Öppna meny
26 november, 2025

Exklusiva lanseringar från La Spinetta

La Spinetta är ett familjeföretag i Barbaresco, känt för sitt miljöengagemang och sin karaktäristiska noshörning på etiketten. Här produceras världsklassviner av en flamboyant Baroloboy som gått från visionär vilde till ödmjuk familjeman. Giorgio Rivettis viner har under de senaste tio åren genomgått en återgång till det mer naturliga.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Tidigare under året har vi blivit bortskämda med viner som Langhe Nebbiolo, Timorasso, Il Rosé di Casanova och Ca’ di Pian i tillfälliga sortimentet och nu har det äntligen blivit dags för de stora kanonerna.

Barbaresco Gallina 2022, 1 249 kr (TSE-WEBB 36 fl.)

Ett vin som utstrålar elegans och förfining. Vingården Gallina erbjuder sensuella viner med en imponerande lagringspotential – en mjukare och mer silkeslen version av Barbaresco.

Doften bjuder på mörk frukt, örter, svarta vinbär, körsbär och rosor. Vinet är friskt och energiskt med en balanserad struktur och textur; det är både kraftfullt och elegant med en lång, koncentrerad eftersmak.

Nebbiolodruvorna kommer från Neive. Jäsning och maceration sker i temperaturkontrollerade tankar under cirka 12 dagar. Den malolaktiska jäsningen sker i franska ekfat, varav 20 % är nya och resten har använts tidigare. Därefter lagras vinet i 18 månaders på fat och cirka 6 månader på flaska.

Barbaresco Valeirano 2022, 1 249 kr (TSE-WEBB 36 fl.)

Med en jordmån liknande den i Barolo Serralunga d’Alba, erbjuder vingården Valeirano ett vin med djup, struktur och tydlig mineralitet. Detta är en Barbaresco med en Barolo-liknande ryggrad och lång hållbarhet.

Doften är något blyg, men bjuder på mörk frukt och en finessrik komplexitet. Inslag av svarta vinbär och örter ger vinet en tät, stram och koncentrerad karaktär, som är mer strukturerad och sträv jämfört med Gallina.

Nebbiolo från Treiso. Jäsningen och macerationen sker i temperaturkontrollerade tankar i cirka 15 dagar. Den malolaktiska jäsningen genomförs i franska ekfat, där 25 % är nya och resten har använts tidigare, följt av 18 månaders lagring på fat och cirka 6 månaders mognad på flaska.

Barbaresco Starderi 2022, 1 249 kr (TSE-WEBB 36 fl.)

Starderi är berömt för sin rika karaktär och djupa frukt, alltid med en grund av elegans. Det är ett vin som förenar kraft och balans, vilket speglar vingårdens generösa uttryck.

Doft och smak bjuder på jordgubbar, rosenblad och mörk choklad, med en tät och stram struktur som kombineras med livfull och energisk bärighet. Vinet är kraftfullt men har en fin balans, och en finessrik elegans och en lång komplex eftersmak.

Nebbiolo från Neive. Jäsning och maceration sker i temperaturkontrollerade tankar under cirka 12 dagar. Den malolaktiska jäsningen äger rum i franska ekfat, där 20 % är nya och resten har använts tidigare. Vinet lagras i 18 månader på fat och ytterligare cirka 6 månader på flaska.

Barolo Campé 2021, 1 499 kr (TSE-WEBB 36 fl.)

Enligt Giorgio Rivetti representerar Campé den ultimata formen av Barolo. Här förenas kraft, elegans och enastående balans, ett vin för samlare och finsmakare.

Doften är djupt koncentrerad med inslag av körsbär, svarta vinbär, örter, pomerans, viol och lakrits. Vinet är läskande med frisk syrlig frukt, skogsbär och svartpeppar. Det är sammansatt och balanserat både i textur och struktur, energigivande och fokuserat, med en stor, elegant och kraftfull karaktär som har silkiga, distinkta tanniner, samt finess och komplexitet.

Nebbiolo från Grinzane Cavour. Jäsning och maceration sker i temperaturkontrollerade tankar under cirka 15 dagar. Den malolaktiska jäsningen sker i franska ekfat, där 20 % är nya och resten har använts tidigare. Vinet lagras i 24 månader på fat och cirka 12 månader på flaska efteråt.

Derthona Timorasso 2019, 999 kr (TSE-WEBB 24 fl.)

Ett vitt vin med djup och mognad. Timorasso 2019 på magnumbutelj är en backvintage som har fått mogna i lugn och ro. Denna exceptionella årgång uppvisar många likheter med lagrad Riesling, särskilt vad gäller sin komplexitet, struktur och mineralitet. Vinet bekräftar Timorassos storhet som en lagringsduglig vit druva, med elegans och en lång utvecklingskurva.

Doften är aromatisk och bjuder på örtiga, florala och gulfruktiga inslag, smaken fyller på med mognadstoner av mandel och nötter i en fyllig umamiton. Vinet är läskande friskt med balanserad syra och fräschör, med noter av citrus, apelsinskal, örter och en torr, stram och linjär finish.

Timorassodruvor från Montemarzino, Montegioco och Monleale avstjälkas och pressas varsamt innan jäsningen sker i små temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet får sedan vila i åtta månader på sin jästfällning och lagras därefter på flaska i fem år innan det släpps.

La Spinetta – familjetradition, miljöengagemang och vinrevolution

Noshörningen på La Spinettas etiketter är hämtad från ett grafiskt blad av Albrecht Dürer från 1515 och symboliserar producentens styrka och karaktär. Familjen Rivetti har alltid värnat om miljön och har aldrig använt pesticider i vinodlingen. Giorgio Rivetti, som leder vingården, var en av grundarna till Barolo Boys – en grupp unga vinmakare som utmanade traditionerna i Barolo. Familjeföretaget i Barbaresco grundades 1977 av syskonen Carlo, Bruno, Giorgio och Giovanna Rivetti, baserat på en idé som växte fram redan på 1960-talet hos deras föräldrar Giuseppe (känd som Pin) och Lidia.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget