fbpx
Öppna meny
,
23 juli, 2019

SPANING – Vinmakare vill tillåta nya druvor i kampen mot klimatförändringar

En potentiell milstolpe är på gång att resas då vinmakare i Bordeaux har föreslagit sju nya druvsorter att bli godkända för Bordeaux- och Bordeaux Supérieur-appellationsviner, som en del av ansträngningarna för att bekämpa klimatförändringen.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Ett förslag om att tillåta de nya druvsorterna i Bordeaux’s vingårdar har godkänts av ledande vinmakare i området, enligt ett uttalande från vinförbundet Le Syndicat.
De sju sorterna inkluderar den blå druvan Marselan och den portugisiska favoriten Touriga Nacional, plus de mindre kända Castets och Arinarnoa (som är en korsning mellan Tannat och Cabernet Sauvignon) för röda viner.

För vita viner är de nya druvorna Alvarinho, Petit Manseng och Liliorila (som föddes på 1950-talet efter en korsning av Baroque och Chardonnay).

Det internationella vinmagasinet Decanters Bordeaux-expert Jane Anson sa att planen skulle vara en ”väckarklocka” för den bredare industrin när det gäller klimatförändringar.

”Jag förväntade mig nog att Bordeaux’s byråkrati rörde sig långsammare, men tydligt är att de styrande organen uppmärksammat vikten av att ge vinmakare flexibilitet och möjlighet att reagera.”

INAO (Institut National des Appellations d’Origine) måste dock ge ett slutligt godkännande av planen, men det är redan ett potentiellt banbrytande drag för att bekämpa klimatförändringarnas effekter.

De nya druvorna ska kunna utgöra upp till 10 % av den slutliga blandningen, men endast 5 % av en producents odlingsområde. Om ett slutgodkännande ges kan planteringarna börja under säsongen 2020/21, säger Le Syndicat Viticole des AOC Bordeaux och Bordeaux Supérieur.

Bordeaux och Bordeaux Supérieur utgör 55 % av Bordeauxs vinareal och producerar 384 miljoner flaskor vin per år, enligt fackföreningen för appellationerna.

Läs mer på:
https://www.decanter.com

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget