Öppna meny
30 november, 2017

Nyheter i december!

December är äntligen här, med tända ljus och längtan efter jul- och nyårsfirande! Vi har laddat upp med massa nyheter och spännande släpp på Systembolaget och vi börjar redan i morgon. 1 december startar direkt med nyheterna i fasta sortimentet och den 4 december lanserar vi en rad spännande viner i beställningssortimentet. Den 8 december släpper vi på med några riktigt exklusiva godbitar i tillfälliga och små partier. Håll till godo och Enjoy!

Dela på Twitter Dela på Facebook

Fasta sortimentet

Fredag 1 december

Keller Grande Cuvée -3 L BIB, Eugène Klipfel (GCdF) 2016 (Frankrike, Alsace)
Art. nr: 6144
Pris: 269 kr
Alk. 12 %, 3000 ml Bag-in-box (30% Pinot Gris, 28% Gewurztraminer, 21% Riesling, 14% Sylvaner och 7% Pinot Blanc)
Ungdomlig, fruktig, något blommig smak med inslag av päron, äppelblommor, honung, kryddor och citrusskal. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller kyckling, gärna i asiatisk stil.
Ungdomlig, fruktig, något blommig doft med inslag av päron, äppelblommor, honung, örter och citrus.
Firman Eugène Klipfel är familjeägd och drivs av femte generationen av familjen och ligger i byn Barr i den norra delen av Alsace. Företaget grundades av Martin Klipfel år 1824. 1868 tog sonen Eugène Klipfel över. Egendomen omfattar 100 hektar egna vingårdar.
Lakka Hjortronvin, Lignell & Piispanen (Finland)
Art. nr: 3748
Pris: 89 kr
Alk. 15%, 375 ml (Hjortronvin)
Påtaglig, kraftfull doft av färska hjortron med inslag av apelsin, honung och kryddor. Söt smak med tydlig karaktär av mogna hjortron med en viss kryddighet på slutet. Hjortronen plockas varsamt för hand i Lappland för att därefter låta bär, kryddor, socker och alkohol genomgå en maceration under 6-12 månader. Därefter sker en varsam pressning och filtrering av bären innan man avslutningsvis blandar detta med äppelvin. Servera gärna till vitmögelost, lagrad hårdost eller desserter, gärna baserade på frukt eller bär. Passar också utmärkt till en klassisk crème brûlée eller vaniljglass. Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Kuriosa, här kan du läsa 5 fakta om hjortron: https://www.wineandfriends.se/5-fakta-om-hjortron/
Kilchoman Sanaig 46% (Skottland, Islay)
Art. nr: 11202
Pris: 549 kr
Alk. 46%, 700 ml (Whiskey)
Nyanserad smak med fatkaraktär och tydlig rökighet, inslag av ljunghonung, apelsinskal, aprikos, nougat, gula päron och vanilj. Serveras rumstempererad. Nyanserad doft med fatkaraktär och tydlig rökighet, inslag av ljunghonung, apelsinskal, aprikos, mandelmassa, äppelblommor och vanilj.
Kilchoman etablerades år 2005. Grundare och ägare är Anthony Wills, som innan han startade Kilchoman hade ett företag som buteljerade maltwhisky. Allt korn som används vid tillverkningen kommer från firmans egna odlingar på Rockside Farm. Hela processen, från mältning till buteljering utförs på destilleriet. Destilleriet ligger på västra Islay och är ett av de minsta i Skottland. Destillering två gånger på enkelpanna av koppar. Kilchoman har en mäskpanna och en spritpanna. Whiskyn lagrades inledningsvis på begagnade bourbonfat. Slutlagringen skedde på Oloroso sherryfat.

Tillfälliga exklusiva lanseringar

Fredag 8 december

De Martino Viejas Tinajas Cinsault 2015 (Chile, Itata Valley)
Art.nr: 96691
Pris: 219 kr
Alk. 13 %, 750 ml (100% Cinsault)
Ung, mycket frisk med tydlig rödfruktighet och färska örter. Läskande gott, med hög syra och ganska mjuk tanninstruktur och ett långt, friskt avslut. Druvorna skördas för hand från denna 3 hektar lilla vingården Guarilihue vid optimal mognad. Vingården ligger endast två mil från Stilla Havet, vilket ger en härlig svalka som i sin tur ger fin syra till druvorna. Vinet får jäsa med naturjäst på amforor av olika storlek innan det buteljeras och säljs. Gott till vegetariska rätter eller ljust kött, gärna grillat vildsvin. Gott att dricka nu, men kan lagras 3-5 år.
Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc 2013 (Italien, Piemonte)
Art.nr: 95167
Pris: 749 kr
Alk. 14.5 %, 750 ml (100% Nebbiolo)
Ung, fruktig och komplex med färska nypon, mörka körsbär, kryddor, mineraler och lakrits tillsammans med en otrolig koncentration och elegans. Galen struktur och kraft med elegans och komplexitet. Typiska toner i en intill perfekt sammansättning.Druvorna till detta vin skördas för hand i början av oktober från familjens 2,5 hektar lilla vingård i Cru’t Fiasco i byn Castiglione Falletto. Alkoholjäsningen sker med skalkontakt på roterande, rostfria tankar innan vinet dras om på franska ekfat där även malolaktisk jäsning sker. Efter 24 månader på dessa buteljeras vinet innan ytterligare 12 månaders flasklagring. Gott till kraftiga kötträtter av vilt, nöt och lamm samt till lagrade ostar. Kan lagras 15-20 år.
Paolo Scavino Barolo 2013 (Italien, Piemonte)
Art.nr: 99236
Pris: 359 kr
Alk. 14.5 %, 750 ml (100% Nebbiolo)
Packad med frukt och elegans med tydliga toner av nypon, mörk frukt, rosor, bergamott, sälta och mineraler. Mycket kraftig och elegant med galen koncentration och komplexitet och balans. Lång, torr och ung. Druvorna plockas ur vingårdar i Castiglione Falletto, Barolo och La Morra i början av oktober. Musten jäser på roterande ståltank och dras sedan över till franska fat. Vinet lagras 12 månader i barrique och 12 månader på stora franska fat. Vinet lagras ytterligare ett år på flaska innan försäljning. Gott till ost, nöt- och viltkött eller risotto, gärna med svamp. Kan lagras 10-15 år.
Paolo Scavino Barolo Riserva Rocche dell’Annunziata 2011 (Italien, Piemonte)
Art.nr: 99238
Pris: 1499 kr
Alk. 14.5 %, 750 ml (100% Nebbiolo)
Mycket fruktig och koncentrerad med tydliga toner av mosade nypon, klockren renhet och fokus. Otroligt komplex och elegant med galen fokus och längd. Kryddighet, fat och frukt tillsammans med nypon och eleganta rosor och koncentration i en lång, komplex eftersmak. Ett mycket stort vin! Den 0,5 hektar lilla vingården är belägen i kommunen La Morra, cirka 420 meter över havet. Druvorna skördas för hand och stockarna har en medelålder på 50 år. Vinet mognar 36 månader på slovenska och franska fat där storleken varierar mellan 300 och 7000 liter. Därefter mognar vinet ytterligare sex månader på cementtankar innan det, utan fltrering, tappas på butelj. Vinet får därefter vila 18 månader på flaska innan det slutligen säljs. Gott till eleganta och kraftiga kötträtter av vilt eller tryffelpasta! Kan lagras 15-20 år.
Mirafiore Barolo Lazzarito 2013 (Italien, Piemonte)
Art.nr: 99022
Pris: 499 kr
Alk. 14 %, 750 ml (100% Nebbiolo)
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosor, aprikoser, ceder, svart te och kanel. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. Mörk, röd färg med tegelnyans. Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosor, aprikoser, ceder, nötter och vanilj. Kan lagras.
Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste Lage Wiengut 2016 (Tyskland, Franken)
Art.nr: 95294
Pris: 179 kr
Alk. 13 %, 750 ml (100% Silvaner)
– Årgången 2016 gav en elegant och finessrik stil snarare än kraftfull och är en klassisk årgång som behöver tid för mognad men som också kommer att ge ett långt liv i flaskan. Vi är mycket nöjda då året började i moll men slutade med en snabb skörd på knappt tre veckor med närmast perfekta druvor, säger Nicolas Frauer, chefvinmakare på Juliusspital. Nyanserad, fruktig smak med inslag av päron, gröna äpplen, mandarin, honungsmelon, citron och mineral. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur. Juliusspital grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 168 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken. Silvaner är den mest odlade druvsorten med 35 procent av odlingarna.
Baladin Nöel Liquirizia 2017 (Italien)
Art.nr: 11517
Pris: 119 kr
Alk. 9 %, 750 ml (Kornmalt, humle och lakritspulver)
Öl av Belgisk mörk ale stil. Kryddig, maltig smak med inslag av lakrits, mörk choklad, rågbröd, kanel och pomerans. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Beställningssortiment

Måndag 4 december

Terraviva Trebbiano d’Abruzzo EKO 2015 (Italien, Abruzzerna)
Art.nr: 71921
Pris: 139 kr
Alk 12 %, 750 ml (100% Trebbiano)
Ekologiskt, friskt och fruktigt vitt vin med inslag av citrus, fläder och örter. Lång balanserad eftersmak. Druvorna skördas för hand från egendomens vingårdar. Musten jäser på och lagras i cement tankar och har inte genomgått malolaktisk jäsning. Gott till Skaldjur, lättare fiskrätter. ostar på get och får. Gott att dricka nu men kan lagras ytterligare 5-8 år utan att förlora karaktär.
Terraviva Montepulciano d’Abruzzo EKO 2014 (Italien, Abruzzerna)
Art.nr: 74883
Pris: 139 kr
Alk 13 %, 750 ml (100% Montepulciano)
Ekologiskt, fruktdrivet rött vin med tydliga inslag av körsbär, örter, apelsinzest och mineral. Lång fruktig eftersmak med en liten läskande strävhet i slutet. Passar till klassiskt italienskt kök. Allt från Pizza till Bisteka Florentina. Gott att dricka nu, men kan lagras i ytterligare minst 10 år utan att karaktären går förlorad.
Trinity Hill Gimblett Gravels Chardonnay 2014 (Nya Zeeland, Hawke’s Bay)
Art.nr: 70383
Pris: 159 kr
Alk 13 %, 750 ml (100% Chardonnay)
Torr, fyllig och fruktig, avrundad smak med utpräglad druvkaraktär och inslag av fat, tropisk frukt och lime. Druvorna skördas på natten för att bevara maximalt med frukt och undvika oxidation. Efter att druvklasarna försiktigt har pressats med stjälkarna kyls musten ner till 2 grader i 24 timmar. Därefter får vinet jäsa spontant på franska barriquer, varav ca 15% är nya fat. Här får vinet sedan vila i ca 12 månader med regelbunden battonage de första fyra månaderna. Gott till grillad fisk, vegetariskt, diverse fåglar, både stora och små. Gott nu, men kan utan problem sparas ytterligare 5-8 år.
Trinity Hill Gimblett Gravels Syrah 2014 (Nya Zeeland, Hawke’s Bay) 
Art.nr: 74892
Pris: 159 kr
Alk  13,5%, 750 ml (100% Syrah)
Doften domineras av hallon björnbär och svartpeppar. Smaken är fyllig och frisk i en klassisk svalklimatsstil. Där finns tydliga inslag av björnbär, charkuterier, vitpeppar och örter. Allt med en underliggande snyggt balanserat inslag av fat. Den relativt höga syran ger en lång och matkrävande eftersmak. Alkoholjäsning och malolaktisk jäsning skedde på storas temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter drogs vinet om till en mix av nya och en gång använda franska barriquer där vinet fick lagras i 11 månader. Gott nu, kan sparas ytterligare 2-3 år utan kvalitetsförsämring.
San Fereolo Dolcetto di Dogliani Superiore 2003 (Italien, Piemonte)
Art.nr: 71497
Pris: 199 kr
Alk. 14.5%, 750 ml (100% Dolcetto)
Fylligt vin med viss utveckling. Tydligt fruktig stil med inslag av körsbär, örter, läder och apelsinzest. Gott till klassisk norditalienskt kök som Bue Grasso, tryffelrisotto etc. Gott att dricka nu, kan sparas ytterligare 3-7 år utan att förlora karaktär.
Harewood Cabernet Sauvignon 2014 (Australien, Great Southern)
Art.nr: 70698
Pris: 179 kr
Alk. 15%, 750 ml (100% Cabernet Sauvignon)
Stor doft med inslag av mörka bär, plommon, tobak och ceder. Smaken är fyllig och fruktig med toner av mörka bär, örter, plommon och nyrostade kaffebönor. Manuell skörd. Efter jäsning i temperatur kontrollerade ståltankar förs vinet över till en mix av gamla och nya franska barriquer om 225 liter där vinet får vila i 12 månader innan buteljering. Gott till grillat, vilt och smakrika fåglar som blodduva och vårkråka. Gott att dricka nu, kan sparas ytterligare 10 år utan att förlora i kvalitet.

Måndag 11 december

De Grendel Op die Berg Chardonnay 2015 (Sydafrika, Western Cape, Ceres)
Art. nr: 79358
Pris: 89 kr
Alk. 13.5 %, 750 ml (100% Chardonnay)
Torrt, friskt, fylligt och elegant med balanserad rostad fatkaraktär. Frukten går mot gula och gröna äpplen, citrus och en aning smörighet finns där. Lång, frisk eftersmak. 80% av vinet får jäsa i franska ekfat om 225 liter och får ligga vidare på sin jästfällning i samma fat i ytterligare 8 månader. Därefter blandas detta ut med 20% ofatat vin för perfekt, integrerad fatkaraktär. Ceres Plateau är ett mycket litet Wine of Origin som ligger 960 meter över havet på toppen av Witzenberg Mountains. Gott att dricka nu men kan lagras upp till 5 år.
De Grendel Merlot 2014 (Sydafrika, Western Cape, Coastal Region)
Art. nr: 72251
Pris: 69 kr
Alk. 14.5 %, 750 ml (100% Merlot)
Fruktigt, rent och balanserat i cool climate stil med inslag av cassis, kaffe, kryddor, eukalyptus och fat. Vinet har en aning utveckling vilket ger en elegant, komplex ton. Druvorna handplockas och avstjälkas för att sedan krossas varsamt, och sedan pressas i 0,9 bar. Efter jäsningen får vinet ligga på franska ekfat om 225 liter i 14 månader. Efter lagringen blandas en liten del Petit Verdot i för att öka komplexiteten. Gott att dricka nu men kan lagras upp till 5 år.
Breton Chinon Beaumont EKO 2014 (Frankrike, Loiredalen, Touraine, Chinon)
Art. nr: 76918
Pris: 119 kr
Alk. 12.5 %, 750 ml (100% Cabernet Franc)
ra struktur med markerade tanniner och inslag av svarta vinbär, vildhallon, kryddor och örter. Svala mineraler och inbäddad lingonsyra understryker fräschören. Druvorna kommer från 40-åriga stockar som växer i kalkrik lerjord. Vinifiering skedde i öppna träkar och vinet lagrades därefter under ett år i använda barriquer. Ingen klarning eller filtrering. Gott att dricka nu men har lagringspotential.
Champagne Dehours & Fils La Croix Joly Oeil de Perdrix Extra Brut 2011 (Frankrike, Champagne)
Art. nr: 79654
Pris: 579 kr
Alk. 12 %, 750 ml (100% Pinot Meunier)
Generös doft med toner av mineral, persika, jordgubbar och bröd. Smaken är torr och mycket frisk med inslag av persika, jordgubbar, grapefrukt, mineral, kex och en lite kryddig avslutning. Druvorna kommer från gamla vinrankor av Pinot Meunier som växer på lerrik jordmån. Oeil de Perdrix innebär en kortare skalmaceration vilket ger denna Champagne en ljust rosa färg. Vinet har jäst och lagrats på ekfat. Efter sin andra jäsning på flaska fick champagnen ligga i 42 månader på jästfällningen innan degorgering. Dosage är 2 gram/liter.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget