Öppna meny
28 maj, 2019

Nyheter i juni

Den 7 juni har vi några spännande släpp i små partier och vissa av vinerna har fått fantastiska recensioner! Ett välgjort naturvin från Österrike och rosé från Franken i Tyskland. Italien står för en fin Barolo, en rosé från Toscana och ett kraftpaket från Marche. Frankrike vill inte vara sämre och presenterar ett riktigt exklusivt par i rouge respektive blanc.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Exklusiva sommarlanseringar – Obs begränsat antal flaskor

 

Fontanafredda Barolo Proprieta

Fontanafredda Barolo Proprietà 2013
Nr 95021
Antal flaskor: 360 fl
599 kr
Italien, Piemonte, Barolo
Alk. 14 % – 100 % Nebbiolo

Komplex, kryddig, utvecklad doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosor, pomerans, anis, jordgubbar, nötter och tjära.
Komplex, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosor, pomerans, kakao, jordgubbar, nötter och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av mörkt kött.

”En kall blöt vår ökade risken för svampangrepp. Torrare väder i augusti begränsade skadorna och soliga september förbättrade förutsättningarna för druvornas utveckling och mognad. Sent mognande Nebbiolo ser ut att ha varit vinnaren i det svala höstvädret. Efter en noggrann selektering kan det ge fin kvalitet på vinerna. I efterhand har fler och fler (journalister och vinmakare), lyft fram årgång 2013 som en klassisk årgång för Nebbiolo och framförallt Barolo.” – Systembolaget

SAGT I PRESSEN
”Världsklassvin” 93 poäng i Dina Viner Professional Edition.

Umani Ronchi Campo San Giorgio Conero Riserva 2013
Nr 90134
Antal flaskor: 320 fl
449 kr
Italien, Marche, Conero DOCG
Alk. 13.5 % – 100 % Montepulciano
Rött vin, Kryddigt och mustigt.

Om vinet
Medelstor doft med karaktär av kryddor och mörka bär. Fyllig och nyanserad smak av mörka bär och tobak. Balanserad strävhet med toner av ekfat. Lång komplex eftersmak. Druvorna pressas varsamt och jäser därefter i ståltankar vid 28-30 grader i 14-16 dagar på sin naturliga jäst. Efter malolaktisk jäsning lagras vinet i 12 månader på nya franska ekfat och ytterligare sex månader i två och tre år gamla tonneaux. Därefter sker lagring i butelj i 12 månader innan försäljning.

Gott att dricka nu, kan lagras i 15 år från skörd.

Passar till: Smakrika och eleganta kötträtter av nöt, lamm och vilt.

Om producenten
Campo San Giorgio Conero Riserva är Umani Ronchis prestigevin med ambition att nå högst upp bland Marches röda toppviner. Första årgången var 2009 och antalet producerade flaskor överstiger inte 3 000 flaskor. Montepulcianodruvorna kommer från två avgränsade vingårdsdelar i kommunen Osimo i distriktet Conero, Marches ledande rödvinsdistrikt.

Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2016
Nr 92362
Antal flaskor: 216
779 kr
Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape AOC
Alk. 14.5 % – Grenache, Mourvèdre, Syrah, Counoise, Cinsault
Rött vin, Fylligt och smakrikt.

Om vinet
Stor och mycket komplex doft med mörka bär, timjan, fikon och körsbär följt av kryddor. Smaken är elegant och fyllig med kryddor, björnbär och tobak. Balanserad strävhet med bred och lång eftersmak.
Efter skörd och noggrann selektering vinifieras druvorna på ek respektive cement beroende på druvsorternas olika egenskaper. Därefter görs den slutgiltiga blenden och vinets lagras 12 månader på franska ekfat. Gott nu, kan lagras 10-15 år från skörd.

Passar till: smakrika rätter av nöt och vilt.

Om producenten
Druvorna kommer från egendomen Château de Beaucastel och deras sand-, ler- och kalkrika jordmån är täckt med de typiska knytnävsstora runda stenarna ”galets”. Dessa stenar fungerar som ett element och drar under dagen åt sig värme från solen som de under natten förser vinrankorna med. Château de Beaucastel är en av de få egendomarna i Châteauneuf-du-Pape som använder alla 13 druvsorter för sitt röda vin och är ansedda som en av världens främsta vinproducenter.

SAGT I PRESSEN
”Världsklassvin” 97 poäng i Dina Viner Professional Edition.
Fem klart lysande stjärnor. Nu lanseras 2016 Chateau Beaucastel Rouge – ett fantastiskt vin från en makalöst bra årgång. 97 poäng och en superfyndmarkering säger väl det mesta! ”

Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Blanc 2017
Nr 92351
Antal flaskor: 108
779 kr
Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape AOC
Alk. 14 % – Roussanne 80 %, Grenache 15 %, Clairette & Bourboulenc
Vitt vin, Torrt, fylligt och smakrikt.

Om vinet
Intensiv doft av smörkola, brioche och vita blommor. Smaken är fyllig med finstämd ekfatskaraktär, aprikos, persikor och vita blommor. Lång elegant och smakrik eftersmak.

Druvorna skördades för hand i små korgar och druvsorterna vinifierades separat, 30 % jäser och lagras på nya små franska ekfat och 70 % på ståltank i 8 månader. Vinet buteljeras efter ytterligare åtta månaders lagring. Kan lagras i 2-16 år från skörd.

Passar till: eleganta fiskrätter och tillagade skaldjur.

Om producenten
Endast 7 hektar av Château de Beaucastels vingård är planterad med gröna druvsorter, fördelad på 5 sorter. Fokus är på Roussanne, som står för 80 % av druvmaterialet.

SAGT I PRESSEN
”Världsklassvin” 92 poäng i Dina Viner Professional Edition.
”Ett runt, rikt och bussigt vin med blommig, aromatisk frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, litchi, lyktfrukter, vita bigarråer, färsk mandel, blommor, sälta, mineraler och fat. ”

Juliusspital Rosé trocken 2018
Nr 91164
Antal flaskor: 1800
129 kr
Tyskland, Franken
Alk. 13 % – Spätburgunder 60 % & Pinot Meunier 40 %
Rósevin, Torrt, friskt och fruktigt.

Om vinet
Stor doft med hallon, persika och mineraler. Torr och fruktig smak av röda bär och citrusfrukt. Intensiv och lång mineraldriven eftersmak.
Efter skörd och pressning får skalen ligga med druvorna en kort period för färg och fruktstruktur. Musten har jäst på låg temperatur i 30 dagar. Vinet har fortsatt vila på jästfällningen under vinifieringen på rostfria ståltankar innan buteljering.

Passar till: Sallader och skaldjur eller som aperitif.

Om producenten
Juliusspital grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 168 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken. Silvaner är den mest odlade druvsorten med 35 % av odlingarna.

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2018
Nr 90076
Antal flaskor: 4800
139 kr
Italien, Toscana
Alk. 12.5 % – Sangiovese 50 % & Prugnolo Gentile 50 %
Rósevin, Torrt, friskt och fruktigt.

Om vinet
Torr, frisk och fruktig rosé med massor med hallon, röda vinbär, färska örter och mineraler. Syran är markant och i eftersmaken kommer en mycket trevlig, saliverande grapeton.

Druvorna skördas för hand och får efter pressning ligga en timme med skalkontakt innan musten skiljs från skalen. Vinet får sedan vila på sin jästfällning under 4 månader på rostfria ståltankar innan det buteljeras.

Passar till: asiatisk mat, skaldjur och kärlek!

Om producenten
Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti och grundades 1977 av Guiseppe och Lidia Rivetti. Egendomen omfattar 165 hektar vinodlingar, varav 100 hektar är belägna i Piemonte och 65 hektar i Toscana. Vinmakare är Giorgio Rivetti och assisterande vinmakare är Andrea Rivetti, Stefano Mazzeta och Mirko Bessi.

Weingut Jurtschitsch Belle Naturelle Grüner Veltliner EKO 2018
Antal flaskor: 2400
159 kr
Nr 96074
Österrike, Niederösterreich, Kamptal
Alk. 12 % – 100 % Grüner Veltliner

Om vinet
Komplex, kryddig doft med inslag av gula päron, vitpeppar, marsipan, torkade aprikoser, honung, spiskummin och pomerans.
Komplex, kryddig smak med liten strävhet, inslag av gula päron, vitpeppar, äppelskal, marsipan, torkade aprikoser, bivax och apelsin.

Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött.

Om producenten
Weingut Jurtschitsch är ett mycket gammalt vineri, med månghundraåriga anor. Idag drivs företaget av Alwin Jurtschitsch, som har vuxit upp på egendomen, och hans fru Stephanie Jurtschitsch. Alwin har under några år arbetat på andra vingårdar i Australien, Nya Zeeland och Frankrike. Distriktet Kamptal ligger i regionen Niederösterreich, drygt fem mil nordväst om Wien.

SAGT I PRESSEN
86 poäng i Dina Viner
”Ett blommigt, naturvinssmakande vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, äpple, pomelo, druvjuice och mineraler. Ekologiskt. ”

Beställningssortiment 19-06-12
Nr 74737 Torre Mora Scalunera Rosato 2018, 169 kr

Lanseringar 1 juni – Fast Sortiment

West Cork Irish Whiskey Black Cask 
Artnr: 4666 | 260 kr | PET 700 ml
Försenad lansering, håll utkik på Systembolagets hemsida. 

West Cork Irish Whiskey Black Cask
Artnr: 4666 | 140 kr | PET 350 ml
Irland, Cork
Alk. 40 % (Kornmalt och andra spannmål)
Försenad lansering, håll utkik på Systembolagets hemsida. 

Nyanserad, kryddig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av smörkola, torkad frukt, pekannötter, choklad, vanilj och kaffe.

Black Cask är ett giftermål av en tredjedel trippeldestillerad potstill whiskey och två tredjedelar grain whiskey. Efter den första lagringen på nya bourbonfat genomgår whiskeyn en andra lagring på hårt kolade bourbonfat (#5 char).Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring. Serveras rumstempererad som avec.

West Cork Distillers ligger i Cork på södra Irland. Företaget använder enbart irländskt spannmål till sin irländska whiskey. All whiskey som produceras hos West Cork destilleras tre gånger i kopparpanna.

Sveriges första färdigblandade Moscow Mule!

Moscow mule
Barrels and Drums Moscow Mule EKO
Artnr: 1887 | 18,90 kr | Sverige | Alk. 4,5 %, Socker 79 gr/liter (330 ml)
Kryddig, fruktig söt smak med inslag ingefära, gurka och lime. Avslutningen är frisk med ett härlig kryddighet.
Serveras kyld med is och garnera med gurka och lime.

» Läs mer om historien bakom Moscow Mule

Kraftfulla smaker från Duoro

Coragem

Coragem Douro 2017
Artnr: 2548 | 249 kr | Portugal, Douro| Alk. 14 %, Socker 1.5 gram/liter (3L BIB)
Rött vin, Kryddigt och mustigt
Druvor: Touriga Franca, Tinta Roriz och Touriga Nacional

Ett kraftfullt rött vin från Douro DOC, en välkänd vinregion i norra Portugal som sträcker sig längsmed Douroflodens branta sluttningar.

Druvorna till vinet handskördas vilket säkrar en selektering av druvor av hög kvalitet och Coragem Douro görs av druvorna Touriga Franca, Touriga Nacional och Tinta Roriz. Efter vinifiering lagras lite mer än hälften av vinet tillsammans med franska ekchips under 1,5 månad. Resterande volym lagras på rostfria ståltankar. Inget socker har tillsatts och det totala värdet restsocker ligger på mindre än 2 gr/l.
Vinet har en generös smak med toner av mörka bär, körsbär, plommon och ett balanserat inslag av fat. I avslutningen en lång eftersmak med kryddiga toner och inslag av mörk choklad.

Passar utmärkt till grillat, charkuterier samt vegetariska smakrika rätter.

Sagt i pressen
DINA VINER
86 poäng (+++)
”Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, mörka bär, bra balans, bra syra och inslag av hallon, björnbär, cassis, violer, choklad, ceder, mineraler och vanilj. ”

 

 

 

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget