Öppna meny
30 maj, 2022

Lär dig vinspråket

Vinvärlden är full av nyckfulla ord och termer. För en lekman kan många vara svåra att förstå sig på, ibland låta rent av pretentiösa. Här reder vi ut några av dessa – hur många hade du redan koll på? Testa dina kunskaper och lär dig mer i vårt lilla vinlexikon. 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Animalisk
Uttrycket används för att beskriva karaktären på vissa mustiga viner som har lagrats på ekfat. Ett vin med animalisk karaktär ger ofta associationer till djurriket, exempelvis läder.  

Arom
Förenklat är arom den doft som härstammar från själva druvan som vinet är gjort av, alltså druvkaraktären. Det kan dofta alltifrån hallon och körsbär till citrus och fläder. 

Barrique
Detta är ett annat ord för ett ekfat som rymmer 225 liter. Fatet och formatet har sitt ursprung i det franska vindistriktet Bordeaux, men är numera den mest brukade fatstorleken för lagring av vin världen över. 

Blend
Indikerar att ett vin är gjort på mer än en druvsort. Motsatsen kallas för endruvsvin, eller varietal på engelska. Några kända blends är de för röd Bordeaux (där antalet druvsorter varierar, men cabernet sauvignon är en allmänt obligatorisk druva) och flertalet röda viner från Rhônedalen där GSM är en klassisk blend (grenache, syrah och mourvédre). 

Bouquet
Bouqueten handlar om dofter ett vin utvecklar under tillverkning, lagring och mognad. Vanliga dofter är vanilj, kola, rök, tjära och stall. Unga viner domineras ofta av aromen, det vill säga druvans egna dofter, medan äldre har mer bouquet. 

Brut
Uttrycket används för mousserande vin och betyder att vinet har en låg dosage, det vill säga tillsats av socker före buteljering, under 1,2 gram socker per 100 milliliter. 

Classico
Denna benämning betyder att druvorna till vinet kommer från den ursprungliga delen av ett vindistrikt, till exempel Chianti Classico. Används främst i Italien. 

Elegant
Detta kan vara vinvärldens mest använda adjektiv, men också ett av de mest intetsägande. Ofta syftar ordet på att det råder balans mellan vinets olika beståndsdelar, så som syra, strävhet och fyllighet. Det kan också innebära motsatsen till svulstiga/uppumpade viner. 

Eldig
Somliga viner med hög alkoholhalt kan upplevas spritiga då alkoholen dominerar doft och/eller smak. Ett sätt att dämpa eldighet i alkoholstarka viner är att servera dem vid en svalare temperatur än det för röda viner ofta rekommenderade 16–18 grader.  

Flute
Detta är varken ett instrument eller en dessert utan namnet på ett klassiskt champagneglas med långsmal, hög kupa. Numera anses det inte vara det bästa glaset för vinupplevelsen, testa hellre ett vinglas särskilt framtaget för champagne och andra mousserande viner. 

Mineral
Ett omdebatterat begrepp som fortfarande används i stor utsträckning för att beskriva doft och smak för ett vin. Härstammar i 99 fall av 100 från jordmånen, där druvorna växer, men som sagt är uttryck som mineralrikt, mineralitet och liknande föremål för diskussion. 

Monopole
En fransk benämning som talar om för oss konsumenter att druvorna kommer från en och samma vingård och att denna vingård dessutom är muromgärdad.  

Platt
Motsatsen till surt vin, vilket handlar om att viner från varma ursprung ofta kan upplevas som platta eftersom druvorna når närmaste övermognad vid skörd. Det medför lägre syra i druvorna och syran är annars det som hjälper till att skapa ett balanserat vin.  

Superiore
Står det Superiore på flaskan betyder det att vinet är gjort på druvor av extra hög kvalitet. Begreppet används främst i Italien och inte sällan måste ett vin med benämningen ha +0,5 volymprocent högre alkoholhalt. 

Reserva, Riserva och Reserve
Direkt översatt förklarar detta att vinet har lagrats extra länge och det heter olika i olika länder. Rioja i Spanien jobbar mycket med detta begrepp och står det Gran Reserva på flaskan har vinet lagrats ännu längre.  

Terroir
Betyder jord på franska och är ett frekvent förekommande uttryck. För det råder ingen tvekan om att platsen där druvorna växer påverkar vissa viners slutgiltiga smak och karaktär, men långtifrån alla då många viner som produceras görs på druvor av många olika ursprung. 

Torr
Ett torrt vin är ett vin som inte är sött, enkelt förklarat. Det innebär inte att vinet inte har något restsocker i sig, men de flesta torra, vita viner på Systembolaget innehåller under 0,6 gram per 100 milliliter medan de flesta torra, röda viner på Systembolaget innehåller mindre än 0,3–0,4 gram per 100 milliliter. 

Årgång
Årgången visar vilket år druvorna till vinet är skördade. Från skörd kan det sedan ibland ta flera år innan vissa viner når marknaden. För kvalitetsviner från bland annat Bordeaux och Champagne har årgången stor betydelse, men för många andra viner är den inte så viktig.  


Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, frukdrivet, vin med längd, syltig…vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem? Michaela Engvall från Stockholm är gäst hos Thomas och får en lektion i hur man talar vinspråk.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget