Öppna meny
3 juli, 2023

Svindlande höjder – guide till 12 svenska takbarer

Visst finns det något magiskt med takbarer? Att umgås och njuta av mat och dryck under bar himmel med vidunderlig utsikt tillför minst en extra dimension. Här listar vi några av Sveriges coolaste rooftop bars” att besöka i sommar eller närhelst de har öppet.   

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Föga förvånande, kanske, är det på flera av landets hotell du hittar de flesta takbarer. Men vi klagar inte, tvärtom känns det generöst att ta del av även om du inte är gäst på själva hotellet. Vi gör inte anspråk på att lista alla svenska takbarer, men gott och väl tio, varav en som precis har utsetts till världens bästa takbar – för andra året i rad! Kan du gissa vilken? 

Le Hibou, Bank Hotel, Stockholm
I en före detta banklokal huserar en av Stockholms mest gömda terrassbarer. Ta hissen högst upp och stig in en exklusiv parisisk våning – både inom- och utomhus. Beställ en klassisk cocktail eller ett glas Bourgogne medan du blickar ut över takåsarna och Stockholms inlopp.

Freyja Söder, Hornsgatan, Stockholm 

Bara några steg från Slussen, på en nybyggd våning högst upp på Hornsgatan 18, hittar du Freyja + Söder, ett helt nytt tillskott till Stockholms takhimmel. Uppdelat i takrestaurangen Freyja och den rymliga takbaren och terrassen Söder, omgivet av en oslagbar utsikt över Riddarfjärden, Södermalm, Djurgården och i stort sett hela Stockholm. Njut av kreativa, somriga och svenskinspirerade cocktails, modern mat, en levande atmosfär, bra musik och roliga evenemang. 

Stockholm Under Stjärnorna och IMA, Hotel At Six, Stockholm
Prick mitt i city på Brunkebergstorg ligger två av storstadens härligaste takbarer förenade via en smal bro. Stockholm under Stjärnorna är en hel takpark på 1 200 kvadratmeter med ett stort utbud av musik, film, DJ-kvällar, dryck, grillade burgare och just det, sandstrand och palmer, där allt kan hända – låt natten avgöra! Om inte himlen vill vara stjärnklar finns ett flexibelt tak att dra över SUS vid behov. I baren IMA På TAKs terrass njuter du av japanska smaker rakt igenom.  

Arc Rooftop, Blique By Nobis, Stockholm
På det internationella magasinet Forbes lista över världens bästa takbarer har denna nya Stockholmsfavorit i Hagastan en gång kvalat in. Njut av 360-gradersutsikten från något av de två våningsplanen och beställ gärna en bit mat från den koreanskinspirerade krogen inomhus.  

TAK på PM & Vänner, Växjö
Det är lätt hänt att bli sugen på att ta ett dopp i poolen uppe på taket av PM & Vänner Hotel, då den öppet angränsar till den stora, ljusa uteserveringen omgiven av generösa glaspartier med vy över downtown Växjö. På TAK möter konst, design och musik en barmeny med fokus på lokala råvaror och ett levande utbud av cocktails och annan dryck. Vinlistan är något alldeles extra! 

Skanshof, Göteborg
Skanshof öppnade 2021 och är en New York-inspirerad bistro över flera våningar, inklusive både takbar och en lummig takpark. Här har en före detta bankbyggnad vid Skanstorget väckts till liv, och man kan njuta av panoramautsikt över Göteborg och Skansen Kronan, tillsammans med en skaldjursbistromeny och massor av uppfriskande drycker. Besök Skanshof för en solig after work, en god middag, helgbrunch eller kanske för att utmana dina vänner med en omgång boule i takparken 

TaKeT på OGBG Bar & Restaurang, Göteborg
Om du vill uppleva Göteborgs karaktäristiska hamninlopp och Göta Älv, bör det göras från världens bästa rooftop bar både 2021 och 2022 (enligt takbarssajten The Rooftop Guide). Du hittar den på sjunde våningen av Comfort Hotel, alldeles vid Stenpiren. Slå dig ner med ett gott glas vin eller barens egenproducerade öl kombinerat med mat inspirerad av sydöstra Asien. TaKeT har öppet lite när det passar, så håll koll i deras sociala medier.  

Cielo, Hotel Bellora, Göteborg
”Himlen på jorden”, beskriver Cielo sig. Vi kan inget annat än att instämma och göteborgarna har verkligen gjort den här takbaren på sjunde våningen till sitt andra vardagsrum med konstant feststämning (rankad topp fem i världen för några år sedan, enligt hotellsajten hotels.com!). Det som serveras i glasen har högsta kvalitet. Missa inte den gedigna vinlistan!  

Gretas Tak, Hotel Mårtenson, Halmstad
Inspirerad av trädgårdsfester i äppelgårdarna runt Halmstad ligger denna oas till bar högt uppe bland takåsarna. På Gretas Tak råder feststämning ända in på höstkanten, då med värmande filtar och dryck. Välj viner från den gedigna vinlistan och kombinera ihop med en god bit mat.  

Kitchen & Table Skybar, Malmö
Det känns som att vistas bland molnen på 25:e våningen i Clarion Hotels skånska skybar. Här samsas matkulturen från Manhattan med skånska råvaror på samma tallrik – signerad ingen mindre än New York-baserade världskocken Marcus Samuelsson. Vinlistan är genomarbetad och du hittar garanterat något som höjer upplevelsen ytterligare.  

Kasai in the Sky, Malmö
Åk upp till 14:e våningen i Studiohuset och slås av den otroliga utsikten över Malmö åt ena hållet, och åt hamnen, Ven och Köpenhamn åt det andra. Köket är kreativt och kombinerar tre olika kök som bland annat blandar japansk grilltradition med sushi. På fredagar är det garanterat stan bästa AW-häng och löftet är att göra mer än bara att ”mätta magar och skaka drinkar, det handlar om att få alla att känna att de lever och skapa upplevelser värda att minnas”.  

Harrys Rooftop, Hotel Fritiden, Ystad
Uppe på denna takbar i det före detta badhuset Fritidsbadet har du en panoramavy över hela staden: sandskogen, marinan, stadskärnan med sina karaktäristiska byggnader som klostret och vattentornet i bakgrunden. Satsa på dubbelbubbel en het sommardag – både i glaset och jacuzzin (finns två, möjliga att hyra för hotellgäster). Maten står brasserikedjan Harrys för. 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget