Ta tåget till vinet

Att tågsemestra är både populärt och klimatsmart. Så häng med oss på tåget till några av Tysklands ledande vinmakare och mest intressanta vinregioner.

Pfalz:
Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen i Pfalz. Christmann har specialiserat sig på torra Rieslingviner och Spätburgunder. De förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar, odlar biodynamiskt och tar gärna emot besökare.
weingut-christmann.de/en

Weingut Friedrich Becker i Schweigen, södra delen av Pfalz, precis på gränsen till Frankrike. Här huserar en av de stora pionjärerna i tysk vinnäring. Ägorna och huset med tillhörande källare har funnits i familjens händer under lång tid. Anses vara den bästa producenten av Spätburgunder i Pfalz.
friedrichbecker.de

Rheinhessen:
Weingut Gunderloch grundades år 1890 och ligger i byn Nackenheim. De bästa vingårdarna är Nackenheim, Nierstein och Rothenberg. Gunderloch är kända både för sina smakrika torra viner och för sina enastående ädelsöta viner från Rothenberg.
gunderloch.de

Baden:
Weingut Dr. Heger ligger i området Kaiserstuhl i distriktet Baden. Kaiserstuhl är en utslocknad vulkan som har satt sin prägel på hela områdets jordmån. Egendomen grundades 1935 av Dr. Max Heger, som var en mycket vinintresserad läkare och gårdens bästa viner kommer från branta sluttningar i närheten av byn Ihringen.
heger-weine.de/en

Franken:
Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Juliusspital äger betydande delar av distriktets bästa vingårdar. Alla pengar som tjänas in återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem.
juliusspital.de

 

Mosel:
Maximin Grünhaus är en av Mosels verkligt anrika egendomar som kan räkna sin historia ända tillbaks till romartiden. På 600-talet donerade Frankernas Kung Dagobert hela egendomen till klostret Sankt Maximin i Trier.
I slutet av 1700-talet sekulariserades egendomen av Napoleon och i slutet av 1800-talet så tog den nuvarande ägarfamiljen von Schubert över.
maximingruenhaus.de/en

Rheingau:
Weingut Josef Spreitzer grundades år 1641 och ligger i byn Oestrich. Idag drivs familjeegendomen av bröderna Andreas och Bernd som på ett drygt decennium fört egendomen från anonymitet till att bli en av distriktets mest välrenommerade producenter.
weingut-spreitzer.de

Nahe:
Gut Hermannsberg grundades i början på 1900-talet som kejserlig preussisk mönsteregendom. I ett naturskönt läge på steniga och branta sluttningar skapades här några av Tysklands finaste vingårdar. Gut Hermannsberg köptes 2009 av familjen Reidel.
På ett fåtal år har de nya ägarna återuppväckt den slumrande potentialen och gör idag några av Tysklands främsta vita viner.
gut-hermannsberg.de/en

FAKTA:
Tåga till Tyskland
Nattåg Stockholm – Köpenhamn (ca 8 timmar), Köpenhamn – Hamburg (ca 5 timmar). Från Hamburg väljer du sedan destination i Tyskland. Siktar man på Rhendalen eller Franken så är tåg lämpligt hela vägen, till Mosel kan bil behövas om man inte kollar bussar och lokaltrafik på plats.

 

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har våra restaurangkunder, som inte längre har…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!