SPANING – Vinmakare vill tillåta nya druvor i kampen mot klimatförändringar

En potentiell milstolpe är på gång att resas då vinmakare i Bordeaux har föreslagit sju nya druvsorter att bli godkända för Bordeaux- och Bordeaux Supérieur-appellationsviner, som en del av ansträngningarna för att bekämpa klimatförändringen.

Ett förslag om att tillåta de nya druvsorterna i Bordeaux’s vingårdar har godkänts av ledande vinmakare i området, enligt ett uttalande från vinförbundet Le Syndicat.
De sju sorterna inkluderar den blå druvan Marselan och den portugisiska favoriten Touriga Nacional, plus de mindre kända Castets och Arinarnoa (som är en korsning mellan Tannat och Cabernet Sauvignon) för röda viner.

För vita viner är de nya druvorna Alvarinho, Petit Manseng och Liliorila (som föddes på 1950-talet efter en korsning av Baroque och Chardonnay).

Det internationella vinmagasinet Decanters Bordeaux-expert Jane Anson sa att planen skulle vara en ”väckarklocka” för den bredare industrin när det gäller klimatförändringar.

”Jag förväntade mig nog att Bordeaux’s byråkrati rörde sig långsammare, men tydligt är att de styrande organen uppmärksammat vikten av att ge vinmakare flexibilitet och möjlighet att reagera.”

INAO (Institut National des Appellations d’Origine) måste dock ge ett slutligt godkännande av planen, men det är redan ett potentiellt banbrytande drag för att bekämpa klimatförändringarnas effekter.

De nya druvorna ska kunna utgöra upp till 10 % av den slutliga blandningen, men endast 5 % av en producents odlingsområde. Om ett slutgodkännande ges kan planteringarna börja under säsongen 2020/21, säger Le Syndicat Viticole des AOC Bordeaux och Bordeaux Supérieur.

Bordeaux och Bordeaux Supérieur utgör 55 % av Bordeauxs vinareal och producerar 384 miljoner flaskor vin per år, enligt fackföreningen för appellationerna.

Läs mer på:
https://www.decanter.com

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt värmande drycker. En XO Cognac från…

Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mögla förens julpyntet ska upp. Men där emellan hinner vi…

Där ränderna aldrig går ur

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde. På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska…

Kilchoman 9th Edition

Kilchoman 100 % Islay 9th Edition – 300 flaskor kommer till Sverige   Kilchoman 100 % Islay 9th Edition är en helt unik Single Malt Whisky som Kilchoman är ensamma om att…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!