fbpx
Öppna meny
24 januari, 2018

Christian Drouin – med Calvados i ådrorna

Världens bästa Calvados – Christian Drouins dröm

I hjärtat av AOC-området Pays d’Auge – den appellation som rankas högst i calvados­distriktet, och där man odlat äpplen sedan 1600-talet, bestämde sig Christian Drouin för att börja tillverka världens bästa calvados.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Calvados – en kort historia

Redan när de romerska legionerna nådde Normandie år 56 före Kristus växte vildäpplen i regionen och den keltiska befolkningen både åt äpplena och mustade dem till dryck. Under de efterföljande århundradena började traktens bönder sakteligen plantera äppelträd på sina egendomar och förfina odlingen.
När den normandiska befolkningen kom i kontakt med vikingarna på 900-talet, lärde de sig konsten att jäsa äppelmusten till cider. Under 1300- och 1400-talen kom cidern att bli en alltmer populär dryck, inte bara i Normandie, utan även i andra delar av Frankrike. När och hur man gjorde upptäckten att destillera cider förblir dock höljt i dunkel.
Den äldsta dokumentering om att äppelcidern destillerats är funnen i en dagbok som täcker åren 1553 till 1562, där det beskrivs hur en kopparpanna för destillation skulle ha reparerats 1554.
Den destillerade cidern dracks i stort sett bara lokalt, huvudsakligen på grund av de höga avgifter som hade införts för all sprit 1681. Ytterligare ett bakslag kom 1713 då man införde restriktioner som hindrade den fria handeln av spritdrycker gjorda av andra råvaror än vin och druvor. Detta resulterade i att calvados enbart fick säljas inom den egna produktionsregionen, regler som levde kvar ända fram till den franska revolutionen 1789.
Efter revolutionen började dock calvados växa i popularitet i delar av Frankrike, inte minst i Paris, som tidigare hade varit cognachusens marknad. Mot slutet av 1800-talet i takt med att cognac­husens produktion rasade i sviterna av vinlusen, började alltfler konsumenter vända sig till andra sprittyper. Detta gynnade producenterna av calvados där deras äppelsprit plötsligt började bli eftertraktad långt bortom den egna regionen och dess rykte växte sig allt starkare.

Äppelodlingar – en stor del av Normandie

Totalt sett täcker äppelodlingarna drygt 70 000 hektar i Normandie, men bara knappt 19 000 hektar av dessa ger frukt till calvados, resten går till cider och matlagning. Klimatet i regionen är svalt, präglat av närheten till den Engelska Kanalen och Nordsjön längre norrut, och är dessutom förhållandevis fuktigt.
Om somrarna pendlar temperaturen från cirka 15–25 grader mitt på dagarna, men eftersom landskapet är svagt kuperat, cirka 250 till 300 meter över havet, med exponering åt olika väderstreck, kan delar inom ett distrikt uppvisa variationer.

Calvadosentusiasten Christian Drouin

Det var också här som Christian Drouin, en passionerad calvadosentusiast, köpte gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville i Normandie. Här i hjärtat av AOC-området Pays d’Auge – den appellation som rankas högst i calvadosdistriktet där man odlat äpplen sedan 1600-talet, bestämde sig Christian Drouin för att börja tillverka världens bästa calvados.

Han skaffade en vedeldad kopparpanna och gav projektet fri budget och obegränsat med tid. Han tog hjälp av traktens erfarna producenter och konsulterade även mästerdestillatören Pierre Pivet, då inget skulle lämnas åt slumpen. 1969 flyttade Christian Drouins son, med samma namn, hem till gården och det var då allt började ta fart.
Tillsammans började far och son sin långa resa och idag har Christan Drouin byggt upp ett rykte som en av de bästa producenterna i området. I början av 1990-talet flyttade Christian Drouin stora delar av produktionen och lagret från Gonneville till en gammal hästgård från 1600-talet. Gården döptes till Domaine Couer de Lion (Huset Lejonhjärta) och renoverades från grunden. I dess lador finns idag ett unikt sortiment av årgångscalvados. På gården kan man även ta emot besökare med guidade visningar, arrangera provsmakningar och erbjuda gårdsförsäljning.

Idag drivs verksamheten av Christian Drouins son, den mycket sympatiske Guillaume Drouin.

Äpplena som blir världens bästa Calvados

Äpplena som används till deras calvados kommer i huvudsak från odlingarna vid Fiefs Saint Anne men också från yngre odlingar vid den nya gården. Ett 20-tal sorter används och dessa är i regel små och bittra äpplen med lågt skördeuttag. För att göra en flaska calvados går det åt ca 18 kilo äpplen.
Under tiden som calvadosen lagras på ekfat utgör ”angels share” cirka 3,5 procent per år, vilket innebär att mängden calvados i ett fat halveras var tjugonde år, något som förklarar att priset stiger med ökande ålder. Man kan bara ana att de vakande änglarna i Normandie är lyckliga.

Christian Drouin på Systembolaget

Förutom Calvados, hittar du även Le Gin, Pommeau och cider. Se hela vårt sortiment av Christian Drouin!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget