Spaning- Amerikanska viner trendar

Den största vinexportmarknaden i Europa och en av de största i världen för Amerikanska viner är i Storbritannien. Regionen Kalifornien och producenten Au Bon Climat ligger i topp enligt MiBD Wine Analytics.

År 2015 nådde Kaliforniens vinförsäljning i Storbritannien 284 miljoner dollar. California Wine Institute planerar nu att öka försäljningen till Storbritannien till 400 miljoner dollar i slutet av årtiondet.

År 2015 uppgick den totala amerikanska vinexporten, ca 90 procent från Kalifornien, med 1,61 miljarder dollar i vinodlingsintäkter, en ”all time high” rekordökning med 7,6 procent från föregående år 2014. Kalifornien ligger i topp som region och den mest efterfrågade och mest representerade producenten därifrån är Au Bon Climat och vår gode vän Jim Clendenens viner.

au bon climate

Au Bon Climat

AU BON CLIMAT grundades 1982 av Jim Clendenen. Under sin studietid på Santa Barbara University gjorde Jim ett utbytesår i Bordeaux och fick upp ögonen för mat och vin. Det var dock inte förrän några år senare under ett längre besök i Bourgogne som tanken på att själv börja göra vin dök upp.

Småskaligheten och de enkla medel som används vid framställning av viner av absolut världsklass lockade Jim till att prova på något liknande hemma i Santa Barbara. 1982 skapade han Au Bon Climat tillsammans med Adam Tolmach, idag mest känd för Ojai Vineyard. Succén var ett faktum direkt med första årgången.

Idag hittas Jims viner över hela världen och hans uttryck på druvorna Chardonnay och Pinot Noir rankas bland de allra högsta.  Här i Sverige återfinns hans viner i beställningssortimentet på Systembolaget, men dyker med jämna mellanrum upp i små partier. Lägg namnet Jim Clendenen på minnet, han är en livs levande vinlegend!

 

 

» Viner från Au Bon Climat

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt värmande drycker. En XO Cognac från…

Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mögla förens julpyntet ska upp. Men där emellan hinner vi…

Där ränderna aldrig går ur

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde. På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska…

Kilchoman 9th Edition

Kilchoman 100 % Islay 9th Edition – 300 flaskor kommer till Sverige   Kilchoman 100 % Islay 9th Edition är en helt unik Single Malt Whisky som Kilchoman är ensamma om att…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!