fbpx
Öppna meny
25 oktober, 2017

Svensk finalist i S.Pellegrino Young Chef 2018

Anton Husa från Upper House Dining

Svenske Anton Husa är skandinavisk- och baltisk regionsvinnare av S.Pellegrino Young Chef 2018. Semifinalen avgjordes på Aveqia i Stockholm under dagen och Anton korades som regionsvinnare under en galamiddag på Fotografiska. Anton kommer att representera Sverige i finalen av den prestigefulla tävlingen för unga kockar som går av stapeln i Milano i juni 2018.

Dela på Twitter Dela på Facebook

– Det känns fantastiskt! Helt otroligt! Min strategi? Jag är estetiskt lagd och älskar att arbeta med färg och form även när det kommer till matlagning. Och i dag gjorde jag detta i kombination med mina favoritråvaror. Det var nervöst, men min styrka är också mitt lugn vilket höll mig fokuserad under hela tävlingsmomentet. Jag vill ständigt utvecklas och utmanas och att vara finalist i S. Pellegrino Awards är en otrolig ära, säger en glad Anton Husa under galamiddagen på Fotografiska.

Vinnarrätten

Med sin rätt ”torsk med purjolöksfjäll” bestående av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse vann Anton juryns röster.

Juryn

En jury bestående av representanter från Skandinavien och Baltikums absoluta kockelit, däribland Tom Sjöstedt som svensk representant, Nikolaj Skadborg från Danmark, James Maxwell-Stewart från Norge, Henri Alen från Finland, Janis Zvirbulis från Lettland, Egidijus Lapinskas från Litauen och Andrus Laaniste från Estland bedömde under dagen varje semifinalists rätt baserat på tävlingens ”fem gyllene regler”: ingredienser, färdighet, innovation, utseende och budskap.

– Anton levererade en oerhört välkomponerad rätt och gjorde en imponerande presentation i samtliga bedömningskriterier. Det var oerhört tufft i toppen och det diskuterades vilt bland domarna innan vi hade vår finalist, säger Tom Sjöstedt, jurymedlem och ägare av Lilla Ego.

Mästerkock som mentor

De totalt 21 regionsbaserade semifinalerna i S.Pellegrino Young Chef pågår fram till december 2017, där 210 tävlande slåss om de 21 åtråvärda finalplatserna i Milano. Varje finalist tilldelas därefter en mentorkock ur den regionala juryn som ska agera guide och bollplank i syfte att förbättra finalistens signaturrätt och förbereda denne på bästa sätt inför finalen. Antons Mentor blir finske kocken Henri Alen (Restaurang Finnjävel, Muru, Pastis och Bystro).

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget