fbpx
Öppna meny
10 mars, 2023

Orangevin – både trendigt och uråldrigt

Orangevin är ett vin som har blivit en snackis de senaste åren tack vare superheta orangevins-trenden som har funnits inom restaurangvärlden. Ett vin som både är trendigt och uråldrigt på samma gång. Vinet härstammar från Georgien, där man gjorde vin liknande dagens orangevin för hela 8 000 år sen. Så vad är egentligen orangevin och hur smakar det?

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Vad är orangevin?

Så vad är egentligen orangevin och hur smakar det?  Enkelt förklarat kan man säga att orangevin är ett vitt vin (dvs tillverkas av gröna druvor) men tekniken som man använder i tillverkningen påminner om framställningen av ett rött vin. Orangevin förknippas ofta med småskalig vintillverkning och naturvinsrörelsen men vinerna blir alltmer tillgängliga för konsumenter idag och därför tänkte vi reda ut lite kring just orangevin.

Var kommer orangevin ifrån?

Historiskt förknippas främst Georgien med orangevin. Här började man göra vin för 8 000 år sedan och förmodligen påminde det ursprungliga vinet om dagens orangea variant. Majoriteten av landets orangea viner kommer från regionerna Kakheti och Imereti.

Nyintroduktionen av orangevin skedde dock i nordöstra Italien i slutet av 1990-talet: i Friuli-Venezia Giulia har småskaliga odlare nått stora framgångar med orangea viner på druvorna ribolla gialla, sauvignon vert och pinot gris.

Orangevin förknippas också med Slovenien, speciellt regionen Goriška Brda, men tillverkas av småproducenter vinvärlden över.

Hur tillverkar man orangevin?

Orangevin tillverkas som sagt på gröna druvor och vinet jäser tillsammans med skalen. Det kallas att man macererar ett vin och genom att göra det så får vinet en mörk färg och sträva tanniner. När det kommer till lagring/jäsning av just orangevin så är det väldigt vanligt att man lagrar dessa viner på lerfat och amforor – här är det viktigt att man håller nere temperaturen och därför förvarar man ofta dessa fat/amforor svalt i källare. Ibland kan även faten grävas ner i marken för att få så sval temperatur som möjligt. Ofta använder vinmakarna också naturlig jäst och buteljerar (dvs häller upp det på flaska) utan att filtrera vinet. När man tillverkar orangevin så använder man sig ofta även av lokala druvsorter, de mest förekommande druvorna i orangevin är friulano, sauvignon blanc, vitovska och ribolla gialla.

Hur smakar orangevin & vad ska man äta till?

Slutresultatet av detta nygamla häftiga vin är ett vitt vin med strävhet och fyllig smak. Vanligt förekommande smaker och dofter är torkad frukt, rostade nötter och jord. Då druvornas skal innehåller tanniner – som ger vinet dess strävhet – adderas en ny dimension som inte existerar i ett traditionellt vitt vin. Det är helt enkelt en speciell smakupplevelse som verkligen skiljer sig från många andra vita viner.

Tanninerna, syran och den djupa smaken gör orangevinet till ett utmärkt matvin! Testa gärna till ostbickan, ljust kött eller höstmat som pumpa, svamp och risotto.

Parajes del Valle Maceracion Macabeo

Orangevin från succéproducenten Parajes del Valle

Detta är en instegsvariant för ”vin-rookien” och i lättare publik stil, som också är gjort på druvan Macabeo. Vinet är läskande med inslag av orange citrus och grape som gärna intas som aperitif eller till tapas, ost och chark.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget