25 oktober, 2019

Där ränderna aldrig går ur

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska vinmakare i Barolo i Piemonte upp och gjorde uppror mot föräldragenerationen. Barolo var inget känt område bland vanliga konsumenter och de ville göra något nytt och mer lättsålt i samband med att de skulle ta över sina familjers vingårdar. De förändrade sättet att både vinifiera och lagra vinerna.

De ville få omedelbar avkastning, inte efter tolv år som traditionalisterna med ekonomisk stabilitet som kunde lagra sina viner.

Roberto Bruno bevittnade konflikten på nära håll. Han växte upp i en familj som gjorde vin i Piemonte, och fick 1991 efter universitetsstudierna jobb som VD på producenten Fontanafredda.

”Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider. Det visade sig i slutändan bli bra och nu kan alla samarbeta på bättre villkor och stärka Barolo som varumärke”, säger Roberto Bruno.

Konflikten som en gång blossade upp mellan traditionalisterna och modernisterna har lugnat sig och idag gör man viner på mer unisona tillvägagångssätt där terroir och läge sätter stil och smak snarare än vinifieringsmetoder. Fontanafredda räknades nog som en av traditionalisterna på 1980- och 90-talet, men ses idag som en viktig och nytänkande producent i Langhe regionen i Piemonte.

De fungerar som en ekonomisk motor i området då de köper och vinifierar druvor från över 400 vinodlare. Alla deras egna gårdar är ekologiskt certifierade och de har tagit på sig en utbildande roll för många mindre vinerier i området i omvandlandet till ekologisk vinodling.

”Detta återspeglas i den pågående viljan att ge mervärde, som allting annat utgår vi från vårt ursprung. Tack vare de framsteg som gjorts av modern vinodling kan vi odla våra vingårdar utan att använda syntetiska produkter, vilket garanterar maximal hållbarhet, respekt för miljön och säkrar kvaliteten på den färdiga produkten”, säger Roberto Bruno.

Fontanafredda ligger vackert och byn, ja det är en egen by, som har restauranger och caféer, förskola, skola och bostäder, där 15 familjer idag bor och verkar i gemenskap runt vinet. Området är förföriskt, en stor lummig skog och hus med Fontanafreddas etiketters karaktäristiska ränder längs fasaderna omgärdat av de till synes oändliga vinodlingarna. En trygg by som tar hand om de sina där närheten till naturen och lantbruket betyder allt, mitt i ett landskap format av människor och sedan några år listat som Unescos världsarv.

Vin och mat har gjort mycket för regionen Langhe. Vinerna från områdena Barolo och Barbaresco, tryffeln och maten har placerat området på gastronomiska topplistor i åratal. För 30–40 år sedan fanns här endast bönder. Idag ser det annorlunda ut i detta relativt lilla område som idag har flest koncentrerade Michelinstjärnor i Italien.

1988 öppnade Fontanafredda sin första restaurang. Nu finns fyra restauranger, två boutiquehotell, teater, bokaffär, utomhusmuseum för magiska stenar, konferenscenter, en vinbutik och mycket mer.

”Kulturen är viktig för oss på Fontanafredda, det finns en tydlig länk mellan alla människor som brukat jorden här, skrivit och målat, gjort vin och lagat mat. Alla dessa människor skapar vår kultur. Vi bjuder in artister, författare, konstnärer, skådespelare och till och med andra vinmakare för att prata inför publik om visioner och värderingar, under det vi kallar Fondazione Mirafiore, en stiftelse för kulturens främjande. Passande nog kan vi dricka lite gott vin tillsammans”, sager Roberto Bruno.

Fontanafredda har jobbat hållbart i åratal, med ansvar för sina anställda och för naturen som omger dem, för lokalbefolkning och besökare. Fontanafredda är idag det mest besökta vineriet i Piemonte med över 70 000 registrerade betalande besökare. Man betalar endast för vinprovningar, allt annat är fritt. Det betyder att bade lokalbefolkningen och turister kan vandra runt i byn och på markerna och i parkerna runtomkring då det varken finns stängsel eller grindar. Deras strävan efter att göra Barolo synligt i världen har inte enbart skett på hemmaplan i Piemonte. Kampanjer utomlands har hjälpt många mindre producenter att hitta marknad utanför Italiens gräns och Fontanafredda är en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde, menar Roberto Bruno.

”Vi försöker göra en Barolo i en tillgänglig stil för den ökande andelen nya konsumenter som är nyfikna på att upptäcka vinet och kunna njuta av det nu. Vi startade Barolo by The Glass – kampanjen för att fler människor och framtidens vinälskare över hela världen skulle kunna prova och upptäcka vår regions viner. Fontanafredda har musklerna att visa upp det och vår förhoppning är att det hjälper dem som inte har samma möjlighet.”

 

FAKTA:

Fontanafredda

Historien om Fontanafredda började 1858, när Vittorio Emanuele II, Italiens första kung, köpte gården som tidigare varit en jaktstuga, för att producera bra Barolo för eget bruk. Idag är den 250 hektar stora vingården i Serralunga d’Alba den enskilt största sammanhängande i Langhe. Med möjlighet att skörda frukt från några av Baroloregionens mest prisbelönta vingårdar gör Fontanafredda viner på Nebbiolo, Barbera och Dolcetto av högsta kvalitet.

Besök Fontanafredda

Besökare är välkomna till Fontanafredda varje dag på året. Här erbjuds ett stort utbud av möjligheter: en rundtur i vingården, som anses vara bland de vackraste i världen, eller en promenad i Woods of Thoughts, nedsänkt i naturen bland hundratals träd, hasselnötplantager och vingårdar. De som istället vill tillbringa en avkopplande helg kan vila ut i Foresteria delle Vigne, prova viner och njuta av en lunch på Osteria Disguido, eller lyxa med fancy middag på Ristorante Guido, inuti Royal Villa.

Ta sig hit

Flyg till Milano och sedan hyrbil i knappt två timmar. Det går också att förkorta hyrbilen en knapp timme men då flyger man via Bryssel eller München till Turin.

Andra nyheter

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

Karantänfilmer och vintips
Vinprovning

Karantänfilmer och vintips

Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...

Nyheter i mars
Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...

Dryckestrender 2020
Dryckesskolan

Dryckestrender 2020

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...

Nyheter i februari
Nyheter

Nyheter i februari

Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...

En av vinvärldens paradoxer
Dryckesskolan

En av vinvärldens paradoxer

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...

Piccini - med vin i blodet
Dryckesskolan

Piccini - med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...

Att tala vinspråk
Dryckesskolan

Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Mat & Vin

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!

Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...

Årets Nobelvin är från Österrike
Nyheter

Årets Nobelvin är från Österrike

Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
Dryckesskolan

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch

”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt vä...

Nyheter i november
Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mö...

Nyheter i oktober
Nyheter

Nyheter i oktober

Oktober har anlänt och med den en hel drös med härliga viner för höstgrytorna och skogens all svamp. Det blir stort fokus på norra Italien ...

Fem fakta om: Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om: Rioja

I denna veckas ”Fem fakta” lär vi dig mer om Rioja. Rioja [ˈrjoxa] är en av Spaniens mest kända vinregioner och omfattar omkring 57 000 hektar med vingårdar. Rioja ...

Orange är det nya svarta
Dryckesskolan

Orange är det nya svarta

I samband med att intresset för naturviner ökat dyker uttrycket skalmacererat vitt vin eller så kallat orange vin upp allt oftare. Vad vet du om skalmacererade vita viner? Vad ä...

Ta tåget till vinet
Hållbarhet

Ta tåget till vinet

Att tågsemestra är både populärt och klimatsmart. Så häng med oss på tåget till några av Tysklands ledande vinmakare och mest intressanta vinregioner. Pfalz: ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt ...

Piccini Prosecco Extra Dry
Nyheter

Piccini Prosecco Extra Dry

Från vinmakaren Alessio Ciomei kommer denna underbart eleganta och fruktiga Prosecco som är typiskt för ursprung och druvsort. Producenten Piccini är en av Chiantis största vinproducenter, som ...

Casal di Serra och druvan Verdicchio
Dryckesskolan

Casal di Serra och druvan Verdicchio

Ur glaset på bordet stiger en inbjudande aromatisk doft som avslöjar mineral, citrus, päron och örter. Det gröngula vinet känns krispigt och fräscht och vid ...

West Cork Irish Whiskey Black Cask finns nu äntligen på hyllan
Nyheter

West Cork Irish Whiskey Black Cask finns nu äntligen på hyllan

West Cork Distillers ligger i Cork på södra Irland och använder enbart irländskt spannmål till sin irländska whiskey. All whiskey som produceras hos West Cork ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!