Biodynamiskt vin – flummig filosofi eller framtidens melodi?
En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas i fullmånens sken under uråldriga ritualer? Läs vidare så ska vi räta ut alla frågetecken.
Alla biodynamiska viner är ekologiska, men alla ekologiska viner är inte biodynamiska. Enkelt förklarat är biodynamiskt vin en striktare variant av ekologiskt vin. Det biodynamiska odlingssättet är äldst och grundas på en filosofi från 1920-talet där allt kretsar kring att upprätthålla en balans mellan jord, växter, djur och människa. Man utgår från vingårdens naturliga förutsättningar och som extra krydda tar man hänsyn till kosmiska rytmer och planerar arbetet i vingården efter solens och månens faser. Inga kemiska bekämpningsmedel eller tillsatser tillåtna, endast ett fåtal organiska och naturliga preparat får användas.
Vingården Musella, i Valpolicella i Italien, drivs och ägs av far och dotter Emilio och Maddalena Pasqua di Bisceglie. År 2008 påbörjade de en omfattande omställning till ekologisk och biodynamisk odling. Betänk då att 2008 pratade ytterst få om hållbarhet och Greta Thunberg var en okänd 5-åring. Många i vinvärlden fnös rent utav åt tanken att odla naturligt och ekologiskt.
Omställningen görs stegvis över tid men redan efter de första åren syntes resultat. Den tidigare kompakta röda lerjorden hade förvandlats och blivit mjuk och porös. Marken syresattes och skapade en välkomnande miljö för goda bakterier, maskar, insekter och blommor. För varje år blev druvorna som växte i jorden bättre och bättre. Maddalena vittnar om att arbetet numera är betydligt mer tidskrävande och tuffare än innan omställningen. Men att det är värt det. Arbetet görs med mer respekt, omsorg och eftertanke där målet är en hållbar produktion som inte tar mer än den ger tillbaka.
Det hårda arbetet gav resultat. Från och med skörden 2014 blev Musella certifierade för både ekologisk odling enligt Ecocert och biodynamisk odling enligt Demeter. Som ytterligare bevis på att man valt rätt väg 2008, fick Musella ett av Sveriges absolut finaste priser för vin förra året då man vann Allt Om Mat´s pris Gyllene Glaset, i folkmun även kallat SM i vin.
Den biodynamiska vinodlingen är mer intressant nu än någonsin, även om skeptiker ropar efter mer bevis. För visst är det är svårt att inte gilla en rörelse som vill skapa ett hållbart sätt att göra vin med minsta möjliga påverkan på miljön. Oavsett om det görs i månsken eller ej. För dig som konsument innebär det att du kan köpa vin som du vet vad det innehåller. Inga tillsatser eller kemikalier, varken i vinet eller i jorden där den odlats.
Är du nyfiken på att prova ett biodynamiskt odlat vin från Musella tipsar vi om:

Musella Valpolicella Superiore - 149 kr
Bärigt och elegant med smak av mörka körsbär, hallon, tranbär och färska örter. Mycket låg sockerhalt.
I höst matchar vi den till en lyxig fredagspizza (den där med parmaskinka, god tomatsås, ruccola och en fin buffelmozzarella) , pasta med salsicca, grädde och rosmarin eller rostad spetskål med brynt smör och hasselnötter.
Ps. Etiketten är sprillans ny och draksvansen som kikar fram är en blinkning till tv-serien Game of Thrones som Maddalena är ett väldigt stort fan av. Nä, nu skojar vi. En av vingårdarna där druvorna i vinet växer ligger på en kulle som heter ”Monte del Drago” (drakens berg). Därför finns draken symboliskt med.