fbpx
Öppna meny
16 februari, 2024

Cava – Spaniens sprudlande stolthet

Cava är mer än ett mousserande vin; det är en värderad del av Spaniens vintradition, framställd med metoder som stått sig genom generationer. I denna artikel utforskar vi Cavas rika historia, noggranna tillverkning och dess karakteristiska smakprofil.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Cavas historia är djupt rotad i Spanien, som började när Josep Raventós Fatjó på 1800-talet hämtade inspiration från Champagne och skapade något unikt i Penedés, Katalonien. Det var början på något stort – en produktion som idag sträcker sig över hela Spanien men fortfarande har sin stomme i Katalonien, där 95% av all Cava tillverkas.

Cava är mer än bara ett namn; det är en symbol för kvalitet. För att vinet ska kunna kallas Cava måste det uppfylla fyra viktiga kriterier:

– Druvsammansättning: Det finns nio tillåtna druvsorter, inklusive den ädla Chardonnay och den robusta Macabeo, som samverkar för att skapa dess komplexa palett.

– Ursprung: Varje druva är noggrant utvald från specifika områden med DO (Denominación de Origen) – certifiering, vilket är en garanti för druvans autenticitet och kvalitet.

– Traditionell metod: En andra jäsning på flaska är kärnan i tillverkningen, där en omfattande lagringsprocess ger vinet dess karaktäristiska djup och komplexitet.

– Alkoholbalans: Cava har en alkoholhalt som är mellan 10,8 och 12,8 volymprocent som säkerställer en balans i vinet och som kompletterar dess smakrikedom.

 

Ruida Domo Cava – Hantverket bakom bubblorna

För att förstå hantverket och tillverkningsprocessen för Cava, tar vi oss en närmare titt på vinet Ruida Domo Cava. Det är en Cava som är gjord enligt den så kallade traditionella metoden där man först framställer ett stilla vitt vin och sedan låter det jäsa en andra gång på flaska i 12 månader. Med tiden utvecklas små eleganta bubblor och djup i smaken. Varje dag under detta år snurras varje flaska ett kvarts varv samtidigt som man sakta vinklar den med halsen nedåt för att få ner jästfällningen i flaskhalsen. Slutligen fryser man ned flaskhalsen varpå jästfällningen skjuts ut innan man sätter på den slutgiltiga korken.

Brut Nature – Enkelhetens elegans. Brut Nature står för Cavas mest opolerade form – ”naturligt torr”, med liten eller ingen sockertillsats. Det firar vinets genuina natur och låter de ursprungliga smakerna från terroiren och druvorna framträda.

Den lokala och smakprofilen

Ruida Domo är gjord av lokala druvor som Parellada och Macabeo, som tillsammans ger en fräsch och blommig smak. Denna Blanc de Blancs är en harmonisk blandning av gröna äpplen, citrus och vita blommor, som erbjuder en komplex men tillgänglig smakupplevelse.

Cava är lika väl lämpad som välkomstdrink som till festens mittpunkt. Dess rena och friska profil kompletterar utsökt maträtter som Toast Skagen.

Som ett mousserande vin och en del av Spaniens vintradition, är Cava en upplevelse att uppskatta. Nästa gång ni skålar, överväg en Cava – inte bara för dess smak, utan också för dess kulturella betydelse.

Ruida Domo Cava Brut Nature

Osötad Cava gjord på Champagne-metoden

Det här är ett mousserande vin för de som vill ha sin Cava extra torr och krispigt frisk!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget