Så fungerar Riojas klassificeringar för rött vin
Vad är egentligen skillnaden mellan ett så kallat instegsvin och ett vällagrat vin av hög kvalitet? De röda vinerna från det spanska vindistriktet Rioja är ett bra exempel för att reda ut just det. Här råder i huvudsak fyra klassificeringar – från Joven till Gran Reserva.
Har det hänt att du stått på Systembolaget och fingrat på ett vin i en prisklass lite över vad du hade tänkt dig, för att strax därpå återfalla till ditt vanliga favoritvin? Hur kommer det sig egentligen att prislappen på en flaska vin varierar från några tiotals kronor till flera tusen?
Somliga viner har en dyr prislapp för att de kommer från ett exklusivt distrikt. Det mest klassiska exemplet är Champagne. Andra viner är dyrare eftersom efterfrågan överstiger tillgången. Men den vanligaste orsaken till prisskillnader mellan olika viner är hantverket bakom. Grovt förenklat gäller att ju mer industriellt ett vin produceras, desto billigare blir det. Och tvärtom, att ju mer hantverksmässigt ett vin är producerat, desto dyrare är det.
Ett bra exempel på detta med viners prisvariation är de röda vinerna från Spaniens kanske främsta och mest kända vindistrikt Rioja. Dessa delas in i fyra klassificeringar utifrån hur länge vinet minst måste ha lagrats på ekfat respektive flaska. Endast de bästa vinerna tål längre lagring, vilket därför gör klassificeringen till ett mått på vinets kvalitet.
Riojas fyra klassificeringar
1. Jóven
Instegsvinet Jóven är det enklaste och billigaste vinet. Namnet i sig skvallrar om att det är ungt, så pass att det faktiskt får säljas direkt efter skörd om vinmakaren så önskar. Här läggs färre arbetstimmar i vingården, vilket betyder att det varken har lagringskostnader eller särskilt dyra kapitalbindningar. Vissa kallar dessa viner för ”det nakna” Rioja, eftersom de är väldigt fruktdrivna och inte påverkade av fatlagring.
2. Crianza
Nästa kvalitetsnivå är Crianza, vilket ordagrant betyder ”åldrande”. Här måste vinet lagras i minst 12 månader, varav minst sex månader på fat. Det kräver ett förberedande arbete i vingården för att skapa druvor med kraft. Därtill tillkommer kostnader för att köpa ekfat och för att binda upp kapital under lagringstiden.
3. Reserva
Endast Rioja-viner med ursprungsbeteckningarna DO och DOCa får kallas Reserva. Dessa måste lagras i minst 36 månader, varav minst 12 månader på fat, före försäljning år fyra.
4. Gran Reserva
Den dyraste kvaliteten på röda viner från Rioja är Gran Reserva. Denna kvalitet görs bara under årgångar när skörden är av högsta kvalitet. Gran Reserva kräver 60 månaders lagring varav 24 månader på ekfat. För att kunna skörda druvor som klarar av den långa lagringen krävs många timmars vingårdsarbete. Som regel är det druvor från äldre stockar som används. En äldre producerar färre druvor än en yngre. Producenten behöver göra stora investeringar i ekfat och kapitalbindningen är påfrestande, vilket förklarar varför olika viner från olika producenter varierar i pris. En Rioja Gran Reserva kostar drygt 200 kr.