fbpx
Öppna meny
7 mars, 2019

Nyheter på Systembolaget i mars

Vi trodde nog att våren redan var här, men vintern kom tillbaka och tog nytt grepp om oss. Vårens första officiella månad är i alla fall mars och med den har vi två släpp att se framemot på Systembolaget.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Den 8 mars släpper två viner i tillfälliga sortimentet och små partier, en sprudlande frisk vårfläkt från Sydafrika och en Dolcetto från Piemonte med lite ålder på nacken. Längre fram, den 22 mars får vi återigen se Christmanns populära Idig Riesling Trocken Grosses Gewächs 201.  Den som vill gräva lite i beställningssortimentet kommer att finna en biologisk Limoncello från Walcher och snart även Tr3 Apors friska rosévin med fruktig smak. Välkommen våren!

Tillfälliga och Små Partier som släpps 8 mars

graham beck blanc de blanc brut

Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2014

169 kr | Nr. 90213 | Sydafrika, Western Cape, Breede River Valley, Robertson | 100% Chardonnay | Alk. 12% (4200 fl.)

  • Nyanserad, något utvecklad doft med inslag av gula äpplen, kex, bivax, apelsin, nougat och mineral.
  • Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, citron, kex, bivax, nougat och mineral.
  • Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Sagt i pressen
Bubbelmästaren Graham Beck i Sydafrika bjuder oss på rostade nötter, gula plommon och vit persika i en generös och samtidigt fräsch, uppstramad stil”.
– Sofia Ander, DinVinguide.se

1593 Langhe Rosso

1593 Langhe Rosso, San Fereolo 2006
249 kr | Nr. 92109 | Italien, Piemonte, Langhe | 100% Dolcetto, Alk. 14% (1200 fl.)

  • Nyanserad, utvecklad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, chokladpraliner, russin, vanilj och nougat.
  • Nyanserad, mogen, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, chokladpraliner, russin, vanilj, tobak och nougat.
  • Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Sagt i pressen
”Dolcetto från Dogliani signerad Nicoletta Bocca. 1593 är året med den första skriftliga dokumentationen av Dolcetto som hittats i Doglianis arkiv. Ett passande namn eftersom Nicoletta gjort det till sitt livsarbete att spegla druvan Dolcettos starka, framgångsrika relation till jordarna i Dogliani. I det här vinet hägrar koncentrationen genom lager på lager av saftig mörk frukt och därtill en känsla av höstlöv och gammal god källare. Tre år i stora slovenska bottis och kan ligga massor av år i din källare, om du inte vill korka upp till vårens första grill”.
– Linda Pérez, Winetable.se

5 av 6 på tärningen
”Dolcetto från Dogliani i djup mörkbärig koncentration. Kan med fördel lagras i många år, eller njutas nu, till söndagssteken”.
– Svenska Dagbladet, Fredagsvinet

”Håller ihop förnämligt! Vällagrad och pigg dolcetto med körsbär, pinje, ceder, lagerblad och fikon i det läckra glaset”.
– Sofia Ander, DinVinguide.se

Lansering 19-03-22
Christmann Idig Riesling Trocken Grosses Gewächs 2017
Tyskland, Pfalz, Königsbach
Artnr: 96342 | 425 kr | 360 fl

Årgången 2017 inledde med en hel del nederbörd men utan påverkan på volymen. En varm och torr sommar skapade förutsättningar för en kvalitetsmässigt bra och jämn växtperiod. En del välbehövlig mängd regn följt av torrt och mycket soligt väder borgade för en ovanligt tidig skörd i september, vilket gav ett resultat som illustrerar en klassiskt bra årgång med alla komponenter på rätt plats.

– Vi är mycket nöjda med kvaliteten på IDIG 2017. Druvorna skördades under väldigt bra förhållanden efter en totalt sett mycket gynnsam växtperiod. 2017 räknar vi som en klassisk årgång av hög kvalitet för lång lagring, säger Steffen Christmann, ägare till Weingut A Christmann och även ordförande i VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter).

Fakta om vinet
A Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs
Årgång: 2017 | Ursprung: Tyskland, Pfalz, Königsbach |
Druva: Riesling 100 % | Alkoholhalt: 12,5 % | Storlek/förpackning: flaska 750 ml | Art. nr: 96342 Pris: 425 kr | Lansering: 22 mars | Volym: 360 flaskor | EKO: Biodynamiskt Certifierat |

Smak och karaktär
Torr, fyllig med stram och frisk syra. Komplex och nyansrik smak av tropisk frukt och blommor med tydlig mineralkaraktär. Lång och elegant eftersmak.

Lagringspotential
Gott nu men kan lagras 15 år från skörd.

Passar till/Gott till
Fisk och skaldjursrätter som ex. risotto med havskräftor och musslor.

Om Producenten
Vingården Idig ligger i utkanten av byn Königsbach och är en av distriktet Pfalz allra främsta vingårdar. Den ägs nästan helt av Christmann. Idig ligger på en sydostsluttning som effektivt skyddas från vindar från väster. Jordmånen är kalkhaltig märgel med en hel del kalksten. Det skyddade läget i kombination med jordmånen skapar ett unikt mikroklimat och ger fylliga och kraftfulla Rieslingviner med balanserad syra och stor komplexitet och nyansrikedom.

Grosses Gewächs är en kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. Beteckningen motsvarar Grand Cru, som den används i Bourgogne, och är den högsta klassificeringen.

Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen i distriktet Pfalz i Tyskland. Ägaren Steffen Christmann har specialiserat sig främst på torra viner på druvorna Riesling och Spätburgunder (Pinot Noir). Christmann förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar som odlas biodynamisk. Vinerna chaptaliseras aldrig och får jäsa långsamt vid låg temperatur med sin naturliga jäst och utmärks av sin utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom.

Sagt i pressen

”Familjen Christmann har producerat vin länge, med både Riesling och Spätburgunder under press ända sedan 1845. Den sjunde generationens Steffen Christmann har odlat biodynamiskt sedan 2003. Druvorna från vingården Idig skördades för hand under oktober och här har du ett lika svävande blommigt som djupt koncentrerat vin. Jag får en saltstänkt mineralkänsla som väcker stor lust att gå all in på skaldjur. Om du föredrar fullvuxna toner är detta såklart också strålande att lagra”.
– Linda Pérez, Winetable.se

Betyg 5. Vitt. Producentens lagringsdugliga toppvin från vingården med samma namn. Ställer definitivt krav på dina gästers syratröskel men du motar givetvis grimaserna i grind genom att helt enkelt riva citronskal, parmesan och tryffel ovanpå den vita sparrisen. Livet är för kort för att dricka tråkig riesling. 360 flaskor släpps 22 mars.
– Alf Tumble, Dagens Nyheter

”Stramt och sehr schön från biodynamiska Christmann. Lime, citron, stålig syra, sälta och rivet citrusskal fräser runt i glaset”.
– Sofia Ander, DinVinguide.se

Nyheter i beställningssortimentet
19-03-04
walcher limoncello

Walcher Limoncello Gran Gourmet
Artnr: 87772 | 209 kr | Alk 25%

 

19-03-20- Snart släpper vi en ny Tr3 Apor
7293508 Tr3 Apor Friskt Rosévin med Fruktig Smak 2018, 169 kr

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget