Öppna meny
21 mars, 2019

Tre röda boxar – välj din favorit

Att välja rätt vin till maten har blivit en stor sport i vårt avlånga land. Det finns tips och råd, utbildningar och hänvisningar på alla nivåer. Men är det verkligen viktigast att börja med maten? Vänd på det hela och börja istället med vinet, så får du en helt annan infallsvinkel. Vi har listat tre röda favoritviner som alla har olika karaktär och ursprung.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vi har valt viner på box då det är ett perfekt alternativ när man väntar ett större antal gäster till helgen. Ett tips är att hälla upp vinet på karaff en liten stund innan servering, så det får öppna upp sig och visa sin fulla potential. Nedan hittar du vad vi tycker att vinet passar till.

Tre röda boxar

Terre de Mistral Côtes du Rhône Reserve 2017
Ekologiskt
Art. Nr. 10682, 269 kr (Box 3000 ml)
Les Vignerons d’Estézargues
Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône AOC
Ekologiskt rött vin. Kryddigt och mustigt.
Grenache 50 %, Syrah 25 %, Carignan 10 %,
Cinsault 10 %, Mourvèdre 5 %

Medelfyllig rött vin med mogna tanniner, smak av röda vinbär, lakrits och vitpeppar med lång eftersmak.

TILL VILKEN MAT PASSAR VINET?
–  Det här vinet är elegant och lite kryddig och passar till stekta och grillade rätter av lamm och nötkött. Tänk rosmarin, vitlök och timjan så kan inget gå fel.

MER OM VINET

Druvorna vinifieras separat med traditionella metoder. Jäsning sker i 15 dagar under låg temperatur på rostfria tankar. 5 % av vinet lagras på gamla franska barriquefat i 4 månader. Vinet filtreras minimalt innan buteljering.

Les Vignerons d’Estézargues vinbönder odlar 2/3 av sina druvor ekologiskt. Andelen druvor som inte är ekologiskt certifierade har benämningen Terra Vitis, en lokal sammanslutning, som strävar efter att minimera klarning, filtrering och svavling och som reglerar och begränsar användning av artificiella bekämpningsmedel. Den gemensamma nämnaren för vinbönderna är helt enkelt att försöka odla och framställa vin som förr i tiden.

Druvsorterna Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault och Grenache odlas framförallt i södra Frankrike, exempelvis i Côtes du Rhône, där de ofta kompletterar varandra i blandningar. Mistral är den kalla vind som drar genom hela Rhônedalen.

VAD SÄGER PRESSEN?

”Bästa Eko-vinet på box i Expressen”
Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic 2016 Frankrike (10682), 249 kronor. Systembolagets beskrivning: Nyanserad, kryddig smak med inslag av skogshallon, blåbär, vitpeppar, lagerblad och lakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Ekologiskt fruktigt rött vin från Frankrike: Côtes du Rhône, bag in box – Topprankas 2019.
Terre de Mistral Reserve, årgång 2017, får sammanlagt mycket höga expertbetyg – och rankas därför på VinBetygets topplista. Det tillhör tveklöst de mest prisvärda av Systembolagets samtliga röda bag in boxviner. vinbetyget.se

Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2016
Art Nr. 6597, 269 kr (Box 3 000 ml)
USA, Kalifornien, Lodi
Rött vin, Fruktigt och smakrikt
Zinfandel 91 %, Petite Sirah 9 %
Sockerhalt: 5 gram/liter. Alk. 14 %
Serveras vid cirka 18° C

Generös, fruktig smak med inslag av fat, björnbär, körsbär, mynta, peppar och vanilj.

TILL VILKEN MAT PASSAR VINET?
– Zinfandel och hamburgare, är som hand i handske. Det här lite fylligare och fruktsöta vinet passar utmärkt till grillade rätter av nöt- eller lammkött, gärna med glaze och marinader.

OM VINET
Namnet ”Gnarly Head” kom till när en från Delicatos marknadsavdelning kom ut till vinrankorna i Lodi för första gången. Zinfandel-rankorna är mellan 35 och 80 år gamla och de är väldigt knotiga och vilda. Spontant utbrast marknadsföraren till arbetarna på vingården som tog emot honom- ”Hey, that´s some gnarly heads…” och skrattade. Därmed hade namnet Gnarly Head myntats.

Lodi ligger i Kalifornien på USA’s västkust. Druvsorten Zinfandel är identisk med den italienska druvan Primitivo. Dessa druvor härstammar i sin tur från den kroatiska druvan Crljenak Kastelanski. Petite Sirah odlas framförallt i Kalifornien. Namnet används där för flera olika druvor, Syrah, Peloursin och Durif. Gnarly Head ägs av Delicato Family Vineyards. Delicato grundades på 1920-talet av familjen Gasparé som immigrerat från Sicilien. Vinet har lagrats på både franska och amerikanska ekfat.

Castillo Manzano 2017
Art. nr. 3713, 199 kr (Box 3000 ml)
Spanien, La Mancha
Rött vin. Fruktigt och smakrikt
Tempranillo, Shiraz & Petit Verdot

Mycket, fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och choklad. Serveras vid cirka 18° C.

TILL VILKEN MAT PASSAR VINET?
– Gillar du temperamentsfulla Spanien så är detta fruktiga och varma vin utmärkt till vilken tapas-kväll som helst. Passar även till grillat i alla dess former, picknick och buffémat eller varför inte till chipsen och fredagsmyset.

Tempranillo kommer ursprungligen från Spanien, antagligen från Rioja. Namnet härrör från det spanska ordet temprano (tidig) och hänvisar till dess tidiga mognad. Det har under en lång tid spekulerats om Syrahdruvans ursprung, och populära teorier har pekat ut staden Shiraz i dagens Iran som dess hemvist. En annan teori är att druvan är från Mellanöstern, och att druvan via den sicilianska staden Syracusa tog sig till Frankrike, därav namnet. DNA-forskning har dock omkullkastat dessa teorier, och anger norra Rhônedalen som dess ursprung.

Petit Verdot är en sent mognande blå druvsort, som ursprungligen kommer från Bordeaux. Den utdragna mognadsperioden är en viktig anledning till att odlare utanför Europa på senare år börjat odla druvan, då det varmare klimatet gör att den kan nå optimal mognad varje år. VdlT Castilla ligger sydost om Madrid, och omfattar alla distrikt i Castilla la Mancha. ’Vino de la Tierra’ (VdlT) är den spanska beteckningen för bordsviner med rätt att ange geografiskt ursprung.

VAD SÄGER PRESSEN?

Dryckeslistan.se
”Mustigt och fruktigt från Spanien på druvan Tempranillo. Jordgubbar, hallon, ceder, örter och bra tanniner och syror i glaset. Grilla!”

4 av 5 Boxar på boxtoppen.se
”Doften är mörkfrukig med inslag av mörka bär, plommon, lite blöta stenar och fänkål. Smaken är balanserad och medelfyllig med toner av mörka bär, fat och lakrits. Bra syra och längd med avrundade tanniner och torrt slut.”

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget