fbpx
Öppna meny
4 januari, 2018

Sydafrikanska druvor

Vinlandet Sydafrika

Pinotage och Chenin Blanc tänker du kanske, men med över 350 år som vinmakarland, i både mot- och medgångar har Republiken Sydafrika både tradition och kunskap att luta sig tillbaka mot.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Pinotage – en sydafrikansk uppfinning

Faktum är att Pinotage är en sydafrikansk uppfinning från 1925, då en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault togs fram av Abraham Pernold på universitetet i Stellenbosch (Cinsaut i Sydafrika hette tidigare Hermitage, där av namnet Pinot-tage). På den blå druvsidan är det annars Cabernet Sauvignon som är mest odlad. Chenin Blanc å sin sida är den mest odlade gröna druvan och var tidigare mer känd under det lokala namnet Steen. Mycket av Chenin Blanc uttaget går som basvin till Brandy-produktion men ett växande intresse för de inhemska vinerna på druvan gör att vi ser mer och mer även i ren vinproduktion i dag. Annars har Sydafrika vunnit erkännanden med högkvalitativa vita viner på Sauvignon Blanc och Chardonnay samt röda på främst, Cabernet Sauvignon och Shiraz. Vita och röda viner i all ära men även kvalitativa och matvänliga roséviner görs, ofta på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Cinsault och Pinotage.

Sydafrikansk vinhistoria

Men vi backar bandet lite och tittar till historien om Sydafrika som vinproducerande land. Under 1650-talet grundades Kapstaden av Nederländska Ostindiska Kompaniet som en handelsstation för att förse handelsflottorna med livsmedel och förnödenheter. I samband med detta planterades också de första vinodlingarna och under 1700- och 1800-talet var det söta vinet Vin de Constance populärt vid Europas hov. Vinlusen Phylloxera Vastatrix och apartheidpolitik satte stopp för produktion och export och inte förrän efter demokratiseringen i början av 1990-talet vände trenden och då med besked.  Sydafrika blev rasande populärt som vinland under 2000-talets början men har under senare år igen sett en viss nedgång. Det ljusnar dock igen på den sydafrikanska vinkontinenten och nya, unga spelare ger sig in i leken och med unik terroir, skiftande klimat och nya arbetsmetoder är det här ett land att hålla ögonen öppna för i framtiden. Sydafrika står återigen för nyskapande och nytänkande och vin har blivit en av de viktigaste exportvarorna för Sydafrika.

Kvalitetsmärkning och klimat

I Sydafrika heter den kontrollerande lagstiftningen WO (Wine of Origin) där ursprunget delas upp i fyra nivåer: Geographical Unit (ex. Western Cape som i sin tur täcker in de fem stora huvudregionerna), Region (de fem stora huvudregionerna är Klein Karoo, Olifants River, Breede River Valley, Coastal Region och Cape South Coast), Distrikt (bl a Robertson, Constantia, Stellenbosch) och Wards (bl a Durbanville, Eilandia och Bonnievale). Under WO finns även Estate Wines från enskilda vingårdar av exceptionell kvalitet. Cirka 95 775 hektar land är odlat med vindruvor med cirka 52 % vita druvor i majoritet. Totala exporten under 2016 låg på cirka 428 miljoner liter av en total på cirka 1089 miljoner liter*.
På grund av de unika klimaten som råder i Sydafrika, varierande jordmån och olika landnivåer är det exemplariskt att odla vin. Kalla Atlanten möter varma Indiska oceanen vid Kap Aghulas (nålarnas udde) och skapar en unik miljö där Sydafrika har ett av världens rikaste biologiska mångfald. Här trivs naturligtvis Vitis Vinifera i alla dess möjliga varieteter.  De stora internationella druvorna dominerar som sagt men även Colombard och inhemska Pinotage är stora spelare.

Vita viner från Sydafrika

Chenin Blanc–Mest odlade gröna druvan. Ger oftast torra, vita viner med solmogen och tropisk karaktär som med fördel dricks unga till skillnad från vinerna på druvan från ex. Loire i Frankrike. Känt odlingsområde är Stellenbosch.
Colombard–används liksom Chenin Blanc i hög utsträckning som basvin till destillat. Annars ger druvan enklare viner, friska och med hög syra. Hittas ofta som kompanjon till den lite mer aromatiska druvan Sauvignon Blanc.
Sauvignon Blanc – trivs i lite svalare klimat och i maritima områden där den kan behålla sin fina syra. Omtyckt i Sydafrika och därmed på stark framfart. Druvan har ofta inslag av krusbär, nyklippt gräs, grön paprika och sparris.
Chardonnay – en av världens mest odlade druvor. Tidigare var det populärt med hårt ekade viner men nu ser vi en mer finstämd lagring och viner som har friska toner av gröna äpplen istället för tyngre smakbilder av smörkola, vanilj och tropiska frukter som dominerat länge.

Röda viner från Sydafrika

Cabernet Sauvignon–lättodlad och tålig har den mutat in stora revir i många vinodlarländer. Stor och kraftig har den svartvinbär och cederträ som karaktär och här i Sydafrika får den gärna sällskap av Merlot för att mildra strävheten något. Hittas i Paarl, Stellenbosch och Franschhoek.
Shiraz–likt Cabernet Sauvignon relativt lättodlad och trivs i varma klimat. Här hittar vi rökighet och en stor del av tobak, choklad och frukt i form av mörka körsbär och plommon.  Främsta områden är Swartland, Stellenbosch, Paarl och Robertson.
Pinotage–inhemsk korsning och lite knepig att odla. Det finns lite chokladig sötma och en del rökighet, fruktkompott och kanske en aning av nagellack. Men det är också många av de unga vinmakarna som tycker att den är deras ”legacy” och gör en helt annan stil än traditionellt, med kortare skalmacerering och fräschare frukt.
Merlot – används främst som blanddruva till Cabernet Sauvignon men även en del endruvsviner förekommer i framförallt Coastal Region.
Pinot Noir – inte en så stor spelare som topp-fyra-gänget är, men där den odlas är den riktigt bra, framförallt i de svalare områdena kring Elgin och Walker Bay.
Cinsault (heter Cinsault i RSA men gick tidigare under namnet Hermitage) – används ofta som blanddruva men kan också på egen hand vara riktigt trevligt frisk, ljust rödfruktig och lite druvig.
Andra druvor, ibland lite mer udda och mindre förekommande är bland de vita druvorna ex. Palomino, Muscat of Alexandria (även lokalt kallad Hanepoot), Sémillon, Crouchen/Cape Riesling, Muscat Blanc à Petites Grains och Riesling. Bland de röda hittar vi Carignan, Cabernet Franc, Gamay, Grenache, Ruby Cabernet och Petit Verdot. Vid sidan av stilla viner produceras även vinbaser för destillat samt mousserande och söta viner.

Méthode Cap Classique

I Méthode Cap Classique framställs mousserande viner enligt den traditionella Champagnemetoden med en andra jäsning på flaska. Vanliga druvor här är naturligtvis Chardonnay och Pinot Noir som vi kan njuta av i sin excellens i de mousserande vinerna från Graham Beck.
*siffror från www.wosa.co.za

Våra syd­afrikanska viner

Vitt
Steenberg Chardonnay Viognier
Art.nr: 15001
Pris: 85 kr
Klein Steenberg Sauvignon Blanc
Art.nr: 70580
Pris: 99 kr
Beställningssortiment
De Grendel Op die Berg Chardonnay 2015
Art.nr: 79358
Pris: 90 kr
Beställningssortiment
Rött

Klein Steenberg Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Art.nr: 70574
Pris: 99 kr
Beställningssortiment
De Grendel Merlot 2014
Art.nr: 72251
Pris: 69 kr
Beställningssortiment
Rosé
Delaire Graff Cabernet Franc Rosé 2016
Art.nr: 90039
Pris: 119 kr
Mousserande
Graham Beck Brut Pinot Noir Chardonnay
Art.nr: 7639
Pris: 129 kr
Beställningssortiment
Graham Beck Blanc de Blancs Brut
Art.nr: 6505
Pris: 159 kr
Beställningssortiment

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget