fbpx
Öppna meny
27 december, 2019

Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig…vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem?

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Arom
är doften som kommer från själva druvan i vinet (även kallad primär doft). Exempel på dofter som förknippas med arom kan vara frukt, bär, örter och kryddor.

Aromatiskt
Örtigt, kryddigt, parfymerat är komponenter som får ett vin att upplevas det som man kallar aromatiskt. Gewürztraminer, riesling och sauvignon blanc beskrivs ofta som aromatiska.

Balanserat vin
innebär att karaktärerna i vinet upplevs lika tydligt – syra, strävhet, fruktighet, fatkaraktär och alkohol är i bra balans.

Bouquet
är den doft som vinet utvecklar med tiden (även kallad sekundär doft). Exempel på dessa dofter kan vara tjära, vanilj, kola, stall med flera. Eftersom bouquet utvecklas med tid så är det framförallt i äldre viner man hittar dessa dofter.

Bärigt
Beskriver doft och smak. Fundera och försök specificera vilket slags bär du känner. Röda eller mörka bär? Skogsbär, blåbär, lingon, hallon, jordgubbar. Mogna eller syrliga?

Druvtypiskt
Viner där doft och smak är typiska för druvsorten.

Enkelt
Vin utan djupare doft- och smakupplevelser.

Elegant
Välgjort och balanserat.

Ekat
Vin som fått påtaglig doft och smak av att ha lagrats på ekfat. Rostningsgrad, ålder på ekfat spelar och hur länge vinet legat på fat spelar stor roll. Vanilj, cederträ och rostat bröd är vanliga associationer som kan kopplas till fatlagrade viner.

Eldigt
betyder att vinet har en framträdande smak av alkohol. Alkoholhalten kan du uppleva som en brännande hetta i strupen när du provar vin.

Fatkaraktär
Detta får vin som lagras eller jäser en tid på ekfat. Då bidrar träet med doft och smak till vinet som kallas för fatkaraktär eller fatton. Smaken påminner om vad som kan liknas vid nysågat virke, vanilj eller smörkola. Amerikanske ek brukar ge en smak av vanilj medan fransk ek ger toner av kaffe och choklad.

Fruktdrivet
innebär att vinet odlas med tonvikt på att få fram frukt- och bärsmaker i det färdiga vinet och har tydliga. I det färdiga vinet kan man tydligt känna inslag av frukt och fruktsyra.

Fruktigt
innebär att man kan känna tydliga inslag av frukt och fruktsyra. Exempel bland röda viner är inslag av mörka bär, plommon, körsbär. Hos vita viner kan frukten likna äpple, citrus, krusbär. Ordet används mest för att beskriva yngre viner.

Fylligt
innebär att vinet har en koncentrerad smak. Fylliga viner också vara robusta med påtagligt sträva (garvsyra).

Garvsyra
är det samma som tanniner och det som gör att vinet upplevs som strävt. Garvsyra kommer från vindruvans skal, stjälkar och kärnor. Ett vin med mycket garvsyra beskrivs som tanninrikt eller stramt.

Generöst
är ett ord som beskriver att det finns en påtaglig fruktighet i vinet. Ofta har generösa viner även lite sötma i smaken.

Knutet
kallar man ett ungt vin där doft och smak inte är helt utvecklade ännu – vinet är lite tillknäppt och outvecklad. Med tiden mognar vinet och släpper ifrån sig mer doft och smak.

Komplext
Ett vin med stor doft och smak – samtidigt som det är väl sammansatt och balanserat.

Kryddigt
Beskriver doft och smak.

Längd
Längd beskriver om ett vin har tillräckligt med smak för att räcka hela vägen från tungspets till svalget. Enklare viner smakar ofta mycket längst fram i munnen men försvinner någonstans i mitten för att sen ge smak igen längst bak. De lämnar ett ”smakhål” i mitten. Högklassiga viner ger istället en jämn smak hela vägen genom munnen och lämnar inga hål.

Mineralitet
Smakupplevelse hos viner som vuxit i mineralrik jord. Tänk på våt kalksten, skiffer, granit och hur det doftar av ett sommarregn på stadens kullersten.

Nyanserat
innebär att vinet bjuder på ett mångfacetterat intryck. Man skulle säga att vinet uppvisar nya dofter och smaker varje gång man doftar och smakar på det. Motsatsen till nyanserat vin är enkelt vin.

Parfymerat
Beskriver viner med mycket intensiv och parfymerad doft.

Pepprigt
Smak och doftbeskrivning. Tänk på nymalen vitpeppar eller svartpeppar. Finns ofta i viner från Bordeaux och Cotes du Rhone.

Robust
är ett ord som används när man pratar om röda viner. Robusta viner har mycket smak och tydliga inslag av torkad frukt, kryddor och örter. Robusta viner är oftast även alkoholrika och sträva.

Stramt
Beskriver ofta unga viner med mycket syra och/ eller tanniner. Med lagring minskar stramheten i vinet. Man kan även hjälpa strama viner att bli mjukare genom att lufta det.

Struktur
Känslan av vinet i munnen bortsett doft och smak. Strukturen kan kännas silkig, tjock, tunn, oljig, klibbig etc.

Strävt
är ett ord man brukar använda för att beskriva röda viner med mycket garvsyra eller tanniner. Har ett vin mycket tanniner upplevs det strävt i munnen.

Syltigt
innebär att vinet har mycket sötma och smak av bär. Tonen påminner snarare mer sylt än färska bär.

Tanniner
är de garvsyror som utvinns ur druvskal, kärnor och stjälkar. Tanninerna ger vinet dess strävhet.

Ursprungstypisk
Doft, smak och utseende har en karaktär enligt som matchar den allmänna beskrivningen för ursprungsområdet. I regel används termen för klassiska områden i gamla världen där vinet är en blandning av olika druvsorter, exempelvis Champagne, Rioja och Bordeaux.

Andra nyheter

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!