Öppna meny
24 november, 2021

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky

I Nordatlanten drygt två timmars båttur från Kennacraig på den skotska västkusten ligger ön Islay. Den är det sydligaste landmärket i ögruppen Inre Hebriderna känd för framför allt ruggigt väder – och rökig whisky. Och dessa saker är tätt förknippade med varandra. 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Med atlantvindar som når upp i orkanstyrka, en värmetopp på bara 16 grader när solen står som högst i juli–augusti och hela 191 regndagar per år är Islay en utmanande plats att odla grödor på. Addera 50 000 årligen övervintrande gäss som försenar både sådd och skörd med två månader eftersom de äter upp alla frön, och det börjar verka osannolikt att något som i grunden är en jordbruksprodukt skulle vara den här platsens signum.  

Men faktum är att klimatet är perfekt för whiskyproduktion, och som vänner av den ädla drycken vet finns det ingen annan plats på jorden med en stoltare, mer historisk och hyllad whiskyproduktion än Islay. Den hårda vinden gör att träd trivs dåligt och öborna har därför i alla tider eldat med öns blåsvarta, tjärhaltiga torv i stället för med ved, både för att hålla sig varma och för att torka korn inför destillering.  

Torven innehåller bland annat förmultnad ljung, kråkbär, bräkenväxter, fräkenväxter, vitmossa och tång, vilket ger en karaktäristisk doft och smak åt whiskyn. Ofta röks malten dessutom mycket kraftigt, för att skapa den klassiskt rökiga, tjäriga tonen av en Islay-whisky.  

Whisky till 100 procent från Islay
Islays speciella förutsättningar spelar en avgörande roll i det som formar whiskyns karaktär. På Kilchoman-destilleriet, beläget på öns västra sida, är det hela utgångspunkten i arbetat med att dra fram en dryck som förkroppsligar den karga ön: ”100% Islay”. Det är världens enda ”Single Farm Single Malt Scotch Whisky” och är Kilchomans främsta symbol för återupplivandet av traditionell gårdsdestillering. Kilchoman odlar sitt eget korn, mältar, destillerar, lagrar och tappar upp varje flaska ”100 % Islay” på plats. 

När Kilchoman grundades 2005 var det öns första nya destilleri på över 124 år. Kännare har mottagit den relativa nykomlingen med entusiasm och sortimentet får mycket höga omdömen i branschledande publikationer, däribland Jim Murray’s årliga whiskybibel. 

Upplev unik Islay-whisky vid besök
Whisky och whiskyturism är Islays stora inkomstkällor och sysselsätter fler än både fåruppfödning och fiske. Destillerierna erbjuder aktiviteter för besökare som guidade turer, avsmakning och specialbutiker. Den som lyckas veja för fåren på den smala vägen från Bridgend ut till Kilchoman-destilleriet hittar ett stort besökscenter bland gårdsbyggnaderna. 

På gården kan besökare på ett unikt sätt ta del av hela tillverkningsprocessen från fält till flaska, provsmaka och köpa med sin favorit hem. Här serveras dessutom exklusiv single cask-whisky som enbart går att dricka på plats på destilleriet. Den som är sugen på ett besök, men tvekar på grund av regn och blåst, kan betänka denna gamla Islay-sanning: ”Om du inte gillar vädret, vänta fem minuter”. 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget