Öppna meny
4 juni, 2021

Trendspaning sommaren 2021 – vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Det är ett spännande vinår vi har framför oss. Nådens och pandemins år 2020 har fått restaurangnäringen att gå på knäna och Systembolaget har gått bättre än någonsin tidigare. Vi dricker uppenbarligen mer i hemmet och med det har intresset för dryck ökat markant. Lagom till sommaren spår vi några heta trender.

Portugal är ett vinland som alltid producerat fantastiska viner. Av någon outgrundlig anledning har vi i norden mestadels fått tagit del av Portvinets sötma. Nu sker en radikal förändring på den fronten och de stilla torra vinerna, både röda och vita börjar få mer uppmärksamhet på landets vinbarer och i vinspalter och recensioner. I sommar dricks det mer portugisiskt vin än tidigare skådat.

Sydafrika är ett annat vinland som nådde omåttlig popularitet för sina publikfriande och prisvänliga viner på bulk. Efter lite identitetskris är de på banan igen vad det gäller kvalitetsvin och en ny generation vinmakare tänker terroir och druva, klimat och kvalitet före generisk kvantitet. Mycket spännande är på gång så haka på den trenden i sommar och slå igång en traditionell braai (sydafrikansk grillfest).

Rosé Prosecco, jo du hörde rätt. Rosévin har trendat länge och både champagne och cava har stoltserat med de rosaskimrande flaskorna. Prosecco har nu fattat vinken och tillåter numera även rosa bubblor. Proseccotåget har bara startat, så se till att hoppa på redan nu.

Pinot Gris/Pinot Grigio/Grauburgunder är druvan som gått från en lagom anonym tillvaro till att stå i rampljuset. Med sin egendomliga aromatik och färg står den för något eget mellan andra blå och gröna druvor. Skalmascererade orange viner är omåttligt populära och denna pinot passar alldeles utmärkt i det sammanhanget.

Chenin Blanc är en alldeles fantastiskt habil druva som kan göras till allt från söta viner, mousserande till stilla torra vita. Loire är den självklara hemadressen, men för att knyta an till en tidigare spaning så bör man inte missa trenden att dricka sval chenin från just Sydafrika. De är ofta mjuka, charmiga och personliga viner med härlig parfymerad aromatik, hög syra och gulfruktig smak med inslag honung och lite bivaxig och ullig ton av ”lovikkavante”.

Färdigblandade drinkar på burk är nästa sommarhit. När förra året spådom att Hard Seltzer skulle ta Sverige med storm misslyckades, smög en annan form av dryck sakta vidare och ökade. Och vem vill inte ha en färdigblandad cocktail i korgen att njuta på picknicken. Ja, vem orkar ha massa klirrande flaskor i husvagnen, på stranden eller i båten när en enkel 33 cl burk enkelt knäpps upp och svalkar strupen med den ljuvligaste smak av en Mojito i solen.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget