fbpx
Öppna meny
14 december, 2017

Passar till: köttbullar

Vad dricker man till köttbullar?

Sveriges inofficiella nationalrätt och en klassiker inom svensk gastronomi, köttbullen är lika vanlig som husmanskost i vardagen som till lyxigare versioner på restaurang. Vi hittar den som obligatorisk deltagare på det annalkande julbordet. Köttbullarna hittar vi ju dock året om på smörgåsbord både till påsk och vid midsommar.
Nyfikna som vi är, ville vi utröna vilket vin som vi tycker passar bäst till de stekta köttbullarna. Vi valde att servera dem tillsammans med klassiska tillbehör som potatismos, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka. Några stalltips om vinet till, var att det borde vara ett fruktigt rött vin, utan fat, men med viss tanninstruktur och med ganska hög och frisk syra för att klara av både gräddsås och de söt-syrliga tillbehören. Något som med facit i hand skulle visa sig stämma ganska bra.
I vanlig ordning satte vi våra experter, produktchefer och sommelierer på plats med en blindprovning av ett urval av sju olika viner i olika stil och prisklasser. Med stor aptit satte vi igång, tyst och koncentrerat till en början men mer högljutt och vilt diskuterandes mot slutet. Många nickar och igenkännande miner när vi presenterade resultaten, men också en del höjda ögonbryn, huvudskakningar och förvånade utrop. Klart stod i alla fall att både toppen och botten var tydliga, men diskussionen levde som mest i mellanskiktet.
Vinnare blev italienska Briccotondo Barbera från Fontanafredda som med sin medelfylligt mörka frukt och relativt höga syra klarade alla komponenter i rätten bäst, endast två poäng före tvåan Castillo La Mancha från Spanien som lyfte i sin generösa frukt och med viss sötma balanserade maten alldeles utmärkt. Trea, ytterligare ett par poäng bakom kom ännu en italienare, ekologiska Musella från Valpolicella, som kanske tappade lite gentemot de andra topparna i både frukt och kraft. I botten var det tydligt att det vita vinet Casal di Serra inte riktigt orkade att mäkta med smakerna på tallriken, några tappra extra poäng till trots. Casal di Serra är ju annars ett vin som gör sig utmärkt till en lite elegantare Pasta Vongole eller till en julig fisk- och skaldjursgryta med lite saffran. Gnarly Head Old Vine Zin kom också långt ner på listan denna gång, men till julens griljerade revbensspjäll kommer dess kraft komma väl till pass.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 Så här gick testet till

Alla sex jurymedlemmar fick sju poäng att dela ut; 1 poäng till den sämsta matchningen med maten och 7 poäng till den bästa. Det visade sig bli en ganska jämn match mellan de två översta placeringarna med endast 2 poängs skillnad. Nedan placering, poäng och utvalda kommentarer.

Vinnare

Briccotondo Barbera 2016, Italien (medel 5,7 poäng)
Art.nr: 2773, 89 kr
Kommentarer: Som handen i handsken. Lite för hög syra för såsen. Det blir en neutral upplevelse. Frisk syra och och generös fruktighet passar utmärkt. Härlig bärighet som möter lingon, bra! Fin balans i både syra och tannin, passar superbra!
Övriga pallplatser i fallande ordning
Castillo La Mancha 2016, BIB Spanien (medel 5,3 poäng)
Art.nr: 2712, 173 kr
Kommentarer: Vinet är lite för kraftigt. Lite järnaktig och trubbig. Generös frukt och viss sötma som lyfter vinet. Vinet överlever tuggan och hänger kvar, bra! Bra kombination, frukten i vinet lyfter och gör vinet bättre. Sötman i vinet balanserar bra med maten men med lingon blir det en aning järnaktig ton.
Musella Valpolicella Superiore 2015, ekologisk, Italien (medel 4,7 poäng)
Art.nr: 2393, 119 kr
Kommentarer: Bra kombination, vinet varken växer eller blir sämre. Blir lite syrligt för mig, ogint och snipigt. Helt OK med en syra som sticker ut. Inte tillräckligt med sötma i frukten. Bra vin! Balansen i syran pallar med, gott med lingon!
Villa Al Cortile Rosso di Montalcino 2015, Italien (medel 4 poäng)
Art.nr: 2306, 149 kr
Kommentarer: Helt OK men kanske lite mycket tanninstruktur. Lite för mycket strävhet men det är ett bra vin. Upplever en viss järnton, men det funkar helt OK. Fint ihop med gräddsåsen.
Jurtschitsch Vom Zweigelt Langenlois Rosé 2016, ekologisk, Österrike
Art.nr: 73568, 119 kr
Kommentarer: Överraskande. Syra möter syra. Tycker det blir för syrligt. Frukten orkar fram men kanske man önskar att vinet ska ta lite mer plats. Lite stramt men gott med lingon. Håller inte hela vägen mot grädde och kött.
Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2015, USA (medel 2,8 poäng)
Art.nr: 6597, 105 kr
Kommentarer: För mycket fat och dill- och vaniljtoner. För mycket smak, det tar över maten helt. Sötman blir lite kletig mot gräddsåsen. Den varma frukten finns kvar och syran lever också kvar.
Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore 2016, ekologisk, Italien (medel 1,5 poäng)
Art.nr: 12419, 95 kr
Kommentarer: Vinet försvinner direkt. Helt OK syra tillsammans med lingon och gurkan. Klarar ej maten. Det blir för stramt. Gröna syrliga toner.

Recept – köttbullar med potatismos och pressgurka


Recept hittar du på wineandfriends.se/recept

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget