Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig…vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem?

Arom
är doften som kommer från själva druvan i vinet (även kallad primär doft). Exempel på dofter som förknippas med arom kan vara frukt, bär, örter och kryddor.

Aromatiskt
Örtigt, kryddigt, parfymerat är komponenter som får ett vin att upplevas det som man kallar aromatiskt. Gewürztraminer, riesling och sauvignon blanc beskrivs ofta som aromatiska.

Balanserat vin
innebär att karaktärerna i vinet upplevs lika tydligt – syra, strävhet, fruktighet, fatkaraktär och alkohol är i bra balans.

Bouquet
är den doft som vinet utvecklar med tiden (även kallad sekundär doft). Exempel på dessa dofter kan vara tjära, vanilj, kola, stall med flera. Eftersom bouquet utvecklas med tid så är det framförallt i äldre viner man hittar dessa dofter.

Bärigt
Beskriver doft och smak. Fundera och försök specificera vilket slags bär du känner. Röda eller mörka bär? Skogsbär, blåbär, lingon, hallon, jordgubbar. Mogna eller syrliga?

Druvtypiskt
Viner där doft och smak är typiska för druvsorten.

Enkelt
Vin utan djupare doft- och smakupplevelser.

Elegant
Välgjort och balanserat.

Ekat
Vin som fått påtaglig doft och smak av att ha lagrats på ekfat. Rostningsgrad, ålder på ekfat spelar och hur länge vinet legat på fat spelar stor roll. Vanilj, cederträ och rostat bröd är vanliga associationer som kan kopplas till fatlagrade viner.

Eldigt
betyder att vinet har en framträdande smak av alkohol. Alkoholhalten kan du uppleva som en brännande hetta i strupen när du provar vin.

Fatkaraktär
Detta får vin som lagras eller jäser en tid på ekfat. Då bidrar träet med doft och smak till vinet som kallas för fatkaraktär eller fatton. Smaken påminner om vad som kan liknas vid nysågat virke, vanilj eller smörkola. Amerikanske ek brukar ge en smak av vanilj medan fransk ek ger toner av kaffe och choklad.

Fruktdrivet
innebär att vinet odlas med tonvikt på att få fram frukt- och bärsmaker i det färdiga vinet och har tydliga. I det färdiga vinet kan man tydligt känna inslag av frukt och fruktsyra.

Fruktigt
innebär att man kan känna tydliga inslag av frukt och fruktsyra. Exempel bland röda viner är inslag av mörka bär, plommon, körsbär. Hos vita viner kan frukten likna äpple, citrus, krusbär. Ordet används mest för att beskriva yngre viner.

Fylligt
innebär att vinet har en koncentrerad smak. Fylliga viner också vara robusta med påtagligt sträva (garvsyra).

Garvsyra
är det samma som tanniner och det som gör att vinet upplevs som strävt. Garvsyra kommer från vindruvans skal, stjälkar och kärnor. Ett vin med mycket garvsyra beskrivs som tanninrikt eller stramt.

Generöst
är ett ord som beskriver att det finns en påtaglig fruktighet i vinet. Ofta har generösa viner även lite sötma i smaken.

Knutet
kallar man ett ungt vin där doft och smak inte är helt utvecklade ännu – vinet är lite tillknäppt och outvecklad. Med tiden mognar vinet och släpper ifrån sig mer doft och smak.

Komplext
Ett vin med stor doft och smak – samtidigt som det är väl sammansatt och balanserat.

Kryddigt
Beskriver doft och smak.

Längd
Längd beskriver om ett vin har tillräckligt med smak för att räcka hela vägen från tungspets till svalget. Enklare viner smakar ofta mycket längst fram i munnen men försvinner någonstans i mitten för att sen ge smak igen längst bak. De lämnar ett ”smakhål” i mitten. Högklassiga viner ger istället en jämn smak hela vägen genom munnen och lämnar inga hål.

Mineralitet
Smakupplevelse hos viner som vuxit i mineralrik jord. Tänk på våt kalksten, skiffer, granit och hur det doftar av ett sommarregn på stadens kullersten.

Nyanserat
innebär att vinet bjuder på ett mångfacetterat intryck. Man skulle säga att vinet uppvisar nya dofter och smaker varje gång man doftar och smakar på det. Motsatsen till nyanserat vin är enkelt vin.

Parfymerat
Beskriver viner med mycket intensiv och parfymerad doft.

Pepprigt
Smak och doftbeskrivning. Tänk på nymalen vitpeppar eller svartpeppar. Finns ofta i viner från Bordeaux och Cotes du Rhone.

Robust
är ett ord som används när man pratar om röda viner. Robusta viner har mycket smak och tydliga inslag av torkad frukt, kryddor och örter. Robusta viner är oftast även alkoholrika och sträva.

Stramt
Beskriver ofta unga viner med mycket syra och/ eller tanniner. Med lagring minskar stramheten i vinet. Man kan även hjälpa strama viner att bli mjukare genom att lufta det.

Struktur
Känslan av vinet i munnen bortsett doft och smak. Strukturen kan kännas silkig, tjock, tunn, oljig, klibbig etc.

Strävt
är ett ord man brukar använda för att beskriva röda viner med mycket garvsyra eller tanniner. Har ett vin mycket tanniner upplevs det strävt i munnen.

Syltigt
innebär att vinet har mycket sötma och smak av bär. Tonen påminner snarare mer sylt än färska bär.

Tanniner
är de garvsyror som utvinns ur druvskal, kärnor och stjälkar. Tanninerna ger vinet dess strävhet.

Ursprungstypisk
Doft, smak och utseende har en karaktär enligt som matchar den allmänna beskrivningen för ursprungsområdet. I regel används termen för klassiska områden i gamla världen där vinet är en blandning av olika druvsorter, exempelvis Champagne, Rioja och Bordeaux.

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!