fbpx
Öppna meny
5 december, 2019

Sant eller falskt om vin

Det finns många myter kring vin men flera av dem stämmer inte alls. Här är sju fakta som får dig att glänsa på nästa middag.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Man blandar rött och vitt vin för att få rosévin.

Svar: Nej, även om det förekommer
exempelvis i Champagne görs rosévin i huvudsak på blå druvor.

2. Champagne kan göras på både gröna och blå druvor.

Svar: Ja, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier är de tre huvud-
druvorna.

3. Chablis är en druvsort.

Svar: Nej, Chablis är ett område i norra Bourgogne där man gör vita torra viner på druvan Chardonnay.

4. Är det verkligen någon skillnad på Barbera och Barbaresco?

Svar: Ja det är det, men de har området Piemonte i norra Italien gemensamt. Barbera är en druva och näst Nebbiolo den kändaste i Piemonte medan Barbaresco är ett område som likt kändare Barolo, i huvudsak gör vin på druvan Nebbiolo.

5. Det går åt cirka 600-800 druvor för att framställa en flaska vin.

Svar: Ja det stämmer, eller motsvarande 1,2–1,5 kilo druvor per färdig flaska vin.

6. Frankrike har störst vinkonsumtion per capita i världen.

Svar: Nej, det är lilla Andorra som konsumerar mest vin per capita i världen, med hela 56,9 liter/år. Efter följer Vatikanstaten, Kroatien och Portugal före Frankrike. Italien kommer på tionde plats och vi svenskar dricker i snitt 25,7 liter/år, vilket är mest i Norden.

7. Frankrike är väl i alla fall det största vinlandet vad gäller vinproduktion?

Svar: Nja, de har varit i topp länge, men faktum är att Italien under de senaste åren passerat med produktion på cirka 48,5 miljoner hektoliter per år. Frankrike kommer tvåa följt av Spanien, USA och Argentina som utgör topp-fem. Dock har Spanien, med drygt 1 miljon hektar, världens överlägset största vinodlingsareal.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget