fbpx
Öppna meny
18 december, 2015

Vi testar vinglögg!

Att krydda vin är en gammal ana. Redan under antiken tillsatte man kryddor till vinet, dels för att smakförbättra men även av hälsoskäl. I Sverige kallar vi det för glögg, vilket går tillbaka till tidigt 1600-tal. Namnet glögg kommer från ‘glödgat vin’ vilket innebär att spritindränkt socker antänds och sedan smälter ner i vinet.
Det finns ett flertal olika typer av glögg och vanligtvis tillsätts sprit i någon form. Den enkla vägen är att bara sockra och krydda vinet för att sedan låta det sjuda. Vi blev sugna på att testa vad vinvalet egentligen spelar för roll. Är det en fördel med ett fylligare, fatlagrat vin eller är det ett svalare vin med högre syra som gör jobbet? Blir glöggen godare med ett fylligare vin eller tar kryddningen överhanden och gör vinvalet oviktigt? Så här när det lackar mot jul kunde inte ett annat test bli mer relevant att sätta tänderna i!

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Så gick testet till:

Vi pratade först om att välja ut några röda viner och sedan komplettera med ett par vita och en rosé, glöggen måste ju faktiskt inte vara röd. Men det är alltid roligare att göra det svårare än enklare för proffsen så istället plockade vi ut fem röda viner. Utvalda för att representera ett brett spektra.
Så här såg startfemman ut:
-Baron de Ley Rioja Reserva fick tala för komplexitet, fat och djup fruktighet.
-Ett rödbärigt, fruktigt vin med frisk syra gestaltad i form av Briccotondo Barbera.
– Såklart också ett alkoholfritt alternativ. Barrels & Drums har tidigare lyckats bra i våra testsammanhang och fick smyga in i provningen.
– Selvarossa Salice Salentino, en härligt
solmogen syditalienare.
– Det femte och sista vinet blev en fullständig joker. Château de Lamarque från 1983!
För att inte krångla till det samt låta vinet ta så mycket plats som möjligt valde vi att göra glöggen utan sprit. Kryddningen bestod i pomeransskal, nejlikor, kardemummakapslar, kanelstång, torkad ingefära, stjärnanis och en halv deciliter socker. Allting rakt ner i vinet för att sedan sjuda 30 minuter.

vingloggtestResultat – vinglöggstest

Flera saker kunde man snabbt konstatera utifrån panelens anteckningar. Det gamla Bordeauxvinet fungerade tveklöst sämst att göra glögg på. Den utvecklade mogna karaktären skars sig med kryddningen som en dåligt slagen Bearnaise. Kryddningen blev dåligt integrerad och de utvecklade tonerna tog överhanden. Låt dina gamla viner få ett bättre öde än detta! Fatkaraktär och glögg blev ingen hit det heller, vilket visade sig hos den första glöggen. Den strävhet vinet har från faten förstärktes och glöggen upplevdes kärv. För att balansera detta behöver man nog tillsätta mer socker. Den tredje glöggen, det alkoholfria alternativet stod sig rätt bra. Kryddningen blev mest framträdande här. Dock upplevde flera personer den som jolmig och lite för söt. Ett bra alternativ om man vill slippa alkoholen. Sammanfattningsvis blev det tydligt att man vill ha glöggen ren, med bra balans mellan frukt, sötma, kryddor och alkohol. Vinnarna i det här testet blev således Briccotondo och Selvarossa. Två unga italienare med frukt och fräschör utan fat eller strävhet. Båda uppskattades av provarna och att göra glögg på dessa fungerar riktigt bra. Enkelt och roligt att sno ihop sin egen glögg när kylan och mörkret knackar på dörren.
 

Recept på vinglöggglogg

Sjud 750 ml vin i 30 min med:
1 kanelstång, 1 pomeransskal, 3 nejlikor, 2 kardemummakapslar, 1 torkad ingefära, 1 stjärnanis och 1/2 dl socker så får du en härligt fruktig och smakrik glögg!

 

Testet i rangordning

Testpanelen har rangordnat vinerna från ett till fem där fem är högsta betyg.
Glögg 1 Baron de Ley Reserva 109 kr (nr 2525)
Betyg: 28
Kommentarer:
– Karaktär av kanel, något bitter smak med hög syra.
– Ok men något sträv. Behövs mer socker.
– För mycket garvsyra.
Glögg 2 Briccotondo Barbera 85 kr (nr 2773)
Betyg: 34
Kommentarer:
– Bra klassisk glöggkaraktär.
– God välbalanserad, kryddig karaktär med lagom sötma. Bäst!
– Bra smak! God, syrlig och inbjudande.
– Mycket bra balans med bärig kryddig smak.
Glögg 3 Barrels & Drums Merlot ca 50-55 kr i din dagligvaruhandel.
Betyg: 26
Kommentarer:
– Bra glöggkaraktär men något söt.
-Något jolmig med djup, fruktig,
kryddig ton.
– Bra balans, djup, fruktig kryddig ton. God!
Glögg 4 Selvarossa Salice Bäst!
Salentino. 239 kr (nr 73722). Finns också flaska för 75 kr (nr 32228).
Betyg: 35
Kommentarer:
-Varmfruktig och fint kryddig karaktär.
– Fyllig, härligt julkryddig smak med bra fruktkaraktär.
– God klassisk glöggkaraktär!
– Kryddig och stor doft med fyllig och varmfruktig smak. Godast!
Glögg 5 Château de Lamarque 1983
Betyg: 12
Kommentarer:
– Torr, sur, snipig smak med udda karaktär av torkat kött.
– Spretig, ofin karaktär med jordiga, animaliska toner.
– Unken konstig smak med spretig karaktär.
– Oxiderad, obalanserad ton, fungerar inte att göra glögg på!

Andra nyheter

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör
Mat & Vin

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör

Den kan vara smaksatt med olika bär, frukter, örter, kryddor, kaffe, choklad eller nötter. Vi pratar om likören – spritvärldens vuxengodis. Historiskt har likör använts ...

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget
Nyheter

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget

Den 1 december lanserar Systembolaget Crasto Superior Touriga Franca Touriga Nacional, 2019. Bakom vinet står det berömda vinhuset Quinta do Crasto, från Portugals ledande premiumdistrikt Douro.   Portugals popularitet ö...

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget
Nyheter

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget

Vinhuset Revì grundades 1982 av Paolo Malfer och är beläget i hjärtat av det vackra alpdistriktet Trentino, i nordöstra Italien. Revi är specialiserade på mousserande viner enligt traditionell ...

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky
Sprit

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky

I Nordatlanten drygt två timmars båttur från Kennacraig på den skotska västkusten ligger ön Islay. Den är det sydligaste landmärket i ögruppen Inre Hebriderna känd ...

7 av världens mest intressanta vinhotell
Mat & Vin

7 av världens mest intressanta vinhotell

Är du vinälskare och vill uppleva mer än ”bara” ett hotell när du är på resande fot? Då har vi listan för just dig på sju extraordinä...

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ
Dryckesskolan

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ

Längst ner i sydöstra Italien, på klacken av den italienska stöveln, ligger Apulien. Det soliga området är en av landets största vinregioner och är starkt ...

Marche – en doldis för svenskarna
Dryckesskolan

Marche – en doldis för svenskarna

Regionen Marche ligger mitt i Italien på östra sidan, granne med Toscana. Men till skillnad från sin välkända granne är Marche något av en doldis fö...

Så styr du upp en egen vinprovning
Dryckesskolan

Så styr du upp en egen vinprovning

Du vet väl att du alltid kan resa i vinets värld – inte minst på hemmaplan! Här bjuder vi på sex olika upplägg för en hemma-vinprovning ...

Drinktips: Biostilla Bramble
Sprit

Drinktips: Biostilla Bramble

Sätt färg på höstmörkret med en färgglad drink på ekologisk gin från norra Italien.   Drinkrecept Biostilla Bramble 4 cl Biostilla Organic Gin 1 dl frysta ...

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!