Öppna meny
5 juli, 2022

Restips Italien – vin, varma källor och vandring

Italien lämnar ingen oberörd. Hit reser du så klart för maten, vinet och de vackra vyerna, men visste du att det stövelformade landet även erbjuder bad i naturligt varma källor och vandring i världsklass? Vi listar fem saker att uppleva på resan. 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Res runt i Piemonte
Natursköna Piemonte i landets nordvästra del är inte bara en av de mest heta vinregionerna just nu, det är också en av Italiens största och mest inflytelserika. Här huserar bland andra Fontanafredda, med sina typiskt randiga vinhus, och La Spinetta, som känns igen på sina noshörningsprydda vinetiketter. Eller om du hellre vill, viner som Barolo, Barbaresco och Langhe Nebbiolo, för att inte glömma vin på de trendiga druvorna barbera och dolcetto. 

Missa inte: Tryffelfestivalen i Alba som brukar gå av stapeln i början av oktober och pågår några dagar in i december (preliminärt 8 oktober–4 december 2022). 

Bada i varma källor
Det är inte bara på Island du kan bada i varma källor. Även Italien erbjuder ett brett utbud av så kallade terme, naturligt varma källor med en temperatur kring 50–75 grader. Några av de mest kända kurbadsdestinationerna i Italien hittar du på den bedårande ön Ischia utanför Napoli, i Montecatini Terme i Toscana och Abano Terme vid Padova. 

Bonustips: Besök San Pellegrino, mineralvattnets mecka, för en tur ner till den underjordiska källan och njut därefter av skön avkoppling i områdets spa- och badfaciliteter. 

Vandra i Dolomiterna
Upplev en av Europas bästa vandringsleder, enligt resemagasinet Vagabond! Snöra på vandringskängorna och bege dig upp för något av Dolomiternas 14 olika bergsmassiv. En naturupplevelse som tar dig från höga toppar till djupa dalar, bokstavligt talat. 

Vintips från området: Azienda Vinicola del Revì grundades 1982 av Paolo Malfer och är beläget i hjärtat av det vackra alpdistriktet Trentino, i nordöstra Italien. Revi Brut 2015 är från en enskild årgång och har legat hela sex år på sin jästfällning innan degorgering. Det här är betydligt längre än minimitiden för ett mousserande årgångsvin. Smaken är elegant och komplex med toner av kex, bakat bröd och gula äpplen. Vinet har en lång eftersmak av nötter och mineraler samt en krämig mousse.

I olivoljans fotspår
År 1974 introducerade Fernando Di Luca olivoljan i svensk dagligvaruhandel, men i Italien har det gyllengula eller smaragdgröna ”guldet” alltid varit en naturlig del av matlagningen. Visste du att Novello är beteckningen för den exklusiva olivolja som pressas av italienska oliver som skördas de första tio dagarna av säsongen? Bege dig till den adriatiska kusten i Italien och den populära badorten Fano. Det är här historien om Fernando di Luca och hans framgångsrika familjeföretag Zeta börjar. 

Frossa i gelato
Gelato betyder glass på italienska, men är också benämningen för en särskild typ av glass. I sin enklaste form består gelato av mjölk, socker och smakämnen. Däremot innehåller den till skillnad mot den glass vi mer är vana vid i Sverige väldigt sällan grädde. Under tillverkningen rörs gelaton om långsamt, vilket ger en kompakt och krämig konsistens med mindre luft i slutprodukten. Är så mycket gelato du bara orkar oavsett var i Italien du befinner sig!  

Glassa runt hemma: På senare år har det poppat upp flera goda gelato-ställen runt om i Sverige. Och om du känner dig manad att göra glassen själv kan vi varmt rekommendera boken Gelato av Hanna och Angelo Scarfò, som driver Gelato Scarfò i Ålsten, Stockholm.  

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget