Öppna meny
25 oktober, 2017

Svensk finalist i S.Pellegrino Young Chef 2018

Anton Husa representerar Sverige i Milano

Igår avgjordes den skandinavisk-baltiska semifinalen av S.Pellegrino Young Chef, en stor världsomspännande tävling för unga kockar, i Stockholm.
När juryn sammanträtt och till slut enats stod Anton Husa från Upper House Dining på Gothia Towers i Göteborg som segrare. Anton får äran att representera Sverige vid den stora finalen i Milano i juni 2018.
– Det känns fantastiskt! Helt otroligt! Min strategi? Jag är estetiskt lagd och älskar att arbeta med färg och form även när det kommer till matlagning. Och i dag gjorde jag detta i kombination med mina favoritråvaror. Det var nervöst, men min styrka är också mitt lugn vilket höll mig fokuserad under hela tävlingsmomentet. Jag vill ständigt utvecklas och utmanas och att vara finalist i S. Pellegrino Awards är en otrolig ära, hälsar en glad Anton Husa.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vinnarrätten

Med sin rätt ”Torsk med purjolöksfjäll” bestående av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse lyckades Anton bäst med att infria tävlingens”fem gyllene regler”: ingredienser, färdighet, innovation, utseende och budskap, och vann därmed juryns röster.

Juryn

En jury bestående av representanter från Skandinavien och Baltikums absoluta kockelit. Sveriges representant i juryn var Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008 och med stor erfarenhet från Svenska Kocklandslaget.
– Anton levererade en oerhört välkomponerad rätt och gjorde en imponerande presentation i samtliga bedömningskriterier. Det var oerhört tufft i toppen och det diskuterades vilt bland domarna innan vi hade vår finalist, säger Tom Sjöstedt, jurymedlem och ägare av Lilla Ego.

Mästerkock som mentor

De totalt 21 regionsbaserade semifinalerna i S.Pellegrino Young Chef pågår fram till december 2017, där 210 tävlande slåss om de 21 åtråvärda finalplatserna i Milano. Varje finalist tilldelas därefter en mentorkock ur den regionala juryn som ska agera guide och bollplank i syfte att förbättra finalistens signaturrätt och förbereda denne på bästa sätt inför finalen. Antons mentor blir finske kocken Henri Alen (Restaurang Finnjävel, Muru, Pastis och Bystro).

En tävling för unga kockar

För att kunna ansöka till och delta i S.Pellegrino Young Chef ska du bland annat vara 30 år eller yngre och ha minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang som kock, sous chef eller chef de partie.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget