky alltid kommer ha en speciell plats i mitt hjärta, säger Anthony Wills, grundare och destillerichef på Kilchoman Distillery.

”Synnerligen trevlig pjäs”

– STR tekniken utvecklades med målsättning att kunna återanvända fat utan att för den skulle kompromissa med kvalitén. Jag tycker att resultat är en synnerligen trevlig pjäs som sannolikt inte lär göra en Islay entusiast besviken. Kilchoman fortsätter att leverera buteljeringar av högsta kvalité och denna är inget undantag, säger Peter Kokovic, Affärsområdeschef Enjoy Wine & Spirits.

Kilchoman STR Cask Matured har en stor, påtagligt rökig doft med inslag av mörk choklad, torkade fikon, röd frukt och smörkola. Smaken är kraftfull där toner av härlig torvrök samsas med torkad frukt, kryddor, kakao och fudge. Avslutningen är kraftfull där torvrök och torkad frukt samspelar i en trevlig harmoni.

Single Malt Whisky | Ursprung: Islay, Skottland
Alkoholhalt: 50% | Storlek: 700 ml | Art.nr: 4054501
Pris: 899 kr | Lansering: Webbsläpp 9:e maj 2019

Kilchoman destilleri

Fakta Kilchoman Distillery

Kilchoman är något så unikt som ett småskaligt familjeägt destilleri på Islay. När de första dropparna började sippra ut från kopparpannorna den 14 december 2005 var Kilchoman det första destilleriet som öppnat på Islay under de senaste 124 åren. Kilchoman destillerar cirka 200 000 liter per år och är därmed Islays i särklass minsta destilleri och ett av de minsta destillerierna i hela Skottland. Trots att småskalig framställning i ärlighetens namn inte alltid behöver innebära högre kvalitet, så är det i detta fall precis det som gör Kilchoman unikt, något som bevisas av alla de utmärkelser som destilleriet redan hunnit få.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget