fbpx
Öppna meny
24 november, 2022

Där ränderna aldrig går ur

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av de starkt lysande representanterna för detta fantastiska vinområde och sticker ut med sina randiga etiketter – som bara blir fler och fler.

Dela på Twitter Dela på Facebook

I Sverige har Fontanafredda funnits sedan Systembolaget slog upp sina dörrar 1955. Redan då fanns deras Barolo på hyllan och gör det än idag. Framgångsreceptet stavas viner i en tillgänglig och modern stil, men med en fot kvar i det klassiska och ursprungstypiska.

På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska vinmakare i Barolo i Piemonte upp och gjorde uppror mot föräldragenerationen. Barolo var inget känt område bland vanliga konsumenter och de ville göra något nytt och mer lättsålt i samband med att de skulle ta över sina familjers vingårdar. De förändrade sättet att både vinifiera och lagra vinerna.

De ville få omedelbar avkastning, inte efter tolv år som traditionalisterna med ekonomisk stabilitet som kunde lagra sina viner.

Roberto Bruno bevittnade konflikten på nära håll. Han växte upp i en familj som gjorde vin i Piemonte, och fick 1991 efter universitetsstudierna jobb som VD på producenten Fontanafredda.

”Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider. Det visade sig i slutändan bli bra och nu kan alla samarbeta på bättre villkor och stärka Barolo som varumärke”, säger Roberto Bruno.

Konflikten som en gång blossade upp mellan traditionalisterna och modernisterna har lugnat sig och idag gör man viner på mer unisona tillvägagångssätt där terroir och läge sätter stil och smak snarare än vinifieringsmetoder. Fontanafredda räknades nog som en av traditionalisterna på 1980- och 90-talet, men ses idag som en viktig och nytänkande producent i Langhe regionen i Piemonte.

De fungerar som en ekonomisk motor i området då de köper och vinifierar druvor från över 400 vinodlare. Alla deras egna gårdar är ekologiskt certifierade och de har tagit på sig en utbildande roll för många mindre vinerier i området i omvandlandet till ekologisk vinodling.

”Detta återspeglas i den pågående viljan att ge mervärde, som allting annat utgår vi från vårt ursprung. Tack vare de framsteg som gjorts av modern vinodling kan vi odla våra vingårdar utan att använda syntetiska produkter, vilket garanterar maximal hållbarhet, respekt för miljön och säkrar kvaliteten på den färdiga produkten”, säger Roberto Bruno.

Fontanafredda ligger vackert och byn, ja det är en egen by, som har restauranger och caféer, förskola, skola och bostäder, där 15 familjer idag bor och verkar i gemenskap runt vinet. Området är förföriskt, en stor lummig skog och hus med Fontanafreddas etiketters karaktäristiska ränder längs fasaderna omgärdat av de till synes oändliga vinodlingarna. En trygg by som tar hand om de sina där närheten till naturen och lantbruket betyder allt, mitt i ett landskap format av människor och sedan några år listat som Unescos världsarv.

Vin och mat har gjort mycket för regionen Langhe. Vinerna från områdena Barolo och Barbaresco, tryffeln och maten har placerat området på gastronomiska topplistor i åratal. För 30–40 år sedan fanns här endast bönder. Idag ser det annorlunda ut i detta relativt lilla område som idag har flest koncentrerade Michelinstjärnor i Italien.

1988 öppnade Fontanafredda sin första restaurang. Nu finns fyra restauranger, två boutiquehotell, teater, bokaffär, utomhusmuseum för magiska stenar, konferenscenter, en vinbutik och mycket mer.

”Kulturen är viktig för oss på Fontanafredda, det finns en tydlig länk mellan alla människor som brukat jorden här, skrivit och målat, gjort vin och lagat mat. Alla dessa människor skapar vår kultur. Vi bjuder in artister, författare, konstnärer, skådespelare och till och med andra vinmakare för att prata inför publik om visioner och värderingar, under det vi kallar Fondazione Mirafiore, en stiftelse för kulturens främjande. Passande nog kan vi dricka lite gott vin tillsammans”, sager Roberto Bruno.

Fontanafredda har jobbat hållbart i åratal, med ansvar för sina anställda och för naturen som omger dem, för lokalbefolkning och besökare. Fontanafredda är idag det mest besökta vineriet i Piemonte med över 70 000 registrerade betalande besökare. Man betalar endast för vinprovningar, allt annat är fritt. Det betyder att bade lokalbefolkningen och turister kan vandra runt i byn och på markerna och i parkerna runtomkring då det varken finns stängsel eller grindar. Deras strävan efter att göra Barolo synligt i världen har inte enbart skett på hemmaplan i Piemonte. Kampanjer utomlands har hjälpt många mindre producenter att hitta marknad utanför Italiens gräns och Fontanafredda är en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde, menar Roberto Bruno.

”Vi försöker göra en Barolo i en tillgänglig stil för den ökande andelen nya konsumenter som är nyfikna på att upptäcka vinet och kunna njuta av det nu. Vi startade Barolo by The Glass – kampanjen för att fler människor och framtidens vinälskare över hela världen skulle kunna prova och upptäcka vår regions viner. Fontanafredda har musklerna att visa upp det och vår förhoppning är att det hjälper dem som inte har samma möjlighet.”

 

FAKTA:

Fontanafredda

Historien om Fontanafredda började 1858, när Vittorio Emanuele II, Italiens första kung, köpte gården som tidigare varit en jaktstuga, för att producera bra Barolo för eget bruk. Idag är den 250 hektar stora vingården i Serralunga d’Alba den enskilt största sammanhängande i Langhe. Med möjlighet att skörda frukt från några av Baroloregionens mest prisbelönta vingårdar gör Fontanafredda viner på Nebbiolo, Barbera och Dolcetto av högsta kvalitet.

Besök Fontanafredda

Besökare är välkomna till Fontanafredda varje dag på året. Här erbjuds ett stort utbud av möjligheter: en rundtur i vingården, som anses vara bland de vackraste i världen, eller en promenad i Woods of Thoughts, nedsänkt i naturen bland hundratals träd, hasselnötplantager och vingårdar. De som istället vill tillbringa en avkopplande helg kan vila ut i Foresteria delle Vigne, prova viner och njuta av en lunch på Osteria Disguido, eller lyxa med fancy middag på Ristorante Guido, inuti Royal Villa.

Ta sig hit

Flyg till Milano och sedan hyrbil i knappt två timmar. Det går också att förkorta hyrbilen en knapp timme men då flyger man via Bryssel eller München till Turin.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget