fbpx
Öppna meny
29 september, 2022

Vinlandet Österrike

Österrike är det land i världen som har flest vinodlare per capita. Här finns många småskaliga producenter — vilket särskiljer landet från andra vinproducerande länder. De senaste åren har en ny generation vinodlare börjat satsa på kvalitetsviner och det händer en hel del. Vi tar dig igenom allt du behöver veta om landet som producerar viner i världseliten.

Dela på Twitter Dela på Facebook


Landets vinodling är uppdelat i tre regioner

Från norr till söder är odlingarna indelade i tre regioner:
Niederösterreich + Wien, Burgenland och Steiermark.

Niederösterreich + Wien
Detta är Österrikes viktigaste vinregion som står för mer än hälften av landets totala produktion. Majoriteten är torra vita viner av grüner veltliner, men här odlas även men även riesling och müller-thurgau.
Kända distrikt: Wachau, Kamptal och Donauland. Huvudstaden Wien räknades tidigare som en region i sig, men räknas numera in under Niederösterreich. Här finns 612 hektar vinodlingar inom stadens gränser. Merparten av vinerna säljs direkt, så unga som möjligt på odlarnas egna serveringar – så kallade Heuriger.

Burgenland
Regionen Burgenland ligger i landets sydöstra del, på gränsen till Ungern. I Burgenland finns det fyra distrikt

  • Neusiedlersee
  • Leithaberg/Neusiedlersee-Hügelland
  • Mittelburgenland
  • Eisenberg/Südburgenland

Varav Neusiedlersee och Leithaberg/Neusiedlersee-Hügelland har högst status och ligger på varsin sida av sjön Neusiedlersee.

Sjön har en avgörande betydelse för vinodling i området tack vare att den stora vattenytan har en tempererande effekt – på såväl de varma somrarna som de kalla vintrarna. Den skapar dessutom goda förutsättningar för botrytis, (ädelröta), då den under hösten bidrar till ett fuktigt klimat med tunga höstdimmor.

Steiermark
I Steiermark, som även kallas för ”Österrikes Toscana” och vars hemma-son med hela världen är Arnold Schwarzenegger, har de senaste åren producerats vita viner av toppkvalitet med fin fruktighet och uppfriskande syra. Druvsorter som chardonnay och sauvignon blanc har blivit allt mer omtyckta. 

Glykolskandalen
Avgörande betydelse för Österrikes vinhistoria var den så kallade glykolskandalen som briserade som en bomb i vinvärlden 1985. En usel skörd tidigare år hade lett fram till att ett fåtal vinmakare tillsatte dietylenglykol till sina söta viner för att göra dem fylligare och sötare. Efter uppdagandet sjönk exporten som en sten, 90% av exporten upphörde nästan över en natt och ingen ville ha med österrikiska viner att göra. 

Vinskandalen gjorde att vinlagarna i landet reformerades till att bli en av de strängaste i världen och man storsatsade på ekologi. Det blev ett ordentligt lyft för kvaliteten på österrikiska viner och har idag lett fram till att landets vinindustri idag ligger i absoluta framkant och visar rekordsiffror när det gäller export. Småskaliga odlare producerar numera individuella kvalitetsviner som gång på gång överraskat vinjournalister och plockat hem prestigefulla utmärkelser i stora internationella tävlingar.

Gröna druvor dominerar
Österrikes vinproduktion domineras starkt av vita viner.  Av ursprungligen 300 mer eller mindre odlade druvsorter är nu 35 stycken officiellt godkända för produktion av kvalitetsviner, 22 är gröna och 13 blå.

Grüner veltliner
I Österrike finns det framför allt en druva som sticker ut som landets nationaldruva och stolthet. Grüner veltliner är en klassisk druva med anor från romartiden och är idag Österrikes mest odlade druva som återfinns på över en tredjedel av landets vinodlingar. Druvan ger framför allt torra och friska viner med en något pepparkryddig arom och toner av grapefrukt i smaken.

Andra vanliga gröna druvor

  • Welschriesling (ej släkt med riesling), är den näst mest odlade druvan och kan ge både söta och torra vita viner. 
  • Weissburgunder (pinot blanc) och müller-thurgau är andra vanliga druvor, 
    Neuburger och bouvier odlas nästan uteslutande i Österrike.
  • Chardonnay ger under namnet morillon utmärkta viner i Südsteiermark.

Röda viner

  • Landets röda viner görs av druvorna  zweigelt, blaufränkisch och blauer portugieser.
  • Zweigelt är en inhemsk korsning av st. laurent och blaufränkisch. 
  • Cabernet sauvignon och merlot odlas också men har ännu relativt små arealer.

Fokus på ekologisk vinodling
Den österrikiska vinproduktionen präglas av miljövänlighet och nästan en femtedel av det österrikiska lantbruket ekologiskt. Fjorton procent av landets vinodlingar är ekologiska och sju procent har beviljats lokala certifikat för hållbar produktion. Naturvinerna och de biodynamiska vinerna håller på att steget från trend- till standarddrycker.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget