,
7 november, 2019

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mögla förens julpyntet ska upp. Men där emellan hinner vi se lite ljuspunkter i form av tillfälliga lanseringar på Systembolaget.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vad sägs om två Barolos från den spännande årgången 2015? Eller tre exklusiva sherrys att plocka fram till julbordet? Vi hinner också med en webblansering av Kilchoman 9 year old 50 % Islay whisky och lite krispig Silvaner från tyska Franken. Årets mörkaste månad är här, se till att sprida ljus och värme, Enjoy!

Tillfälligt Sortiment 19-11-08

95241 Paolo Scavino Barolo Monvigliero 2015, 240 fl,
649 kr Italien, Piemonte, Barolo DOCG
Rött vin, Stramt och nyanserat på 100 % Nebbiolo (1.6 gram socker/liter).
Mycket stor och för ursprunget feminin karaktär med stor elegans. Violer, rosor, nypon, choklad och en väl integrerad fatkaraktär dominerar paletten, och eftersmaken är lång och mycket nyanserad.
Jäsningen sker på temperaturkontrollerade ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker på ekfat och sedan lagras vinet på små franska barriquer i 12 månader vilket åtföljs av en lagring på ytterligare 12 månader på stora ekfat, s.k. bottis. Efter tiden på ek ligger vinet ytterligare 12 månader på flaska innan försäljning. Kan lagras 10-15 år. Passar till smakrika kötträtter av lamm, vilt och nöt samt till tryffelpasta.

 

95242 Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc 2015, 240 fl,
799 kr Italien, Piemonte, Barolo DOCG
Rött vin, Strävt och elegant på 100 % Nebbiolo (0.5 gram socker/liter).
Ett otroligt stort vin med komplexitet, harmoni och en perfekt balans. Tonerna är klassiska mot körsbär, violer, nypon, rosor, tobak och mineraler som underbackas av finstämda fat. Vinet är fortfarande mycket ungt, men uppvisar en enorm elegans och balans som kommer leva mycket länge. Eftersmaken är lång och harmonisk i en frisk, läskande stil.
Druvorna till detta vin skördas för hand i början av oktober från familjens 2,5 hektar lilla vingård i Cru’t Fiasco i byn Castiglione Falletto. Alkoholjäsningen sker med skalkontakt på roterande, rostfria tankar innan vinet dras om på franska ekfat där även malolaktisk jäsning sker. Efter 24 månader på dessa buteljeras vinet innan ytterligare 12 månaders flasklagring. Kan lagras 15-20 år. Passar till eleganta kötträtter eller smakrik svamppasta.

 

98029 Amontillado Tio Diego Valdespino, 600 fl,
229 kr Spanien
Starkvin på 100 % Palomino (1 gram socker/liter).
Vinet har nötiga toner dominerade av hasselnöt, en elegant ton av smörkola och söta kryddor. Helt torr i avslutningen med fräschör och liten kryddighet.
Druvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge som heter Macharnudo alto. Vinrankorna har en ålder på ca 50 år. Druvorna handskördades och jäsning skedde i  amerikanska ekfat. Denna sherry har en ålder på över 18 år. Kan lagras. Passar som apéritif eller till mat som rökt fisk, sill, charkuterier, inlagda kronärtskockor och grön sparris. Serveras vid 12-14 grader.

 

98030 VORS Oloroso Solera Majest Valdespino, 24 fl,
1 399 kr Spanien
Starkvin på 100 % Palomino (60 gram socker/liter).
Stor doft med nötiga toner, fat, rostat kaffe och kakaobönor. Smaken är fyllig, komplex och intensiv men samtidigt balanserad med en lång och lätt rökig eftersmak. Druvorna till vinet kommer från Pago Carrascal i nordvästra Jerez. Denna Oloroso har en ålder på över 50 år. God att dricka nu men kan lagras i många år framöver. Prova till rökt lax eller långlagrad Jamón ibérico.

 

 

98028 Solera 1842 Medium Sweet VOS Valdespino, 180 fl, 399 kr Spanien
Starkvin på Palomino 90 % och Pedro Ximenez 10 % (45 gram socker/liter).
Doften har inslag av nougat, dadlar, russin, mörk choklad och lakrits. Dofterna återspeglas i smaken som är fyllig med lång eftersmak med nötiga toner.
Druvorna till vinet kommer från Pago Carrascal som ligger i nordvästra Jerez. Denna Oloroso har en ålder på över 25 år. Gott att dricka nu men kan lagras i många år framöver. Passar som perfekt kombination till foie-gras, patéer av olika slag samt mögelostar som Stilton och Gorgonzola. Serveras vid 12-14 grader.

Tillfälligt sortiment: webb-lansering 19-11-21 (Mer info kommer)
40571 Kilchoman 9 Year Old, 50% 2010 300 fl, 846 kr

Tillfälligt sortiment 19-11-22 (Mer info kommer)
90358 Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken 2018, 3600 fl, 195 kr

Andra nyheter

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

Karantänfilmer och vintips
Vinprovning

Karantänfilmer och vintips

Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...

Nyheter i mars
Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...

Dryckestrender 2020
Dryckesskolan

Dryckestrender 2020

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...

Nyheter i februari
Nyheter

Nyheter i februari

Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...

En av vinvärldens paradoxer
Dryckesskolan

En av vinvärldens paradoxer

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...

Piccini - med vin i blodet
Dryckesskolan

Piccini - med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...

Att tala vinspråk
Dryckesskolan

Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Mat & Vin

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!

Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...

Årets Nobelvin är från Österrike
Nyheter

Årets Nobelvin är från Österrike

Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
Dryckesskolan

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch

”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt vä...

Nyheter i november
Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mö...

Nyheter i oktober
Nyheter

Nyheter i oktober

Oktober har anlänt och med den en hel drös med härliga viner för höstgrytorna och skogens all svamp. Det blir stort fokus på norra Italien ...

Fem fakta om: Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om: Rioja

I denna veckas ”Fem fakta” lär vi dig mer om Rioja. Rioja [ˈrjoxa] är en av Spaniens mest kända vinregioner och omfattar omkring 57 000 hektar med vingårdar. Rioja ...

Orange är det nya svarta
Dryckesskolan

Orange är det nya svarta

I samband med att intresset för naturviner ökat dyker uttrycket skalmacererat vitt vin eller så kallat orange vin upp allt oftare. Vad vet du om skalmacererade vita viner? Vad ä...

Ta tåget till vinet
Hållbarhet

Ta tåget till vinet

Att tågsemestra är både populärt och klimatsmart. Så häng med oss på tåget till några av Tysklands ledande vinmakare och mest intressanta vinregioner. Pfalz: ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt ...

Piccini Prosecco Extra Dry
Nyheter

Piccini Prosecco Extra Dry

Från vinmakaren Alessio Ciomei kommer denna underbart eleganta och fruktiga Prosecco som är typiskt för ursprung och druvsort. Producenten Piccini är en av Chiantis största vinproducenter, som ...

Casal di Serra och druvan Verdicchio
Dryckesskolan

Casal di Serra och druvan Verdicchio

Ur glaset på bordet stiger en inbjudande aromatisk doft som avslöjar mineral, citrus, päron och örter. Det gröngula vinet känns krispigt och fräscht och vid ...

West Cork Irish Whiskey Black Cask finns nu äntligen på hyllan
Nyheter

West Cork Irish Whiskey Black Cask finns nu äntligen på hyllan

West Cork Distillers ligger i Cork på södra Irland och använder enbart irländskt spannmål till sin irländska whiskey. All whiskey som produceras hos West Cork ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!