Öppna meny
8 december, 2021

Renässans för konjaken

Cognac ses av många som en ganska gubbig avec, men faktum är att drycken passar till så mycket mer. Det är en utmärkt ingrediens i cocktails – och till att flambera oxfilén eller efterrätten.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Cognac – eller konjak som vi både säger och skriver i Sverige, är en starksprit gjord på gröna druvor (oftast på druvan Ugni Blanc). Precis som med Armagnac och Champagne är namnet Cognac hämtat från ett specifikt distrikt i Frankrike. Liknande drycker som tillverkas på annan plats kallas ofta bara brandy. Till skillnad från whisky som tillverkas av spannmål, finns en naturlig fruktsötma i drycken, den är mjukare i smaken och är heller aldrig rökig. Smakexempel är torkad frukt, vanilj, choklad, nötter och kokos.

Märkningar på flaskorna
Beroende på hur många år Cognac lagras får den olika beteckningar.

  • VS (Very Special) har lagrats minst 2,5 år på fat
  • VSOP (Very Superior Old Pale), Reservé eller VO (Very Old): Har lagrats minst 4,5 år på fat
  • VVSOP (Very Very Superior Old Pale): Har lagrats minst 5,5 år på fat
  • Napoléon eller Exellence: Har lagrats minst 6,5 år på fat
  • XO (Extra Old), Extra, Or eller Hors dAge: Har lagrats minst 10 år, men ofta mycket längre.

I Sverige dricks Cognac ofta som rumstempererad avec i klassisk cognacs-kupa till kaffet. Men de gyllene dropparna passar till så mycket mer. Cognac fungerar utmärkt att blanda drinkar på med sin fruktiga och nyanserade smakbild. Ett utmärkt exempel är C&T, Cognac och tonic. En lika enkel som god drink, perfekt för hösten.

Har du drömt om att flambera på samma sätt som tv-kockarna gör? Slå i en skvätt Cognac över dina skaldjur eller din oxfilé direkt i stekpannan, tänd på och hänförs av lågorna som tar bort alkoholen men lämnar kvar den fina smaken. Var försiktig och gör det aldrig under fläkten. Se också till att ha ett lock nära till hands för att kväva elden om det skulle behövas.

Så blandar du en perfekt Cognac & Tonic
Fyll ett glas med is. Häll i 5 cl Cognac (t.ex. Bossard XO) och toppa med tonic water. Pressa sedan ner tre stycken limeklyftor och lägg i en fjärde som dekoration. Skål!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget