Öppna meny
3 juli, 2019

Spaning: Amerikanska viner trendar

Den största vinexportmarknaden i Europa och en av de största i världen för Amerikanska viner är i Storbritannien. Regionen Kalifornien och producenten Au Bon Climat ligger i topp enligt MiBD Wine Analytics.

Dela på Twitter Dela på Facebook

År 2015 nådde Kaliforniens vinförsäljning i Storbritannien 284 miljoner dollar. California Wine Institute planerar nu att öka försäljningen till Storbritannien till 400 miljoner dollar i slutet av årtiondet.

År 2015 uppgick den totala amerikanska vinexporten, ca 90 procent från Kalifornien, med 1,61 miljarder dollar i vinodlingsintäkter, en ”all time high” rekordökning med 7,6 procent från föregående år 2014. Kalifornien ligger i topp som region och den mest efterfrågade och mest representerade producenten därifrån är Au Bon Climat och vår gode vän Jim Clendenens viner.

au bon climate

Au Bon Climat

AU BON CLIMAT grundades 1982 av Jim Clendenen. Under sin studietid på Santa Barbara University gjorde Jim ett utbytesår i Bordeaux och fick upp ögonen för mat och vin. Det var dock inte förrän några år senare under ett längre besök i Bourgogne som tanken på att själv börja göra vin dök upp.

Småskaligheten och de enkla medel som används vid framställning av viner av absolut världsklass lockade Jim till att prova på något liknande hemma i Santa Barbara. 1982 skapade han Au Bon Climat tillsammans med Adam Tolmach, idag mest känd för Ojai Vineyard. Succén var ett faktum direkt med första årgången.

Idag hittas Jims viner över hela världen och hans uttryck på druvorna Chardonnay och Pinot Noir rankas bland de allra högsta.  Här i Sverige återfinns hans viner i beställningssortimentet på Systembolaget, men dyker med jämna mellanrum upp i små partier. Lägg namnet Jim Clendenen på minnet, han är en livs levande vinlegend!

 

 

» Viner från Au Bon Climat

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget