Calvet – den stora, vänliga vinjätten
Efter 200 år i branschen fortsätter franska vinhuset Calvet ständigt att utvecklas. ”Vi vill inte bara vara störst, vi vill också vara bäst,” säger vinmakaren Benjamin Tueux.
När Enjoy Wine & Friends träffar Benjamin Tueux är förberedelserna inför Calvets 200-årsdag i full gång. Ett viktigt stycke vinhistoria ska firas, och det med pompa och ståt. Många evenemang kommer att organiseras på varje kontinent i totalt 110 länder, från Calvets största marknader i Storbritannien och Tyskland via USA – dit Calvet nu återvänder efter 30-års frånvaro – till mindre länder som Luxemburg och Kazakstan. Allt för att sammanföra fansen under en av Calvets nyckelvärderingar – vänlighet. Som en av de ledande vinproducenterna i världen har Calvet lyckats med konststycket att kombinera stora volymer med konsumentvänlighet och hög kvalitet.
– Calvet är en av de mest moderna, avantgardistiska och självsäkra aktörerna i Bordeaux-regionen. Under lång tid har vi antagit en originalstil som uppskattas av konsumenter världen över, säger Benjamin Tueux, vinmakare hos den stora men högt uppskattade vinproducenten.
Tueux har varit vinmakare, oenolog, för Calvets Bordeaux-del i snart 20 år. Med lite knagglig engelska präglad av tung fransk accent pratar vi lite om det stundande 200-års jubileet och hans roll i Calvets framgångssaga. Calvet är idag utan tvekan en av Frankrikes mest kända vinproducenter. Företaget bildades redan 1818 i byn Tain Hermitage i Rhônedalen. Fem år senare etablerade de sig i Bordeaux. Företaget har sedan dess fortsatt att växa, hela tiden utan att göra avkall på kvaliteten. Hjärtat av vinproduktionen ligger i Bordeaux där de äger flera vinslott, även om de är verksamma även i andra delar av Frankrike. Calvets viner uppmärksammas gång på gång av internationell vinpress för deras höga kvalité.
– Regionen definierar stilen för varje appellation. Stockar från samma mark kommer att ha en liknande profil. Med en styrande panel per region och terroir erbjuder Calvet ett val, och kommer alltid att erbjuda samma kvalitetsnivå till konsumenten. Vi söker hela tiden nya smaker och stilar för att tillgodose våra konsumenters efterfrågan, säger han.
Även om Tueux tveklöst har en viktig roll inom Calvet är han inte sen att ge sina medarbetare beröm. En av fördelarna med ett stort team är bredden av expertisen.
– Vi stöttar varandra i utvecklandet av Calvets framtid. En stor utmaning för mig, till exempel, har varit att göra en Cremant de Bordeaux, ett mousserande vin, och i dagsläget är vi den största producenten av Cremant. Jag har tagit hjälp av andra i vårt team med erfarenhet av Cremant för att nå bättre resultat. Vi vill inte bara vara störst, vi vill naturligtvis också vara bäst.
Med åtta huvudansvariga oenologer i områdena Bordeaux, Bourgogne, Loire, Alsace, Langeudoc och Rhône/södra Frankrike är teamet runt vinmakarna massivt. Med över 20 olika franska apellationer med egna utmaningar och egenskaper krävs specialister på varje område, och för att säkerhetsställa den kvalitet som krävs av Calvet jobbar de tillsammans för att nå det bästa resultatet. Calvet har länge legat i framkant av utvecklingen inom oenologi, läran om vin och vinmakning, och har sedan 30-talet drivit ett framstående laboratorium för att modernisera och utveckla tekniker. Idag har de förändrat mycket med sitt nytänkande. Företaget har gått från en liten privat utbildning till att starta ett officiellt universitet för oenologi i Bordeaux. Ett 50-tal oenologer från universitet bidrar i olika kunskapsområden.
Benjamin Tueux förklarar vinmakandet i Bordeaux som att lägga ett stort pussel.
– Vi har många kontrakterade vinbönder som vi köper druvor från. Vi har även egna slott, men med de flesta gårdar går det ut på ett stort samarbete och förståelse för den andre. Vi förväntar oss mycket men vi betalar också bra. Vi har förtroende för varandra och vi stöttar våra samarbetspartners i möjligheten till ett hållbarare jordbruk. Det har visat sig vara ett vinnande koncept i långa loppet.
Storbritannien är en av Calvets största marknader. En av tre flaskor från Bordeaux-regionen som säljs i landet kommer från Calvet, och företaget är den engelska marknadsledaren för viner från Alsace och Loire. Kanske är det ett resultat av musklerna hos Calvets moderbolag Les Grands Chais de France, men faktum är att vinerna konstant får höga betyg och ligger högt upp på listorna av kvalitetssäkrade viner. Här i Sverige är vi kanske mest bekanta med Calvet genom den populära Côtes-du-Rhône Rosé och Nobelvinet från 2014, Sauternes Réserve du Ciron. Men på Systembolaget hittar man även det vita, krispiga bordeauxvinet Reserve Sauvignon Blanc och det utomordentliga röda Merlotdominerade Vieux Château des Jouans från Saint-Emilion. Inom en snar framtid får vi också möjlighet att prova Minervois, ett rött vin på Syrah och Grenache från Langudoc-Roussillon i södra Frankrike. Sverige är inte en av Calvets största marknader, men ack så viktig, enligt Benjamin Tueux.
– På den svenska marknaden har vi möjlighet att prova oss fram, Sverige är mycket trendkänsligt och ligger långt fram vad det gäller att testa nytt. Inte minst när det gäller ekologiska produkter. Jag är naturligtvis också väldigt glad över att vår Sauternes går bra här, med tanke på hur komplicerat och krävande det är att framställa ett Sauternesvin.
Tueux berättar att odlarna behöver mycket stöd om de ska kunna producera det komplexa, svårtillverkade vinet som fortfarande görs enligt gamla metoder.
– Det är trots allt en naturlig produkt när det kommer till påverkan; du kan inte använda teknologi, du måste helt enkelt vänta in ädelrötan och plocka druvorna vid exakt rätt tillfälle. Vi köper mycket druvor och vi köper till ett bra pris, alltid, även vid svåra årgångar. Vi ligger också nära våra odlare som vi jobbat med länge – och alla vill väl ha en bra granne?
Marknaden för Sauternes är liten, men inom den är Calvet en viktig producent.
– Vår Sauternes står sig även utanför det specifika facket som dessertvin eller till klassikern Foie Gras. Det är ett vin som är gott att bara njuta och dricka, men funkar även bra till lite mer oväntade kök som det kinesiska och japanska.
Med rosésäsongen i full blom kan vi inte hålla oss från att fråga vad Tueux föreslår att vi ska äta till vår Côtes-du-Rhône Rosé. Svaret är distinkt.
– Det är ganska lätt, vinet har enkla rena smaker så servera inte komplexa eller tunga maträtter. Det här vinet vill jag dela med vänner, som aperitif eller till mat att dela med dem, vare sig det är hors d’oevres, andra delikatesser eller en enklare pizza. Drick och njut!
Calvet i korthet:
Grundaren Jean Marie Calvets passion för vin blev hans öde: född 1799 i en liten by nära Tain l’Hemitage växte han upp i ett av de mest betydande franska vinområdena, Rhône-dalen. Under sin barndom hjälpte han ofta sin far, Pierre Calvet, i de familjeägda vingårdarna istället för att leka med andra barn. Han gjorde sin passion för vin till sitt yrke vid 19 års ålder när han startade Calvet Company och reste Frankrike runt för att lära sig från varje vinområde och att bli en obestridd vinexpert.
Milstolpar i Calvets historia:
- 1818 Jean Marie Calvet, passionerad av vin och född i Tain l’Hermitage, Rhônedalen grundar firman.
- 1823 Calvet startar upp även i hjärtat av Bordeaux, i ”Quartier des Chartrons”, det livliga centrumet för vinhandel.
- 1870 Octave Calvet, grundarens son, tar över företaget och deltar i utbyggnaden av Calvet.
- 1889 Jean Calvet, grundarens sonson, sätter upp Calvet Beaune i Bourgogne.
- 1930 Förfäderna till modern oenologi, Jean ibéreau-Gayon & Emile Peynaud ger ny dynamik. Calvet sätter upp sitt eget oenologiska laboratorium för att öka kvaliteten på sitt vin.
- 1966 En stor brand förstör en del av Calvet, men vinkällarna som ligger delvis under marknivå klarar sig. Företaget bygger en ny, modern tappningsanläggning.
- 1982 Calvet blir ett dotterbolag till Whitbread Group och sedan Allied Domecq Group.
- 2007 Calvet förvärvas av Les Grands Chais de France som ger mer resurser till företagets nya mål: att göra Calvet till världens främsta varumärke inom Bordeaux-viner.
- 2014 Calvet Réserve du Ciron Sauternes väljs ut som dessertvin för årets Nobelmiddag i Blå Hallen i Stockholms Stadshus.
Calvets viner på Systembolaget:
Vitt:
Nr 75494 Calvet Varietals Sauvignon Blanc 2016 (Languedoc-Roussillon, VdP d’Oc) 89 kr
Nr 74725 Calvet Reserve Sauvignon Blanc 2015 (Bordeaux) 139 kr
Rosé:
Nr 2219 Côtes du Rhône Rosé 2017 (Rhonedalen, Côtes du Rhône) 89 kr
Rött:
Nr 79444 Calvet Varietals Merlot 2015 (Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc) 89 kr
Nr 3128 Vieux Château des Jouans 2014 (Bordeaux, Saint-Emilion) 149 kr
Nr 71826 Minervois 2016 (Languedoc-Roussillon) 105 kr
Sött:
Nr 4029 Calvet Réserve du Ciron 2016 (Bordeaux, Sauternes) 109 kr