fbpx
Öppna meny
3 februari, 2023

Trender 2023

Först och främst börjar vi med något som vi vill att ni ska ta med er – det finns inget rätt eller fel i vad man väljer att ha i glaset – det absolut viktigaste är att man ska dricka det man tycker är gott! 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

När det kommer till trender så kan man sia hur mycket man vill och det finns inget som är 100% sant. Men vad är det egentligen som driver trender och hur slutar en trend? Är det så att folk plötsligt slutar dricka vin som klassas som otrendigt? – Nej, såklart inte, men det vi kan se är vissa faktorer som driver både nya och återkommande trender: 

– Omvärldsfaktorer sett till klimat, ekonomi etc. Eftersom vin är en jordbruksprodukt så spelar ju naturligtvis klimatet en stor roll i både hur stora skördarna blir och var man kan odla olika druvor. När det kommer till Sverige, där vi inte har en så stor vinproduktion, spelar ju självklart importförutsättningar in som transporter och tillgänglighet – det är ännu mer sant i dag sett till den verklighet vi lever i.  

– Även vad och hur vi äter påverkar olika dryckestrender. 

– Säsongsvariation – i Sverige har vi fyra väldigt tydliga årstider och det påverkar förstås också vad vi konsumerar sett till dryckesväg. 

Viktigt att också säga kring dryck som blir ”otrendig”, eller det vi helt enkelt dricker mindre av, är att det ofta tar ganska lång tid innan man ser detta och det tar ännu längre tid innan man faktiskt märker att konsumtionen har förändrats.    

Omvärldsfaktorer som styr trender  

Pandemin: Under pandemin kunde vi tydligt märka att blickarna riktades mot svenskproducerade viner. Eftersom detta var en period av begränsat resande kunde inte sommelierer besöka producenter ute i världen på samma sätt som tidigare och besökte då istället våra svenska vingårdar som tex. Arilds Vingård och Kullabergs Vingård i Skåne.   

Under pandemin såg vi även en trend hos privatkonsumenter att dom inte var riktigt lika priskänsliga som tidigare när det kom till konsumtion. Man köpte hem lite dyrare viner, förmodligen för man inte kunde gå ut och äta på restaurang på samma sätt som tidigare.   

Allt större efterfrågan på veganska viner – de flesta viner är idag veganska men konsumenter är måna om att hitta en märkning för detta på flaskan de köper.  

Ekonomi: Det ekonomiska läget är också bidragande till att styra vad vi dricker eftersom vi helt enkelt prioriterar mer vad vi lägger våra pengar på under en lågkonjunktur. Vi tror detta kommer att göra plats för nya eller mindre kända ursprung som har bra kvalitet men för en mindre peng, nya husviner helt enkelt. Vi ser också redan att Champagne-konsumtionen minskar på grund av begränsat utbud och ökade priser, vilket förmodligen leder till att vi kommer konsumera annan typ av bubbel, som italienskt mousserande, tysk Sekt och Cava. 

Det vi äter styr trender 

Eftersom våra dryckesval också vanligen är kopplade till det vi väljer att äta, börjar den här typen av trend ofta på restaurang. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med lättare typ av mat, exempelvis vegetariskt och asiatiskt. Att vi äter lättare mat styr vad vi har i glasen och vi tenderar att välja lite lättare druvor. Självfallet finns det även en tydlig säsongsvariation när det kommer till vad vi både äter och dricker.  

Röda druvor 
Röda lätta druvor: Pinot Noir, Monastrell, Dolcetto, Gamay – ställ gärna in 20 min i kylen innan servering.  

Lambrusco – Namn på både vinet och druvsorten vinet görs av. Produceras både som rött, vitt, och rosé. Lättare viner utan strävhet. Röd Lambrusco är väldigt populär till chark.  

Vita druvor:
Passande och därmed trendigt vin: Riesling blir mer populärt.  Albarino/Alvarinho – Portugisisk grön druva. Regionen Vinho Verde – druvans viktigaste område. Passar utmärkt både till skaldjur och fiskrätter och det får gärna finnas en syrlighet i tillbehören eller i tillagningen.  

Hållbarhet styr trender 

Vi blir allt mer hållbarhetsmedvetna när det kommer till konsumtion i allmänhet och det gäller förstås även inom vinbranschen. Det kommer förmodligen medföra att vi tittar mer efter hållbarhetsmärkningar och hållbara förpackningar när vi handlar vin som privatkonsumenter, till exempel vin på PET, vin på aluminiumburk och lättviktsflaskor.  

Även restauranger behöver se sig om efter alternativa förpackningar på grund av omvärldsfaktorer och att allt fler konsumenter blir allt mer medvetna. Men här tittar man idag mycket på:  

– Träfiberflaska istället för glas.  

– Vin på pouch (påse) = Bagnum istället för en magnumflaska.  

– Vin på fat.   

Så vad dricker vi 2023? Vad trendar? 

Förutom lättare druvor och ökad vitvinskonsumtion under 2023 är det viktigt att här särskilja vad man dricker hemma respektive vad man beställer på krogen. Ofta slår trender igenom på restaurang innan det kommer in i hushållen. Exempel på detta är naturvin och burkvin som vi idag ser som mer tillgängligt för privatkonsumenter, men har serverats under cirka fem år på krogen och just 3–5 år är ungefär den tidshorisont man brukar tala om när man jämför restaurangkonsumtion med privatkonsumtion. Restaurangerna blir som ett skyltfönster för konsumenterna där man har en lägre barriär för att testa nya typer av produkter.  

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget