fbpx
Öppna meny
21 september, 2021

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör att informationen blir tydligare för konsumenter, då det blir samma mätvärde som för andra livsmedel.

Enjoy Wine

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Allt fler konsumenter efterfrågar vin med låg sockerhalt. Trots att sockerhalten i vin ofta är betydligt lägre än i många andra drycker, så är det lätt att bli förvirrad kring hur man ska tänka. Det beror på att man tidigare angett sockerhalten för vin i gram per liter, istället för den mer vanliga benämningen för livsmedel; gram per 100 ml. Låt oss för tydlighetens skull jämföra sockerhalten i några andra vanliga drycker.

Generell sockerhalt i olika drycker
(sockerhalt i gram per 100 ml)

  • Läsk: 8–12,5 g/100 ml
  • Saft: 8–9 g/100 ml
  • Apelsinjuice: 9 g/100 ml
  • Mellanmjölk: 5 g/100 ml
  • Rött vin: >0,3–1,1 g/100 ml
  • Vitt vin: >0,3–1,3 g/100 ml
  • Rosévin: >0,3–1,6 g/100 ml
  • Mousserande vin: >0,3–1,4 g/100 ml

Notera att ovan är ungefärliga siffror.

Generellt är alltså sockerhalten betydligt lägre i vin än i t.ex. mjölk. Den nya ändringen tydliggör nu informationen för konsumenter och gör det enklare att själv jämföra mellan olika produkter. I och med att Systembolaget gör ändringen följer vi såklart i samma spår och uppdaterar informationen på samma sätt även hos oss.

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!