Christian Drouin – kungen av Calvados
De flesta har nog någonting som de är lite extra passionerade inför, någonting som gör att hjärtat bankar lite hårdare. De flesta har nog någon gång drömt om att få arbeta med detta på ett professionellt plan och att dagarna i ända få utveckla sin kärlek för ämnet och förmedla den kärleken till allmänheten.
Med ett enda mål – att bli bäst
För den passionerade calvadosentusiasten Christian Drouin blev denna dagdröm en verklighet när han år 1960 slog sak i saken och köpte gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville nära Honfleur i Normandie. Gården, som låg i hjärtat av AOC-området Pays d’Ague – den appelation som rankas högst i calvadosdistriktet där det odlats äpplen sedan 1600-talet, blev startskottet för en smakresa genom tid och rum.
Världens bästa calvados
Christian Drouin hade bestämt sig för att tillverka världens bästa calvados. I flera år reste han runt bland krigsänkor och små producenter i trakten och köpte på sig fat med gammal ädel bortglömd calvados. Han skaffade en vedeldad kopparpanna och gav projektet fri budget och obegränsat med tid. Han tog hjälp av traktens erfarna producenter och konsulterade även mästerdestillatören Pierre Pivet, då inget skulle lämnas åt slumpen.
1969 flyttade Christian Drouins son, med samma namn, hem till gården och det var då allt började ta fart. Tillsammans började far och son sin långa resa för att framställa världens bästa calvados – och de lyckades väldigt väl då Christan Drouin idag byggt upp ett rykte som en av de bästa producenterna i området. Merparten av deras produktion exporteras till exklusiva restauranger och butiker i USA, Japan, Tyskland, Skandinavien och Italien.
I början av 1990-talet flyttade Christian Drouin stora delar av produktionen och lagret från Gonneville till en gammal hästgård från 1600-talet. Gården döptes till Domaine Couer de Lion (huset lejonhjärta) och renoverades från grunden. I dag finns där också kapacitet för att ta emot stora besök med guidade visningar, provsmakning och butiksförsäljning.
I deras lador finns idag ett stort sortiment av årgångscalvados. Både egenproducerad och sådan som kommer från fat som köpts upp under decennier från andra anrika producenters lager. I samlingen finns till och med helt unika förkrigscalvados från 30-talet.
Äpplena är grunden till allt
Äpplena som används till deras Calvados de Lion kommer i huvudsak från odlingarna vid Fiefs Saint Anne men också från yngre odlingar vid den nya gården. Ett 20-tal sorter används. Det är i regel små och bittra äpplen med lågt skördeuttag. När äpplena skördas skakas träden för hand så att frukterna faller ned på ett skynke. Sedan handplockas de och får eftermogna i jutesäckar.
Christians Drouins calvados tillverkas delvis i en drygt 70-årig vedeldad panna byggd 1946 av dess förre ägare, calvadoslegendaren Pierre Pivet. Den mobila pannan är en av de sista i sitt slag. Förr flyttades den runt i trakten men står nu fast på gården där den arbetar tillsammans med en traditionell gasvärmd alambic av armagnactyp.
De makalösa små äpplena används inte bara till calvadosframställning på Drouins egendom, det framställs även en hel del cider som imponerar med sin fräschör och välbalanserade syra.
Guillaume Drouin
Sedan ett par år tillbaka är det Guillaume Drouin som sitter vid rodret och efter tre generationer som genomsyrats av calvados bestämde sig Guillaume för att han ville framställa en högkvalitativ hantverksgin. Le gin, som den döptes till, framställs genom att destillera cider i små kopparpannor samt genom destillering av enbär och sju andra aromatiska växter typiska för Calvados. De destilleras separat innan de blandas för att skapa en gin med många smakdimensioner.
År 2013 tilldelades man den mest ärofyllda utmärkelse ett destilleri kan få vid World Spirits International Competition – Best Distillery in the world.