Biodynamiskt vin – från flum till framtid
Det pratas mycket om naturvin, ekologiskt vin och biodynamiskt vin. Här reder vi ut det sistnämnda begreppet och hur det hänger ihop med ekologisk odling. Vi tipsar också om en ekologiskt och biodynamiskt certifierad vingård i italienska Valpolicella som 2019 vann ett av de finaste svenska vinpriserna – Gyllene Glaset!
Om biodynamiskt vin är samma sak som ekologiskt vin? Nja, inte riktigt. Biodynamiskt certifierade viner är förvisso alltid ekologiska, då de per automatik uppfyller kraven för ekologisk odling, men alla ekologiska viner är inte biodynamiska. Låt oss förklara.
En förutsättning för att odla druvor biodynamiskt är att odlingen även sker ekologiskt. Men biodynamisk odling innebär också en massa andra saker. Vissa avfärdar dessa som en rakt av flummig filosofi medan andra menar att det är framtidens melodi och det allra renaste sättet att framställa vin samtidigt som det gynnar bland annat den biologiska mångfalden.
Allt går runt i en loop
Biodynamisk vinodling utgår från den österrikiske filosofen och antroposofins fader Rudolf Steiners (1861–1925) teorier om att vingården ska ses som en levande organism och ett självförsörjande kretslopp. Druvorna odlas i harmoni med naturens rörelser utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Endast naturlig jäst från druvorna är tillåten samt ytterst små mängder svavel och ingen eller väldigt lite filtrering.
I stället för kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel använder sig producenter inom biodynamisk vinodling av åtta olika naturbaserade preparat, däribland kisel och humus från kogödsel, som sägs göra vinrankorna mer livskraftiga och skyddar dem från yttre angrepp.
Vissa moment inom odlingen bygger på astrologi där solens och månens faser styr arbetet i vingården, exempelvis att månen ska ha en viss position när vinrankorna sprayas med de olika naturpreparaten för att uppnå bästa resultat.
Certifieringar att leta efter
De vanligaste och mest kända certifieringarna inom biodynamisk odling är Demeter och Biodyvin. Då dessa (som vi tidigare har nämnt) också tar hänsyn till de redan högt ställda kraven för ekologisk odling är biodynamiskt certifierade viner ekomärkta på Systembolaget.
Många producenter med ekologisk och biodynamisk certifiering bekostar själva en stor del av omställningen från konventionell vinmakning. Kortsiktigt betyder det höga utgifter och höjda priser på produkterna, men långsiktigt främjar det hållbarhet och omtanke i alla led.
Ställde om och vann pris
En av de vinproducenter som har valt att ställa om från konventionell till ekologisk och biodynamisk odling är Musella i utkanten av vindistriktet Valpolicella i Veneto, Italien. Omställningen påbörjades 2008 och sedan skörden 2014 är odlingarna ekologiskt certifierade enligt Ecocert och biodynamiskt certifierade enligt Demeter.
Jorden där Musellas vinrankor växer förbättras för varje år och är numera en mjuk, porös och välkomnande miljö för goda bakterier, maskar, insekter och blommor. Arbetet är förvisso betydligt mer tidskrävande och tuffare än tidigare, men mödan väl värd för att få till en hållbar produktion som inte tar mer än den ger tillbaka, menar ägarfamiljen.
Och visst lönar sig hårt arbete! År 2019 tilldelade tidningen Allt om Mat sitt prestigefulla pris Gyllene Glaset till Musella ”för välgjorda viner med ursprungskänsla och kvalitetsfokus i alla prisklasser – samt ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt, trots stora volymer”. Så klart gör det oss på Enjoy stolta, som tidigt såg potentialen hos denna fantastiska producent!
Musella Valpolicella Superiore
Vinet är medelfylligt med en tydlig fruktdriven karaktär med inslag av mörka körsbär, hallon, lingon och tranbär. Ett lätt inslag av fat och toner av torkade kryddor gör vinet perfekt balanserat. Gott till det mesta, t.ex. ugnsrostad kyckling, pasta, pizza, vegetariskt och grillad fisk.
Pris: 129 kr | Art nr: 2393 | Årgång: 2018 | Sockerhalt: 0.2 gram/100 ml