Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Måndagen innehöll två riktigt värmande drycker. En XO Cognac från Dobbé och en nyhet och den första i sitt slag i fasta sortimentet, den färdigblandade drinken Espresso Martini, med servering för två. En chilensk nyhet skulle också ha presenterats, men kondoren La Gran Envergadura har flugit vilse på vägen från Sydamerika så vi får återkomma med landningsinformation om den vid ett annat tillfälle.

Fast Sortiment, lansering 2019-12-02

Nr 441 Bossard Cognac XO 48 %, Dobbé SARL, 399 kr
Frankrike, Cognac
Druvor: Ugni blanc 100 % – Socker: 9 gr/l)
Druvig, nyanserad doft med fatkaraktär och inslag av aprikosmarmelad, apelsin, honung, nötter, choklad, kryddor och vanilj. Smaken har en härlig komplexitet där den aningen högre alkoholhalten bidrar till ett djup utöver det vanliga. Avslutningen är generös och lång.
Druvorna skördas tidigt på säsongen innan de hunnit mogna helt. Detta medför att det finns mycket syra kvar i druvorna som bidrar till ett smakrikare destillat. Efter att druvorna skördats pressas dessa varsamt där man därefter låter druvmusten jäsa. Enligt regelverket destilleras vinet två gången i en klassisk alambicpanna. För att ge cognacen en ökad fruktighet låter man liten del druvskal följa med i destillationsprocessen, något som bidrar till att extrahera alla aromatiska element av druvorna. Destillatet lagras sedan lagras på fat av limousinek under minst 10 år i deras egna källare innan det slutligen gifts samman. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Avnjutes företrädesvis solitär alternativt med några droppar vatten.

Nr 1820 Barrels and Drums Espresso Martini, 20,90 kr
Blanddryck
Söt med tydlig smak av kaffe och inslag av vanilj och smörkola.
(Socker: 111 gr/l)
Basen är cold brew, kallbryggt kaffe på svenska vilket länge varit en stor trend i USA. När man kallbrygger framhäver man kaffets söta aromer och ger kaffet en rundare smak. När kaffet filtrerats tillsätter man vodka gjord på säd, vanilj, kakao och socker för att skapa en perfekt cocktail. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Espresso Martini är en populär drink både som aperitif och efter maten. Serveras väl kyld.

 

Nr 2063 La Gran Envergadura Carmenère 2018, 69 kr (Försenad lansering)
Chile, Central Valley
Rött vin som är fylligt och smakrikt
(Druva: Carmenère 100 % – Socker: 2.1 gr/l)
Fyllig, fruktig smak med inslag av körsbär, svarta vinbär och örter. Lång och fruktig eftersmak. Mild strävhet, och medelhög syra. Maskinell skörd. Druvorna sorteras noga och förs sedan över i temperaturkontrollerade ståltankar där vinet får jäsa och sedan lagras fram till buteljering. Gott att dricka nu men kan sparas ytterligare två år efter årgången med positivt resultat. Passar till grillat, pizza och vilt utan fetare tillbehör.

Fredagen kommer med en riktigt stor julklappssäck med mestadels vin från Italien. Men, även Santa Barbaras stolthet Au Bon Climat lanseras ,vid sidan av ett nytt fynd från Chile på innedruvan Cinsault. Självklart kommer det till lite julsprit, denna gång i form av den värmande läckra whiskeyn Kilchoman Small Bath No 1, exklusivt framtagen för den svenska marknaden och en självklarhet för samlaren och konnessören.

Tillfälligt Sortiment, lansering 2019-12-06

Nr 92474 Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2017 (3000 fl), 219 kr
USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County
(Druva: Chardonnay 100 % – 13,5 % Alkohol)
Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, persika, nötter, vit choklad, citron, ananas och vanilj.
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, persika, nötter, citron, ananas, kryddor och vanilj. Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk, eller till ljust kött. Au Bon Climat bildades 1982 av Jim Clendenen som också är vinmakare. Santa Barbara County ligger cirka 15 mil nordväst om Los Angeles.

 

Nr 92226 Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir 2017 (3000 fl), 229 kr
USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County
(Druva: Pinot Noir 100 % – 13,5 % Alkohol)
Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, salvia, choklad, sandelträ och hallon. Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, lingon, sandelträ, salvia, choklad och hallon. Serveras vid cirka 16°C till rätter av stekt fisk eller ljust kött.

 

 

Nr 95980 De Martino Viejas Tinajas Cinsault 2018 (2400 fl), 239 kr
Chile, Région del Sur, Valle del Itata
Rött vin som är lätt och friskt
Druva: Cinsault 100 % – Socker: 2.3 gr/l – Alk. 13,5 %)
Ung, mycket frisk med tydlig ton av röda vinbär, hallon, kryddor och färska örter. Läskande gott, med hög syra och ganska mjuk tanninstruktur och ett långt, friskt avslut. Druvorna skördas för hand från denna 3 hektar lilla vingården Guarilihue vid optimal mognad. Vingården ligger endast två mil från Stilla Havet, vilket ger en härlig svalka som i sin tur ger fin syra till druvorna. Vinet får jäsa med naturjäst på amforor av olika storlek innan det buteljeras och säljs. De Martino Winery är familjeägt sedan tre generationer. Egendomen omfattar 300 hektar.
Gott att dricka nu, men kan lagras 3-5 år. Passar till vegetariska rätter eller ljust kött, gärna grillat vildsvin.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera 37,5 cl 2016 (1800 fl), 119 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera 2016 (9000 fl), 199 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 91176 La Spinetta Ca´ di Pian Barbera Magnum 2016 (600 fl), 439 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’ Asti
Rött vin som är fruktigt och smakrikt
(Druva: Barbera 100 % – Socker 1.2 g/l, Alk.14,5 %)
Fruktig och nyanserad med koncentrerad mörk frukt och tydlig fatkaraktär. Toner av mörka körsbär, hallon, kaffe och vanilj.
Druvorna plockas för hand och alkoholjäsning sker på roterande rostfria ståltankar i 6-7 dagar. Lagring sker på mediumrostade franska ekfat i 12 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare i minst 2 månader innan försäljning.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Passar till pasta med kött samt charkuterier och smakrika ostar.

 

Nr 92670 La Spinetta Barbaresco Starderi 2015 (120 fl), 899 kr
Italien, Piemonte, Barbaresco
Rött vin som är stramt och nyanserat
Druva: Nebbiolo 100 % – Socker: 1 gr/l)
Stor doft med körsbär, mineraler, nypon och blommiga inslag. Smaken är ung och kraftfull med en otrolig renhet och nyansrikedom i sin rödtonade frukt och levande tanninstruktur. Vinet tål att lagras länge och utvecklar sin omisskänliga elegans som kännetecknar ursprunget och vingården Starderi.
Alkoholjäsningen sker i ståltank med roterande blad, för att sedan dras om till fat för den malolaktiska jäsningen. Vinet mognar i 22 månader på franska, mediumrostade ekfat om 225 liter varav 100% är nya. Vinet får vila 3 månader på ståltank innan buteljering, och vilar ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning. Druvorna kommer från den 6,5 hektar lilla vingården Starderi som ligger i byn Neive i Barbaresco.
Passar till smakrika rätter av vilt, pasta med tryffel, mogna ostar, eller rustika gryträtter. Kan lagras 20-25 år.

 

Nr 92669 La Spinetta Barbaresco Starderi 2007 (180 fl), 1299 kr
Italien, Piemonte; Barbaresco
Rött vin som är stramt och nyanserat
Druva: Nebbiolo 100 % – socker 1 gr/l – Alk. 14,5 %)
Elegant karaktär med mognadstoner. Doft av mörk röd frukt som hallon, plommon, nypon, höstskog, läder och kryddor. Smaken är stor och komplex med silkiga tanniner och långt slut. Ett stort vin! Druvorna kommer från den 6,5 hektar lilla vingården Starderi som ligger i byn Neive i Barbaresco.
Alkoholjäsningen sker i ståltank med roterande blad, för att sedan dras om till fat för den malolaktiska jäsningen. Vinet mognar i 22 månader på franska, mediumrostade ekfat om 225 liter varav 100% är nya. Vinet får vila 3 månader på ståltank innan buteljering, och vilar ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning. Kan lagras i 10-15 år. Gott till smakrika rätter av vilt, pasta med tryffel, mogna ostar, eller rustika gryträtter.

 

Nr 92100 Contratto Millesimato Pas Dosé 2013 (3600 fl), 199 kr
Italien, Piemonte
(Druvor: 89 % Pinot Noir och 20 % Chardonnay – Socker: 1,5 gr/l – Alk. 12,5 %)
Nyanserad, något utvecklad doft med inslag av gula äpplen, nougat, rostat bröd, mineral och citrus. Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, nougat, rostat bröd, mineral och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.
Contratto drivs sedan 2011 av La Spinetta och vinmakaren Giorgio Rivetti. Förutom mousserande vin producerar man även vermouth. Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Detta vin har lagrats minst 40 månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

 

Nr 40658 Kilchoman Sweden Exclusive Small Batch No 1 (1260 fl), 649 kr
Storbritannien, Skottland, Islay
Whisky (Alk. 47,5 %)
Stor, rökig doft med inslag av mandelmassa, gula päron, vanilj, smörkola och sultanrussin. Smaken är komplex med återkommande rökighet där toner av fruktkompott, nötter, smörkola, citrus och vanilj ackompanjeras med inslag av torkad frukt. Avslutningen är lång med kvardröjande smak av rök och tjära med härliga undertoner av smörkola.
Kilchoman Sweden Exclusive Small Batch är den första utgåvan i en serie som lanseras exklusivt i Sverige. Denna första utgåva är ett giftermål av fyra bourbonfat och ett Oloroso sherryfat vilket totalt resulterat i 1 260 flaskor. I sedvanlig Kilchomananda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring. Avnjutes företrädesvis solitär alternativt med några droppar vatten.

Mer läsning

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!