Öppna meny
22 juni, 2023

7 vinböcker att läsa i hängmattan

Nyfiken på att lära dig mer om vin? Skruva upp dina kunskaper genom spännande läsning i hängmattan – vi listar tipsen du inte vill missa, från det allra mest grundläggande för dig som är nybörjare till det mer nördigt djuplodande när du känner dig på det humöret. 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Vin från A-Ö
Frida Lund, Mondial  

Måste det vara så svårt att bli den som kan något om vin? Faktiskt inte, menar mat- och vinprofilen Frida Lund som skrivit denna roliga och enkla guide till vinets otroliga värld. Hon börjar på A med att avdramatisera och avslutar på Ö med uppmaningen att öva, öva, öva och våga uttala det du känner, doftar och smakar högt bland folk. Däremellan bjuds det på mat med matchande dryckestips och personliga vinminnen.  

Håkan Larssons guide till vinets värld
Håkan Larsson, Bonnier Fakta 

Bli vinkännare på tio veckor, är undertiteln på denna bok. Inget litet löfte, men så är det en av Sveriges främsta vinexperter som har skrivit den. Håkan Larsson varvar teori med praktik där de olika avsnitten avslutas med förslag på provningar med fyra viner från Systembolaget, vilka uppdateras med jämna mellanrum på förlagets hemsida. 

Winesplaining: prova, lagra, njut av vin
Anders Melldén, Polaris Fakta 

Uppföljaren till succén ”Winesplaining: värt att veta om vin” gavs ut hösten 2021 och är med sina pedagogiska förklaringar och roliga anekdoter en vinbok du läser med stor behållning. Vi kan varmt rekommendera dig att följa författarens egna projekt Winesplaining på sociala medier där han i korta filmer reder ut ännu fler frågetecken på sitt alldeles unika sätt. 

Vin med ny adress
Alf Tumble, Natur & Kultur 

Att vinvärlden växer så det knakar blir tydligt när Alf Tumble målar upp en ny vinatlas där bland annat Fuji-berget, Sussex, Teneriffa och Österlen ingår. Måhända är det svårt att få tag på vinerna han tipsar om, men desto mer intressant är det att från läsfåtöljen ta del av alla nya (eller tidigare inte uppmärksammade) vinländer, regioner och odlingsplatser.  

The World Atlas of Wine
Jancis Robinson & Hugh Johnson, Mitchell Beazley Publishing 

Referensverket som varje vinälskare bör ha hemma i sin bokhylla, ja, det är den åttonde upplagan av den här mindre tegelstenen. Men tänk på att kunskap om vin aldrig är tung att bära. Vårt tips är att slå upp det du är nyfiken på för stunden och ta in några sidor i taget. 

Naturligt vin 
Emil Bromée & Emil Arvidson, Natur & Kultur 

När naturvinsscenen har exploderat även i Sverige är det hög tid för en uppdatering av denna bok som gavs ut första gången 2003. Utgivning augusti 2022. 

Amber Revolution 
Simon J Woolf, Interlink Books 

Det finns otaliga böcker om vitt och rött vin. Några enstaka om rosévin, men betydligt färre om det mest ursprungliga vinet av dem alla – det orangea. Det skulle dröja till hösten 2021 innan världen berikades med en grundlig och överskådlig bok om hur världen, återigen, lärde sig att älska orangeviner, det vill säga vita viner gjorda som ett rött vin. Och det är den här. 

BONUSTIPS: MAGASIN/TIDNINGAR 

Törst
Vinskribenten Maria Collsiöö tyckte att det saknades ett populärvetenskapligt magasin om vin med kulturella kopplingar till konst, arkitektur och så klart mat, med lekfulla texter och färgglada illustrationer. Så hon startade Törst, som kommer att få dig läsa saker om vin och andra drycker som inte ens visste att du ville veta.  

Noble Rot 
Djuplodade och snygga reportage om lika delar allvarliga och inte så allvarliga ämnen; vin, mat och musik. Hösten 2020 kom boken med samma namn och prefixet ”Wine from another galaxy” där andemeningen är att du ska glömma allt du någonsin lärt dig om vin. 

Gastronaut
Bakom Sveriges nya bookazine för dig som brinner extra mycket för mat och dryck står den skrivande kocken Jens Linder och tidningen Gourmets före detta chefredaktör Tove Henckel. I fyra nummer per år bjuder de in till en kulinarisk resa bland trender, historia, forskning, nya prylar, kryddor och råvaror, recept, mathantverkare, vinmakare, kockar och restauratörer.  

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget