fbpx
Öppna meny
27 september, 2018

Rapport från skörden hos Fontanafredda

Hösten betyder skörd i Europas vingårdar. Vi har fått en utförlig statusrapport direkt från Italien och 160-års firande vinhuset Fontanafredda i Piemonte.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Som alltid när druvorna som kommer in till Fontanafredda’s källare är de ett resultat av många hårda arbetstimmar i vingårdarna samt av den påverkan som klimatet har på vinrankorna.

2018 är utan tvekan ett år där man kan se stora skillnader på resultatet. Skillnaden mellan de odlare som varit försiktiga och noggranna i sitt arbete och de som varit mindre noga, har varit uppenbara. Huvudinverkan på slutresultatet är därför inte typen av jordbruk (organisk vs. integrerad vs. konventionell) utan snarare inställningen till arbetet i gården och företagets samordning.

Skörden 2018 kommer också att gå till historien för att ha betonat skillnaderna mellan de bäst lämpade mot de svåraste odlingsområdena. Efter åratal där de bästa vingårdarna (crus) lidit av höga temperaturer och vattenbrist har nu den typiska hierarkin återupprättats.

Skörd 2018 hos Fontanafredda, Piemonte, Italien
Foto: Fontanafredda

Vintersäsongen 2018 började med en viss fördröjning, på ett positivt sätt. Stora snömängder hade återställt vattenreserverna och den vegetativa förseningen hjälpte odlarna att undvika de risker som var knutna till vårfrost.

Knoppningen följde med en regelbunden utveckling, förutom några få begränsade områden som drabbats hårt av sommartorkan under 2017, vilket lett till att Nebbiolo knappt gett någon skörd alls i vissa vingårdar.

I mitten av april, i början av knoppningen, var klimatet i paritet med förväntningarna på säsongen, men snart, i takt med de första bladen blev allt värre, när den nästan tropikliknande regnperioden började.

Efter kom maj med sina 21 dagars regn vilket resulterade i ett av de våtaste åren efter  2014 och 2002, år som ingen vinodlare i området glömmer på grund av de svåra svampangreppen på druvorna.

Juni uppvisade en viss förbättring. Luftfuktigheten och regnen, dock en smula mindre intensiva än föregående månad, komplicerade vingårds-arbetet ytterligare.
Lyckligtvis gav juli månad plåster på såren i form av höga temperaturer, över 30° C, med vackra soliga dagar som gjorde att arbetet i vingårdarna kunde fortsätta enligt plan.

Under juli och augusti ägnade de mest omtänksamma vinodlarna viktiga resurser till förvaltningen av vingårdarna. Att eliminera överflödiga löv och reglera produktionen (genom gallring) var avgörande för att säkerställa en högkvalitativ skörd.

Fontanafredda’s vingårdar skadades heller inte av några atmosfäriska störningar och de blygsamma svampattackerna (bladmögel) som upptäcktes i vingårdarna i dalens dal påverkade inte grödans kvalitet.

Skörd 2018 hos Fontanafredda, Piemonte, Italien
Foto: Fontanafredda

Skörden började den 17 augusti, tio dagar senare jämfört med 2017, men betydligt tidigare än skördarna på 80- och 90-talet. Som vanligt började skörden med vinbasen till de mousserande vinerna efterföljt av Chardonnay och Pinot Nero. Mognadsgraden av dessa druvor visade sig vara bra och väl balanserad vilket gjorde det möjligt för dem att skörda vid de lämpligaste tiderna.

Från de ”mousserande” vindruvorna, där Fontanafredda letar efter hög syra och blygsamt sockerinnehåll, till de ”stilla vinernas” vindruvor, ändrades saker och ting.

Gränsvärdet som dikterats av klimatet vid skördetidpunkten ger tydligt svar att den önskade mognadsgraden för druvorna kommer bli svår att nå. Den mest begränsande faktorn 2018 verkar vara ackumulation av socker i druvorna. Den blygsamma uppvärmningen och framför allt den lägre ljusstrålning som lagras av växterna visar på en viss skillnad sen tidigare.

Det är dock inte en helt negativ faktor om klimatet tillåter dem att vänta på rätt mognadsgrad. Sena skördar har alltid varit optimala för blå druvor om de åtföljs av sol och lite regn. Vid denna tidpunkt är skörden av Moscatodruvor nästan över och de är glada att se att musten är mer aromatisk men med något lägre sockerinnehåll. Därför kan vi förvänta oss goda resultat.

Skörd 2018 hos Fontanafredda, Piemonte, Italien
Foto: Fontanafredda

De första provtagningarna som utförts på övriga gröna druvor bekräftar en generell svårighet för Chardonnay, Sauvignon och Arneis att ackumulera socker. Syran, kanske på grund av utspädningen som orsakats av tillgången av högvatten, tenderar att falla snabbt. Det är viktigt att välja det optimala skördedatumet för att ha goda kvalitetsviner som kan balanseras och bibehålla druvsortens egenskaper.

I detta skede är mätningen av kvaliteten på de blåa druvorna mer komplicerad eftersom de fortfarande är långt från att skörda dem.

Trenden som framhävs för vita druvor, verkar dock bekräftas även för Dolcetto (eftersom den också drabbades av vårens kalla nätter), medan Barbera, och i synnerhet Nebbiolo, fortsätter att mogna med god socker-ackumulering, samtidigt som de behåller en rejäl syrabalans.

Även på dessa vinstockar kommer skörden att försenas och Fontanafreddas odlare ser ut att behöva vänta till de första dagarna i oktober för att börja skörda sin Nebbiolo.

Historien om Fontanafredda

Italiens första kung, vinlöss, världskrig och bankkrasch. Mycket har hänt under Fontanafreddas historia. Vi ger dig hela bilden på mindre än tre minuter!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget