, ,
5 december, 2019

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Måndagen innehöll två riktigt värmande drycker. En XO Cognac från Dobbé och en nyhet och den första i sitt slag i fasta sortimentet, den färdigblandade drinken Espresso Martini, med servering för två. En chilensk nyhet skulle också ha presenterats, men kondoren La Gran Envergadura har flugit vilse på vägen från Sydamerika så vi får återkomma med landningsinformation om den vid ett annat tillfälle.

Fast Sortiment, lansering 2019-12-02

Nr 441 Bossard Cognac XO 48 %, Dobbé SARL, 399 kr
Frankrike, Cognac
Druvor: Ugni blanc 100 % – Socker: 9 gr/l)
Druvig, nyanserad doft med fatkaraktär och inslag av aprikosmarmelad, apelsin, honung, nötter, choklad, kryddor och vanilj. Smaken har en härlig komplexitet där den aningen högre alkoholhalten bidrar till ett djup utöver det vanliga. Avslutningen är generös och lång.
Druvorna skördas tidigt på säsongen innan de hunnit mogna helt. Detta medför att det finns mycket syra kvar i druvorna som bidrar till ett smakrikare destillat. Efter att druvorna skördats pressas dessa varsamt där man därefter låter druvmusten jäsa. Enligt regelverket destilleras vinet två gången i en klassisk alambicpanna. För att ge cognacen en ökad fruktighet låter man liten del druvskal följa med i destillationsprocessen, något som bidrar till att extrahera alla aromatiska element av druvorna. Destillatet lagras sedan lagras på fat av limousinek under minst 10 år i deras egna källare innan det slutligen gifts samman. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Avnjutes företrädesvis solitär alternativt med några droppar vatten.

Nr 1820 Barrels and Drums Espresso Martini, 20,90 kr
Blanddryck
Söt med tydlig smak av kaffe och inslag av vanilj och smörkola.
(Socker: 111 gr/l)
Basen är cold brew, kallbryggt kaffe på svenska vilket länge varit en stor trend i USA. När man kallbrygger framhäver man kaffets söta aromer och ger kaffet en rundare smak. När kaffet filtrerats tillsätter man vodka gjord på säd, vanilj, kakao och socker för att skapa en perfekt cocktail. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Espresso Martini är en populär drink både som aperitif och efter maten. Serveras väl kyld.

 

Nr 2063 La Gran Envergadura Carmenère 2018, 69 kr (Försenad lansering)
Chile, Central Valley
Rött vin som är fylligt och smakrikt
(Druva: Carmenère 100 % – Socker: 2.1 gr/l)
Fyllig, fruktig smak med inslag av körsbär, svarta vinbär och örter. Lång och fruktig eftersmak. Mild strävhet, och medelhög syra. Maskinell skörd. Druvorna sorteras noga och förs sedan över i temperaturkontrollerade ståltankar där vinet får jäsa och sedan lagras fram till buteljering. Gott att dricka nu men kan sparas ytterligare två år efter årgången med positivt resultat. Passar till grillat, pizza och vilt utan fetare tillbehör.

Fredagen kommer med en riktigt stor julklappssäck med mestadels vin från Italien. Men, även Santa Barbaras stolthet Au Bon Climat lanseras ,vid sidan av ett nytt fynd från Chile på innedruvan Cinsault. Självklart kommer det till lite julsprit, denna gång i form av den värmande läckra whiskeyn Kilchoman Small Bath No 1, exklusivt framtagen för den svenska marknaden och en självklarhet för samlaren och konnessören.

Tillfälligt Sortiment, lansering 2019-12-06

Nr 92474 Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2017 (3000 fl), 219 kr
USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County
(Druva: Chardonnay 100 % – 13,5 % Alkohol)
Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, persika, nötter, vit choklad, citron, ananas och vanilj.
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, persika, nötter, citron, ananas, kryddor och vanilj. Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk, eller till ljust kött. Au Bon Climat bildades 1982 av Jim Clendenen som också är vinmakare. Santa Barbara County ligger cirka 15 mil nordväst om Los Angeles.

 

Nr 92226 Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir 2017 (3000 fl), 229 kr
USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County
(Druva: Pinot Noir 100 % – 13,5 % Alkohol)
Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, salvia, choklad, sandelträ och hallon. Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, lingon, sandelträ, salvia, choklad och hallon. Serveras vid cirka 16°C till rätter av stekt fisk eller ljust kött.

 

 

Nr 95980 De Martino Viejas Tinajas Cinsault 2018 (2400 fl), 239 kr
Chile, Région del Sur, Valle del Itata
Rött vin som är lätt och friskt
Druva: Cinsault 100 % – Socker: 2.3 gr/l – Alk. 13,5 %)
Ung, mycket frisk med tydlig ton av röda vinbär, hallon, kryddor och färska örter. Läskande gott, med hög syra och ganska mjuk tanninstruktur och ett långt, friskt avslut. Druvorna skördas för hand från denna 3 hektar lilla vingården Guarilihue vid optimal mognad. Vingården ligger endast två mil från Stilla Havet, vilket ger en härlig svalka som i sin tur ger fin syra till druvorna. Vinet får jäsa med naturjäst på amforor av olika storlek innan det buteljeras och säljs. De Martino Winery är familjeägt sedan tre generationer. Egendomen omfattar 300 hektar.
Gott att dricka nu, men kan lagras 3-5 år. Passar till vegetariska rätter eller ljust kött, gärna grillat vildsvin.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera 37,5 cl 2016 (1800 fl), 119 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera 2016 (9000 fl), 199 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera Magnum 2016 (600 fl), 439 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 92670 La Spinetta Barbaresco Starderi 2015 (120 fl), 899 kr
Italien, Piemonte, Barbaresco
Rött vin som är stramt och nyanserat
Druva: Nebbiolo 100 % – Socker: 1 gr/l)
Stor doft med körsbär, mineraler, nypon och blommiga inslag. Smaken är ung och kraftfull med en otrolig renhet och nyansrikedom i sin rödtonade frukt och levande tanninstruktur. Vinet tål att lagras länge och utvecklar sin omisskänliga elegans som kännetecknar ursprunget och vingården Starderi.
Alkoholjäsningen sker i ståltank med roterande blad, för att sedan dras om till fat för den malolaktiska jäsningen. Vinet mognar i 22 månader på franska, mediumrostade ekfat om 225 liter varav 100% är nya. Vinet får vila 3 månader på ståltank innan buteljering, och vilar ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning. Druvorna kommer från den 6,5 hektar lilla vingården Starderi som ligger i byn Neive i Barbaresco.
Passar till smakrika rätter av vilt, pasta med tryffel, mogna ostar, eller rustika gryträtter. Kan lagras 20-25 år.

 

Nr 92669 La Spinetta Barbaresco Starderi 2007 (180 fl), 1299 kr
Italien, Piemonte; Barbaresco
Rött vin som är stramt och nyanserat
Druva: Nebbiolo 100 % – socker 1 gr/l – Alk. 14,5 %)
Elegant karaktär med mognadstoner. Doft av mörk röd frukt som hallon, plommon, nypon, höstskog, läder och kryddor. Smaken är stor och komplex med silkiga tanniner och långt slut. Ett stort vin! Druvorna kommer från den 6,5 hektar lilla vingården Starderi som ligger i byn Neive i Barbaresco.
Alkoholjäsningen sker i ståltank med roterande blad, för att sedan dras om till fat för den malolaktiska jäsningen. Vinet mognar i 22 månader på franska, mediumrostade ekfat om 225 liter varav 100% är nya. Vinet får vila 3 månader på ståltank innan buteljering, och vilar ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning. Kan lagras i 10-15 år. Gott till smakrika rätter av vilt, pasta med tryffel, mogna ostar, eller rustika gryträtter.

 

Nr 92100 Contratto Millesimato Pas Dosé 2013 (3600 fl), 199 kr
Italien, Piemonte
(Druvor: 89 % Pinot Noir och 20 % Chardonnay – Socker: 1,5 gr/l – Alk. 12,5 %)
Nyanserad, något utvecklad doft med inslag av gula äpplen, nougat, rostat bröd, mineral och citrus. Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, nougat, rostat bröd, mineral och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.
Contratto drivs sedan 2011 av La Spinetta och vinmakaren Giorgio Rivetti. Förutom mousserande vin producerar man även vermouth. Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Detta vin har lagrats minst 40 månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

 

Nr 40658 Kilchoman Sweden Exclusive Small Batch No 1 (1260 fl), 649 kr
Storbritannien, Skottland, Islay
Whisky (Alk. 47,5 %)
Stor, rökig doft med inslag av mandelmassa, gula päron, vanilj, smörkola och sultanrussin. Smaken är komplex med återkommande rökighet där toner av fruktkompott, nötter, smörkola, citrus och vanilj ackompanjeras med inslag av torkad frukt. Avslutningen är lång med kvardröjande smak av rök och tjära med härliga undertoner av smörkola.
Kilchoman Sweden Exclusive Small Batch är den första utgåvan i en serie som lanseras exklusivt i Sverige. Denna första utgåva är ett giftermål av fyra bourbonfat och ett Oloroso sherryfat vilket totalt resulterat i 1 260 flaskor. I sedvanlig Kilchomananda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring. Avnjutes företrädesvis solitär alternativt med några droppar vatten.

Andra nyheter

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

Karantänfilmer och vintips
Vinprovning

Karantänfilmer och vintips

Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...

Nyheter i mars
Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...

Dryckestrender 2020
Dryckesskolan

Dryckestrender 2020

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...

Nyheter i februari
Nyheter

Nyheter i februari

Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...

En av vinvärldens paradoxer
Dryckesskolan

En av vinvärldens paradoxer

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...

Piccini - med vin i blodet
Dryckesskolan

Piccini - med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...

Att tala vinspråk
Dryckesskolan

Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Mat & Vin

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!

Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...

Årets Nobelvin är från Österrike
Nyheter

Årets Nobelvin är från Österrike

Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
Dryckesskolan

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch

”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt vä...

Nyheter i november
Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mö...

Nyheter i oktober
Nyheter

Nyheter i oktober

Oktober har anlänt och med den en hel drös med härliga viner för höstgrytorna och skogens all svamp. Det blir stort fokus på norra Italien ...

Fem fakta om: Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om: Rioja

I denna veckas ”Fem fakta” lär vi dig mer om Rioja. Rioja [ˈrjoxa] är en av Spaniens mest kända vinregioner och omfattar omkring 57 000 hektar med vingårdar. Rioja ...

Orange är det nya svarta
Dryckesskolan

Orange är det nya svarta

I samband med att intresset för naturviner ökat dyker uttrycket skalmacererat vitt vin eller så kallat orange vin upp allt oftare. Vad vet du om skalmacererade vita viner? Vad ä...

Ta tåget till vinet
Hållbarhet

Ta tåget till vinet

Att tågsemestra är både populärt och klimatsmart. Så häng med oss på tåget till några av Tysklands ledande vinmakare och mest intressanta vinregioner. Pfalz: ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt ...

Piccini Prosecco Extra Dry
Nyheter

Piccini Prosecco Extra Dry

Från vinmakaren Alessio Ciomei kommer denna underbart eleganta och fruktiga Prosecco som är typiskt för ursprung och druvsort. Producenten Piccini är en av Chiantis största vinproducenter, som ...

Casal di Serra och druvan Verdicchio
Dryckesskolan

Casal di Serra och druvan Verdicchio

Ur glaset på bordet stiger en inbjudande aromatisk doft som avslöjar mineral, citrus, päron och örter. Det gröngula vinet känns krispigt och fräscht och vid ...

West Cork Irish Whiskey Black Cask finns nu äntligen på hyllan
Nyheter

West Cork Irish Whiskey Black Cask finns nu äntligen på hyllan

West Cork Distillers ligger i Cork på södra Irland och använder enbart irländskt spannmål till sin irländska whiskey. All whiskey som produceras hos West Cork ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!