fbpx
Öppna meny
7 februari, 2020

Vinprovning enligt forskare

Neuroenologi, ett sätt att träna din hjärna.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Neurovetenskapen påvisar att vinprovning engagerar våra hjärnor mer än något annat mänskligt beteende, och det handlar om hur vi skapar smaker till vår minnesbank.

En hjärnforskare på Yale har äntligen gett oss vinnördar en livboj. I den nyligen publicerade boken, Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine, argumenterar Gordon Shepherd att vinprovning stimulerar hjärnan mer än aktiviteter som ex. att lyssna på musik eller att lösa komplicerade mattetal.

Vinprovning och beskrivning av vinet engagerar större del av vår hjärna än något annat mänskligt beteende, enligt Shepherd. Hans senaste bok – en oenologisk förlängning av sin tidigare publikation, Neurogastronomy: How the Brain Creates Flavor and Why It Matters – går verkligen på djupet och med extrem detaljrikedom förklarar allt från flytande dynamik i hur vin manipuleras i våra munnar, från effekten av dess utseende, lukt och munkänsla, till hur våra hjärnor bearbetar och beskriver den informationen.

Den kanske mest komplexa delen av vinprovning, en av Shepherds centrala punkter är också undertexten till hans bok, argumentet om att när vi dricker vin är våra hjärnor i behov av att skapa de smaker som vi kan njuta av.

”Man kan kan använda analogin om färg här,” säger Sheperd. ”Objekt vi ser har inte färg själva, men ljuset träffar dem och studsar mot våra ögon och när det ljuset träffar våra ögon aktiverar det ett system i hjärnan som skapar färg från de olika våglängderna. På samma sätt har molekylerna i vin ingen egen smak eller doft, men när molekylerna stimulerar våra hjärnor, skapar hjärnan smak på samma sätt som den skapar färg.”

Något att fundera på vid nästa glas vin kanske?

Källa: https://www.coastalliving.com/

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget