Öppna meny
10 oktober, 2016

Storslam för Kilchoman Sanaig

Från det lilla familjeägda gårdsdestilleriet Kilchoman lanseras nu Kilchoman Sanaig, en prisbelönt Single Malt Whisky från ön Islay i Skottland.
Kilchoman Sanig är en nyhet för i år som nyligen belönades med en guldmedalj och blev utsedd till bästa Single Malt Whisky i en av världens mest prestigefulla tävlingar, 2016 års upplaga av International Wine & Spirits Competition.
Kilchoman Sanaig är den senaste skapelsen från det lilla destilleriet vid Rockside Farm på Islay och resultatet av ett lyckat giftermål av whisky som lagrats på gamla Oloroso sherryfat (ca 80%) och bourbonfat (ca 20%). I sedvanlig Kilchomananda är Sanaig naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Namnet Sanaig kommer för övrigt från ett inlopp nordväst om destilleriet. Kilchoman Sanaig lanseras exklusivt på Systembolaget i det tillfälliga sortimentet den 21:a oktober 2016 i ett begränsat antal flaskor.
– Vi svenskar har verkligen tagit Islay till vårt hjärta och vårt intresse för Single Malt Whisky från den lilla ön tycks vara omättligt. Kilchoman är fortfarande en liten ”pärla” som många konsumenter inte hunnit upptäcka än vilket gör det hela extra roligt. Kilchoman Sanaig är ett lysande exempel på den stil som destilleriet representerar och jag hoppas att fler upptäcker deras whisky. Destilleriet tillhör enligt min bedömning ett av de mest spännande i hela Skottland, säger Peter Kokovic, Affärsområdeschef Enjoy Wine & Spirits.
Fakta Kilchoman Sanaig
Single Malt Whisky | Ursprung: Islay, Skottland | Alkoholhalt: 46% | Storlek: 700 ml | Art.nr: 40037 | Pris: 579 kr | Sortiment: Tillfälligt sortimentet på Systembolaget | Lanseringsdatum: 21:a oktober
Kilchoman Sanaig har en stor, rökig doft med tydlig karaktär av sherryfat och inslag av torkade fikon, mandelmassa, gula päron och vanilj. Smaken är komplex med återkommande rökighet och toner av sherryfat samt inslag fikon, fruktkompott, nötter, smörkola och vanilj. Avslutningen är lång med kvardröjande smak av rök och tjära med härliga undertoner av torkad frukt.
Fakta om Kilchoman Distillery
Kilchoman är något så unikt som ett småskaligt familjeägt destilleri på Islay. När de första dropparna började sippra ut från kopparpannorna den 14 december 2005 var Kilchoman det första destilleriet som öppnat på Islay under de senaste 124 åren. Kilchoman destillerar ca 150,000 liter per år och är därmed Islays i särklass minsta destilleri och ett av de minsta destillerierna i hela Skottland. Trots att småskalig framställning i ärlighetens namn inte alltid behöver innebära högre kvalité, så är det i detta fall precis det som gör Kilchoman unikt, något som bevisas av alla de utmärkelser som destilleriet redan hunnit få.
Fakta om International Wine & Spirits competition (IWSC)
IWSC grundades och betraktas idag som en av de mest prestigefyllda och största tävlingarna i sitt slag. Syftet är att uppmärksamma det hantverk som ligger bakom produkterna samt att lyfta fram produkternas kvalité. Samtliga produkter i de olika kategorierna provas blint av en jury bestående av 300 noga utvalda och kvalificerade experter som därefter ger sitt utlåtande.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget