fbpx
Öppna meny
, ,
5 december, 2019

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Måndagen innehöll två riktigt värmande drycker. En XO Cognac från Dobbé och en nyhet och den första i sitt slag i fasta sortimentet, den färdigblandade drinken Espresso Martini, med servering för två. En chilensk nyhet skulle också ha presenterats, men kondoren La Gran Envergadura har flugit vilse på vägen från Sydamerika så vi får återkomma med landningsinformation om den vid ett annat tillfälle.

Fast Sortiment, lansering 2019-12-02

Nr 441 Bossard Cognac XO 48 %, Dobbé SARL, 399 kr
Frankrike, Cognac
Druvor: Ugni blanc 100 % – Socker: 9 gr/l)
Druvig, nyanserad doft med fatkaraktär och inslag av aprikosmarmelad, apelsin, honung, nötter, choklad, kryddor och vanilj. Smaken har en härlig komplexitet där den aningen högre alkoholhalten bidrar till ett djup utöver det vanliga. Avslutningen är generös och lång.
Druvorna skördas tidigt på säsongen innan de hunnit mogna helt. Detta medför att det finns mycket syra kvar i druvorna som bidrar till ett smakrikare destillat. Efter att druvorna skördats pressas dessa varsamt där man därefter låter druvmusten jäsa. Enligt regelverket destilleras vinet två gången i en klassisk alambicpanna. För att ge cognacen en ökad fruktighet låter man liten del druvskal följa med i destillationsprocessen, något som bidrar till att extrahera alla aromatiska element av druvorna. Destillatet lagras sedan lagras på fat av limousinek under minst 10 år i deras egna källare innan det slutligen gifts samman. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Avnjutes företrädesvis solitär alternativt med några droppar vatten.

Nr 1820 Barrels and Drums Espresso Martini, 20,90 kr
Blanddryck
Söt med tydlig smak av kaffe och inslag av vanilj och smörkola.
(Socker: 111 gr/l)
Basen är cold brew, kallbryggt kaffe på svenska vilket länge varit en stor trend i USA. När man kallbrygger framhäver man kaffets söta aromer och ger kaffet en rundare smak. När kaffet filtrerats tillsätter man vodka gjord på säd, vanilj, kakao och socker för att skapa en perfekt cocktail. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Espresso Martini är en populär drink både som aperitif och efter maten. Serveras väl kyld.

 

Nr 2063 La Gran Envergadura Carmenère 2018, 69 kr (Försenad lansering)
Chile, Central Valley
Rött vin som är fylligt och smakrikt
(Druva: Carmenère 100 % – Socker: 2.1 gr/l)
Fyllig, fruktig smak med inslag av körsbär, svarta vinbär och örter. Lång och fruktig eftersmak. Mild strävhet, och medelhög syra. Maskinell skörd. Druvorna sorteras noga och förs sedan över i temperaturkontrollerade ståltankar där vinet får jäsa och sedan lagras fram till buteljering. Gott att dricka nu men kan sparas ytterligare två år efter årgången med positivt resultat. Passar till grillat, pizza och vilt utan fetare tillbehör.

Fredagen kommer med en riktigt stor julklappssäck med mestadels vin från Italien. Men, även Santa Barbaras stolthet Au Bon Climat lanseras ,vid sidan av ett nytt fynd från Chile på innedruvan Cinsault. Självklart kommer det till lite julsprit, denna gång i form av den värmande läckra whiskeyn Kilchoman Small Bath No 1, exklusivt framtagen för den svenska marknaden och en självklarhet för samlaren och konnessören.

Tillfälligt Sortiment, lansering 2019-12-06

Nr 92474 Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2017 (3000 fl), 219 kr
USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County
(Druva: Chardonnay 100 % – 13,5 % Alkohol)
Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, persika, nötter, vit choklad, citron, ananas och vanilj.
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, persika, nötter, citron, ananas, kryddor och vanilj. Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk, eller till ljust kött. Au Bon Climat bildades 1982 av Jim Clendenen som också är vinmakare. Santa Barbara County ligger cirka 15 mil nordväst om Los Angeles.

 

Nr 92226 Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir 2017 (3000 fl), 229 kr
USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County
(Druva: Pinot Noir 100 % – 13,5 % Alkohol)
Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, salvia, choklad, sandelträ och hallon. Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, lingon, sandelträ, salvia, choklad och hallon. Serveras vid cirka 16°C till rätter av stekt fisk eller ljust kött.

 

 

Nr 95980 De Martino Viejas Tinajas Cinsault 2018 (2400 fl), 239 kr
Chile, Région del Sur, Valle del Itata
Rött vin som är lätt och friskt
Druva: Cinsault 100 % – Socker: 2.3 gr/l – Alk. 13,5 %)
Ung, mycket frisk med tydlig ton av röda vinbär, hallon, kryddor och färska örter. Läskande gott, med hög syra och ganska mjuk tanninstruktur och ett långt, friskt avslut. Druvorna skördas för hand från denna 3 hektar lilla vingården Guarilihue vid optimal mognad. Vingården ligger endast två mil från Stilla Havet, vilket ger en härlig svalka som i sin tur ger fin syra till druvorna. Vinet får jäsa med naturjäst på amforor av olika storlek innan det buteljeras och säljs. De Martino Winery är familjeägt sedan tre generationer. Egendomen omfattar 300 hektar.
Gott att dricka nu, men kan lagras 3-5 år. Passar till vegetariska rätter eller ljust kött, gärna grillat vildsvin.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera 37,5 cl 2016 (1800 fl), 119 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera 2016 (9000 fl), 199 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera Magnum 2016 (600 fl), 439 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 92670 La Spinetta Barbaresco Starderi 2015 (120 fl), 899 kr
Italien, Piemonte, Barbaresco
Rött vin som är stramt och nyanserat
Druva: Nebbiolo 100 % – Socker: 1 gr/l)
Stor doft med körsbär, mineraler, nypon och blommiga inslag. Smaken är ung och kraftfull med en otrolig renhet och nyansrikedom i sin rödtonade frukt och levande tanninstruktur. Vinet tål att lagras länge och utvecklar sin omisskänliga elegans som kännetecknar ursprunget och vingården Starderi.
Alkoholjäsningen sker i ståltank med roterande blad, för att sedan dras om till fat för den malolaktiska jäsningen. Vinet mognar i 22 månader på franska, mediumrostade ekfat om 225 liter varav 100% är nya. Vinet får vila 3 månader på ståltank innan buteljering, och vilar ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning. Druvorna kommer från den 6,5 hektar lilla vingården Starderi som ligger i byn Neive i Barbaresco.
Passar till smakrika rätter av vilt, pasta med tryffel, mogna ostar, eller rustika gryträtter. Kan lagras 20-25 år.

 

Nr 92669 La Spinetta Barbaresco Starderi 2007 (180 fl), 1299 kr
Italien, Piemonte; Barbaresco
Rött vin som är stramt och nyanserat
Druva: Nebbiolo 100 % – socker 1 gr/l – Alk. 14,5 %)
Elegant karaktär med mognadstoner. Doft av mörk röd frukt som hallon, plommon, nypon, höstskog, läder och kryddor. Smaken är stor och komplex med silkiga tanniner och långt slut. Ett stort vin! Druvorna kommer från den 6,5 hektar lilla vingården Starderi som ligger i byn Neive i Barbaresco.
Alkoholjäsningen sker i ståltank med roterande blad, för att sedan dras om till fat för den malolaktiska jäsningen. Vinet mognar i 22 månader på franska, mediumrostade ekfat om 225 liter varav 100% är nya. Vinet får vila 3 månader på ståltank innan buteljering, och vilar ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning. Kan lagras i 10-15 år. Gott till smakrika rätter av vilt, pasta med tryffel, mogna ostar, eller rustika gryträtter.

 

Nr 92100 Contratto Millesimato Pas Dosé 2013 (3600 fl), 199 kr
Italien, Piemonte
(Druvor: 89 % Pinot Noir och 20 % Chardonnay – Socker: 1,5 gr/l – Alk. 12,5 %)
Nyanserad, något utvecklad doft med inslag av gula äpplen, nougat, rostat bröd, mineral och citrus. Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, nougat, rostat bröd, mineral och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.
Contratto drivs sedan 2011 av La Spinetta och vinmakaren Giorgio Rivetti. Förutom mousserande vin producerar man även vermouth. Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Detta vin har lagrats minst 40 månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

 

Nr 40658 Kilchoman Sweden Exclusive Small Batch No 1 (1260 fl), 649 kr
Storbritannien, Skottland, Islay
Whisky (Alk. 47,5 %)
Stor, rökig doft med inslag av mandelmassa, gula päron, vanilj, smörkola och sultanrussin. Smaken är komplex med återkommande rökighet där toner av fruktkompott, nötter, smörkola, citrus och vanilj ackompanjeras med inslag av torkad frukt. Avslutningen är lång med kvardröjande smak av rök och tjära med härliga undertoner av smörkola.
Kilchoman Sweden Exclusive Small Batch är den första utgåvan i en serie som lanseras exklusivt i Sverige. Denna första utgåva är ett giftermål av fyra bourbonfat och ett Oloroso sherryfat vilket totalt resulterat i 1 260 flaskor. I sedvanlig Kilchomananda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring. Avnjutes företrädesvis solitär alternativt med några droppar vatten.

Andra nyheter

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör
Mat & Vin

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör

Den kan vara smaksatt med olika bär, frukter, örter, kryddor, kaffe, choklad eller nötter. Vi pratar om likören – spritvärldens vuxengodis. Historiskt har likör använts ...

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget
Nyheter

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget

Den 1 december lanserar Systembolaget Crasto Superior Touriga Franca Touriga Nacional, 2019. Bakom vinet står det berömda vinhuset Quinta do Crasto, från Portugals ledande premiumdistrikt Douro.   Portugals popularitet ö...

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget
Nyheter

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget

Vinhuset Revì grundades 1982 av Paolo Malfer och är beläget i hjärtat av det vackra alpdistriktet Trentino, i nordöstra Italien. Revi är specialiserade på mousserande viner enligt traditionell ...

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky
Sprit

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky

I Nordatlanten drygt två timmars båttur från Kennacraig på den skotska västkusten ligger ön Islay. Den är det sydligaste landmärket i ögruppen Inre Hebriderna känd ...

7 av världens mest intressanta vinhotell
Mat & Vin

7 av världens mest intressanta vinhotell

Är du vinälskare och vill uppleva mer än ”bara” ett hotell när du är på resande fot? Då har vi listan för just dig på sju extraordinä...

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ
Dryckesskolan

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ

Längst ner i sydöstra Italien, på klacken av den italienska stöveln, ligger Apulien. Det soliga området är en av landets största vinregioner och är starkt ...

Marche – en doldis för svenskarna
Dryckesskolan

Marche – en doldis för svenskarna

Regionen Marche ligger mitt i Italien på östra sidan, granne med Toscana. Men till skillnad från sin välkända granne är Marche något av en doldis fö...

Så styr du upp en egen vinprovning
Dryckesskolan

Så styr du upp en egen vinprovning

Du vet väl att du alltid kan resa i vinets värld – inte minst på hemmaplan! Här bjuder vi på sex olika upplägg för en hemma-vinprovning ...

Drinktips: Biostilla Bramble
Sprit

Drinktips: Biostilla Bramble

Sätt färg på höstmörkret med en färgglad drink på ekologisk gin från norra Italien.   Drinkrecept Biostilla Bramble 4 cl Biostilla Organic Gin 1 dl frysta ...

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!