Så vet du åldern på din Calvados
Vad betyder AOC?
Calvados är reglerat av ett system kallat ”appellation contrôlée”. Det är en samling regler för att garantera och behålla karaktär och kvalitet på produkten och dess tradition.
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) täcker regler kring regionen där calvados får produceras, sorterna av äpplen som får användas samt hur pressning, jäsning, destillation och lagring går till.
AOC Calvados är den grundläggande appellationen medan AOC Calvados Pays d’Auge är den mest kvalitetsorienterade och skiljer sig från AOC Calvados främst genom att den är dubbeldestillerad i enkelpanna. Förutom kravet på dubbeldestillering måste AOC Calvados Pays d’Auge produceras inom Pays d’Auge och endast äpplen odlade i området får användas.
Calvados – ålder och kvalitetsbenämning
Minst 2 års lagring på ekfat: ***, VS, Fine
Minst 3 års lagring på ekfat: Réserve, Vieux
Minst 4 års lagring på ekfat: VO, VSOP, Vieille Réserve
Minst 6 års lagring på ekfat: XO, Napoléon, Hors d’Age
Angiven ålder, till exmpel 20 YO: Yngsta ålder i blandningen som anges
Årgångsbetecknad, till exxempel 1978: All calvados kommer från angivet år