fbpx
Öppna meny
,
1 april, 2019

Alla snackar Pet Nat

Pet Nat vin är en av årets största snackisar inom vinvärlden.

Fransmännen kallar det ett Vin de Soif – vin att släcka törsten med. Men vad är Pet Nat egentligen?

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vad är Pet Nat?
Pétillant Naturel eller Pet Nat, som det ofta förkortas, står helt enkelt för naturligt mousserande vin. Det är långt ifrån ett nytt påfund. Faktum är att detta lätt mousserande vin dateras långt innan Champagne gjorde bubblorna till sina.

Hur görs det?
Pet Nat produceras enligt metoden méthode-ancestral. I korthet kan det beskrivas som ett vin som får jäsa i flaskan utan att man separerar fällningen från vinet. Att vinet buteljeras innan det jäst ut sin första jäsning gör att koldioxid produceras av de naturliga sockerarter som finns i druvorna och skapar bubblorna i flaskan.

Hur smakar det?
Det är ett naket, livligt och ibland rustikt vin, extremt påverkat av terroiren. Har ofta en lätt och mjuk mousserande munkänsla och generellt sett en låg alkoholhalt. Innehållet i flaskorna kan ofta upplevas grumligt, på grund av den återstående jästens närvaro och brist på filtrering.

Vad passar det till?
Vill du ha en perfekt aperitif till lite enklare snacks är det dags att testa en torr Pet Nat. Det passar även till mat och då utmärkt till det nya nordiska köket med lokala grönsaker, fisk och lättare kötträtter.

Vart kommer det ifrån?
Framförallt från Frankrike men även från övriga världen. Österrike har vunnit mark på sista tiden mycket tack vare producenten Fuchs und Hase. Projektet Fuchs und Hase är ett samarbete mellan producenterna Jurtschitsch och Arndorfer i Kamptal.  När projektet drog igång för några år sedan var man den första producenten i större skala som gjorde den här typen av vin i Österrike. Idag finns Pet Nat från Fuchs & Hase på många Michelinkrogar i Österrike.

Pet Nat Fuchs und Hase

 

 

Håll utkik på enjoywine.se för nya släpp av bubbliga naturviner.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget