Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör att informationen blir tydligare för konsumenter, då det blir samma mätvärde som för andra livsmedel.
Allt fler konsumenter efterfrågar vin med låg sockerhalt. Trots att sockerhalten i vin ofta är betydligt lägre än i många andra drycker, så är det lätt att bli förvirrad kring hur man ska tänka. Det beror på att man tidigare angett sockerhalten för vin i gram per liter, istället för den mer vanliga benämningen för livsmedel; gram per 100 ml. Låt oss för tydlighetens skull jämföra sockerhalten i några andra vanliga drycker.
Generell sockerhalt i olika drycker
(sockerhalt i gram per 100 ml)
- Läsk: 8–12,5 g/100 ml
- Saft: 8–9 g/100 ml
- Apelsinjuice: 9 g/100 ml
- Mellanmjölk: 5 g/100 ml
- Rött vin: >0,3–1,1 g/100 ml
- Vitt vin: >0,3–1,3 g/100 ml
- Rosévin: >0,3–1,6 g/100 ml
- Mousserande vin: >0,3–1,4 g/100 ml
Notera att ovan är ungefärliga siffror.
Generellt är alltså sockerhalten betydligt lägre i vin än i t.ex. mjölk. Den nya ändringen tydliggör nu informationen för konsumenter och gör det enklare att själv jämföra mellan olika produkter. I och med att Systembolaget gör ändringen följer vi såklart i samma spår och uppdaterar informationen på samma sätt även hos oss.