fbpx
Öppna meny
5 oktober, 2018

3 fakta om: ursprung

Trots att lokal mat och dryck är en stor trend världen över pratas det lite om EU:s egna ursprungsmärkning. Men faktum är att EU har ett seriöst märkningssystem för både mat och vin. Vi reder ut begreppen.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Ursprungsbeteckningar finns till för att värna om tradition och skydda oss konsumenter mot falska kopior. För varje ursprungsbeteckning, oavsett om det handlar om mat eller vin, finns tydliga regler som ger konsumenter garantier för att varan är äkta.

Inom EU finns tre olika klasser för att skydda ursprung. De heter Skyddad ursprungsbeteckning, Skyddad geografisk benämning och Garanterad traditionell specialitet. Därtill finns ett tydligt märkningssystem vars tanke är att göra det lättare för konsumenten att förstå produkternas faktiska kvalitet och ursprung.

Vid ansökan om någon av de tre ursprungsmärkningarna måste produkten godkännas av såväl Livsmedelsverket som EU-kommissionen. Då produkter blir registrerade med någon av de tre beteckningarna är det även ett krav att de ska märkas med EU:s framtagna logotyp för respektive beteckning.

1. Skyddad ursprungsbeteckning

Skyddad ursprungsbeteckning, SUB, är den strängaste graden av de tre ursprungsmärkningarna. Råvarans precisa ursprung, som ska innefatta produktion, bearbetning och beredning måste leva upp till beteckningens kriterier för att få märkas.

Produktens kvalitet och särskilda attribut ska vara sammankopplade med den geografiska omgivningen kring ursprungsplatsen. Exempel på svenska produkter som är klassificerade enligt SUB är Kalix löjrom och Västerbottensost.

2. Skyddad geografisk beteckning

Skyddad geografisk beteckning, SGB, är den andra graden av ursprungsmärkning. För att få denna märkning kan den ursprungliga råvaran komma från en annan plats, men produktion, bearbetning samt beredning av produkten ska alltid ske inom samma, geografiska område.

Exempel på produkter med märkningen SGB är skånsk spettekaka och bruna bönor från Gotland samt svensk akvavit, punsch och vodka.

3. Garanterad traditionell specialitet

Den tredje och lägsta graden av EU:s klassificering är Garanterad traditionell specialitet, GTS. Denna representerar kvalitetsbeteckningen för traditionellt förädlade produkter.

Kriterierna för GTS-märkning består i att produktens namn ska ha använts i minst 30 år och vidare ska produkternas sammansättning bestå av traditionella ingredienser och råvaror.

Svenska produkter med denna kvalitetsbeteckning är till exempel Hushållsost och Falukorv.

Varifrån kommer vinet?

Utöver klasserna för ursprungsmärkning har EU ett gammalt kvalitetssystem för vin:

AOP

Frankrikes högsta kvalitetsklass. Den franska vinlagen ligger till grund för resten av Europas vinlagar och bygger på att ge konsumenten en garanti kring smak och ursprung.

DOCG

Den högsta kvalitetsklassen för italienska viner. Den italienska vinlagen grundades 1963. Landets mest kända DOCG-distrikt är Barolo, Barbaresco och Brunello di Montalcino.

DOCa

Den spanska vinlagen kom till 1970. 1988 instiftades kvalitetsklassen DOCa, den högsta klassen för spanska viner. Idag har Rioja, Priorat och Sherry rätt att kalla sig DOCa. Qualitätswein mit Predikat Den högsta kvalitetsklassen för tyska viner. QmP viner måste komma från något av Tysklands 13 vindistrikt.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget