fbpx
Öppna meny
8 oktober, 2020

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som endast får göras i distriktet Champagne. Dock sker ca 95 % av cavaproduktionen i Katalonien och Penedés. Den förste att producera cava var Spanjoren Josep Raventós Fatjó som reste till det franska distriktet Champagne redan på 1800-talet för att studera produktionen där. Det han förde med tillbaka gick länge under namnet spansk champagne, champaña eller xampany men fick på 1970-talet byta namn pga EU:s ursprungsskydd och kom att bli en världssensation under namnet cava.

 

För att ett vin ska få kallas för cava måste det uppfylla 4 krav:

1. Vinet ska ha producerats på någon eller flera av de 9 tillåtna druvsorterna: chardonnay, grenache, macabeo, malvoisie, monastrell, parellada, pinot noir, trepat eller xarel-lo.

 2. Druvorna måste komma från ett definierat ursprungsområde, så kallat DO (Denominacion de Origen), vilket består av cirka 160 kommuner som är utspridda över hela Spanien i regionerna Katalonien, Aragonien, Navarra, La Rioja, Baskien, Valencia, Extremadura, och Castilla-León.

3. Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaska vilket innebär att man tillsätter socker och jäst för att få igång jäsningsprocessen. Vinet ska sedan lagras i minst 9 månader. En Gran Reserva har lagrats i ca 2-3 år.

4. Vinet måste ha en alkoholhalt mellan 10,8 till 12,8 volymprocent.

Segura Viudas

Det finns få cavahus med en lika fascinerande historia som Heredad Segura Viudas. Och det finns få cavahus som håller lika konstant hög kvalitet på samtliga sina produkter, år efter år, som Segura Viudas. För mer än 150 år sedan började de tillverka Cava i en byggnad ursprungligen uppförd på 1100-talet som vakt- och försvarstorn. Man byggde ut för att kunna husera sina lager av cava och grävde ut en enorm källare som idag sträcker sig nedåt i hela fem våningar. Här lagras cavan i tryggt förvar i väntan på att få sina bubblor och unika smak.

 

Varumärket Segura Viudas skapades 1954 av dåvarande ägarfamiljen till egendomen och målet var att skapa Spaniens bästa mousserande vin. På 1980-talet köptes egendomen och varumärket upp av familjen Ferrer, ägare av Freixenet, som är en storspelare på cavamarknaden. Utan att förlora ursprungsvisionen att tillverka Spaniens bästa Cava har ägarfamiljen investerat stora summor i ägorna med målsättning att ytterligare förbättra och förfina produkterna och därigenom cementera positionen som Spaniens bästa producent av mousserande vin. Idag är Segura Viudas ett av de mest ansedda och prisbelönta Cavahusen i Peñedes och kommer så förbli under en oöverskådlig framtid

Segura Viudas Brut Reserva 375ml

Segura Viudas Brut Reserva, 79 kr, 350 ml

Fruktig doft med toner av stenfrukt, ananas och lime. Fint balanserad mousse ackompanjeras av en tydligt fruktig smak med toner av citrus, ananas och röd grapefrukt.

Medellång uppfriskande eftersmak.

Avsnitt #38 – Cava

I veckans avsnitt gästas Johan åter av Jeannette som får lära sig om den populära drycken Cava.

Var och hur gör man Cava? Passar cava att dricka till mat? Och uttalas det egentligen Cava eller Ca-va?

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget