fbpx
Öppna meny
18 december, 2015

Vi testar vinglögg!

Att krydda vin är en gammal ana. Redan under antiken tillsatte man kryddor till vinet, dels för att smakförbättra men även av hälsoskäl. I Sverige kallar vi det för glögg, vilket går tillbaka till tidigt 1600-tal. Namnet glögg kommer från ‘glödgat vin’ vilket innebär att spritindränkt socker antänds och sedan smälter ner i vinet.
Det finns ett flertal olika typer av glögg och vanligtvis tillsätts sprit i någon form. Den enkla vägen är att bara sockra och krydda vinet för att sedan låta det sjuda. Vi blev sugna på att testa vad vinvalet egentligen spelar för roll. Är det en fördel med ett fylligare, fatlagrat vin eller är det ett svalare vin med högre syra som gör jobbet? Blir glöggen godare med ett fylligare vin eller tar kryddningen överhanden och gör vinvalet oviktigt? Så här när det lackar mot jul kunde inte ett annat test bli mer relevant att sätta tänderna i!

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Så gick testet till:

Vi pratade först om att välja ut några röda viner och sedan komplettera med ett par vita och en rosé, glöggen måste ju faktiskt inte vara röd. Men det är alltid roligare att göra det svårare än enklare för proffsen så istället plockade vi ut fem röda viner. Utvalda för att representera ett brett spektra.
Så här såg startfemman ut:
-Baron de Ley Rioja Reserva fick tala för komplexitet, fat och djup fruktighet.
-Ett rödbärigt, fruktigt vin med frisk syra gestaltad i form av Briccotondo Barbera.
– Såklart också ett alkoholfritt alternativ. Barrels & Drums har tidigare lyckats bra i våra testsammanhang och fick smyga in i provningen.
– Selvarossa Salice Salentino, en härligt
solmogen syditalienare.
– Det femte och sista vinet blev en fullständig joker. Château de Lamarque från 1983!
För att inte krångla till det samt låta vinet ta så mycket plats som möjligt valde vi att göra glöggen utan sprit. Kryddningen bestod i pomeransskal, nejlikor, kardemummakapslar, kanelstång, torkad ingefära, stjärnanis och en halv deciliter socker. Allting rakt ner i vinet för att sedan sjuda 30 minuter.

vingloggtestResultat – vinglöggstest

Flera saker kunde man snabbt konstatera utifrån panelens anteckningar. Det gamla Bordeauxvinet fungerade tveklöst sämst att göra glögg på. Den utvecklade mogna karaktären skars sig med kryddningen som en dåligt slagen Bearnaise. Kryddningen blev dåligt integrerad och de utvecklade tonerna tog överhanden. Låt dina gamla viner få ett bättre öde än detta! Fatkaraktär och glögg blev ingen hit det heller, vilket visade sig hos den första glöggen. Den strävhet vinet har från faten förstärktes och glöggen upplevdes kärv. För att balansera detta behöver man nog tillsätta mer socker. Den tredje glöggen, det alkoholfria alternativet stod sig rätt bra. Kryddningen blev mest framträdande här. Dock upplevde flera personer den som jolmig och lite för söt. Ett bra alternativ om man vill slippa alkoholen. Sammanfattningsvis blev det tydligt att man vill ha glöggen ren, med bra balans mellan frukt, sötma, kryddor och alkohol. Vinnarna i det här testet blev således Briccotondo och Selvarossa. Två unga italienare med frukt och fräschör utan fat eller strävhet. Båda uppskattades av provarna och att göra glögg på dessa fungerar riktigt bra. Enkelt och roligt att sno ihop sin egen glögg när kylan och mörkret knackar på dörren.
 

Recept på vinglöggglogg

Sjud 750 ml vin i 30 min med:
1 kanelstång, 1 pomeransskal, 3 nejlikor, 2 kardemummakapslar, 1 torkad ingefära, 1 stjärnanis och 1/2 dl socker så får du en härligt fruktig och smakrik glögg!

 

Testet i rangordning

Testpanelen har rangordnat vinerna från ett till fem där fem är högsta betyg.
Glögg 1 Baron de Ley Reserva 109 kr (nr 2525)
Betyg: 28
Kommentarer:
– Karaktär av kanel, något bitter smak med hög syra.
– Ok men något sträv. Behövs mer socker.
– För mycket garvsyra.
Glögg 2 Briccotondo Barbera 85 kr (nr 2773)
Betyg: 34
Kommentarer:
– Bra klassisk glöggkaraktär.
– God välbalanserad, kryddig karaktär med lagom sötma. Bäst!
– Bra smak! God, syrlig och inbjudande.
– Mycket bra balans med bärig kryddig smak.
Glögg 3 Barrels & Drums Merlot ca 50-55 kr i din dagligvaruhandel.
Betyg: 26
Kommentarer:
– Bra glöggkaraktär men något söt.
-Något jolmig med djup, fruktig,
kryddig ton.
– Bra balans, djup, fruktig kryddig ton. God!
Glögg 4 Selvarossa Salice Bäst!
Salentino. 239 kr (nr 73722). Finns också flaska för 75 kr (nr 32228).
Betyg: 35
Kommentarer:
-Varmfruktig och fint kryddig karaktär.
– Fyllig, härligt julkryddig smak med bra fruktkaraktär.
– God klassisk glöggkaraktär!
– Kryddig och stor doft med fyllig och varmfruktig smak. Godast!
Glögg 5 Château de Lamarque 1983
Betyg: 12
Kommentarer:
– Torr, sur, snipig smak med udda karaktär av torkat kött.
– Spretig, ofin karaktär med jordiga, animaliska toner.
– Unken konstig smak med spretig karaktär.
– Oxiderad, obalanserad ton, fungerar inte att göra glögg på!

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!