Vin med adress
I ett myller av viner på Systembolaget (total 14.000 i hela sortimentet) därav knappt 1800 i det fasta sortiment och resten i tillfälligt och ett ofantligt antal i beställningssortimentet – så är det lätt att gå vilse. Den här veckan reder vi ut begreppet vin med adress och vad som är skillnaden mot vin utan adress. Hur man kan identifiera ett vin med adress och enkla tips kring hur man undviker att gå vilse i sortimentet när man ska köpa vin.
Under pandemiåren såg vi en stark trend hur människor inte kunde gå på krogen och istället började lägga mer pengar på dyrare vin. En premiumisering helt enkelt. Och på många sätt la man pengar på bättre kvalité.
Nu ser det annorlunda ut i tider av inflation och kostnadsökningar på i princip allt så har vi sett att konsumenter söker sig bort från de högre prislapparna och av förståeliga skäl lägger sig under hundralappen och även i stor utsträckning köper mer Bag in Box. Vad vi dock tror är att folk ändå vill ha kvalité för sina pengar. Det är här vi vill hjälpa till och vill försöka hjälpa till i djungeln av ”lågprisvin” och guida till bättre husvin för dig med dyr smak men begränsad plånbok.
Den generella uppfattningen är nog att billiga viner inte är kvalitetsviner eller äkta.
Men ”Husvin med adress” är en bra kompassnål här då avsändaren/producenten av vinet faktiskt kan innebära en kvalitetsmarkör och slå vakt om vinets identitet, tradition för vinframställning och ursprung.
Vad är ett vin med Adress?
Förenklat kan man säga att det är viner som smakar därifrån de kommer.
Lite mer utförligt kanske man kan uttrycka det som att ett vin doftar och smakar av sitt ursprung; där växtplats, människor, hantverk och kultur tillsammans satt ett avtryck som är svårt att kopiera, en identitet som man kan känna igen och koppla till just en adress och plats.
Så vad är ett vin utan Adress då?
Det finns en uppsjö av volymviner och bulkprodukter som säljs på Systembolaget i bl.a. BIB och billigare flaskformat, som många gånger är svårare att identifiera adressen på.
Många gånger för att man strävat efter att skapa en smakprofil snarare än att koppla ett specifikt vin till en adress som just kopplar ihop med växtplats och hantverk. Druvkaraktären kommer antagligen fram i många fall men kanske inte den där dimensionen som man just kan koppa till adressen.
Betyder det att alla dessa viner är dåliga? Nej det behöver det inte alls betyda men det kan många gånger bli något som liknar samma sak av generiskt vin. Vin som flörtar med flirtig frukt, inbjudande fattoner av vanilj och kanske en avrundande sötma som gör att de flesta säger: ”Mums vad gott, lite till tack”
Så varför ska du jaga viner med adress?
Ofta får man som vinkännare frågan om ett riktigt bra vintips, bland 1 800 artiklar som finns på Systembolaget kan det ibland vara svårt även för oss. Vilket göt att viner med adress ger konsumenter en kompassnål för att enkelt själva kunna identifiera viner som återspeglar ett specifikt ursprung och platsen de kommer ifrån. För gör vinet det så vet man som vinkännare en hel del om hur vinet faktiskt doftar och smakar. Med andra ord blir det enklare att vägleda konsumenter.
Tips 1 – Be om hjälp i butik
Det enklaste är ju faktiskt att fråga personalen om hjälp. Men slå vakt om att personen kan sin sak och förstår vad som menas med vin med adress.
Tips 2 – Leta efter vem som är producenten på flaskan
Ett bra tips är att faktiskt se att vinets avsändare är en riktig producent med lång historia i området dem representerar. Ett exempel är producenten Fontanafredda från Barolo, Piemonte. Deras ränder på flaskorna är lätt att känna igen. Men läser man på flaskan så återfinns man tydligt att vinet är producerat av just Fontanafreddda. Gör man en snabb googling på namnet så kommer man också enkelt kunna hitta fakta och information kring producenten och dess historia.
Tips 3 – Läs boken ”Vin med Adress” av Alf Tumble
För den som vill förstå djupet av detta ämne och principerna som beskriver ämnet är Alf Tumbles böcker väldigt lärorika att läsa.