Öppna meny
30 januari, 2025

Den moderna vinmakarens druva

Med en lång historia känd för söta vita kvantitetsviner ifrån främst Tyskland, har den gröna druvan Riesling idag utvecklats till en trendsättare av helt andra mått. Läs om den klassiska tyska druvans renässans från överproduktion till att bli dagens unga vinmakares kvalitetsfavorit.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Riesling är en av världens mest berömda druvor, känd för sin mångsidighet och förmåga att producera viner av hög kvalitet. Druvan har sina rötter i Tyskland och är en grön druva som används för att göra allt från torra till mycket söta viner.

Det tyska ursprunget

Riesling nämns första gången i skrift redan på 1400-talet i Tyskland, och druvans historia är nära sammankopplad med det tyska vinets historia. På 1700- och 1800-talet blev Riesling-viner från Tyskland mycket populära i Europa. De söta vinerna, som då framställdes, var särskilt uppskattade av den europeiska aristokratin och bidrog till druvans förknippande av söta viner. Under historien har även Tyskland ett unikt kvalitetsmärkningssystem där kvalitet kopplas direkt till sockerhalten i den mogna druvan. Det ledde så småningom till för stora skördar och målet med hög sockerhalt i musten gjorde att kvaliteten på tyska viner sjönk rejält.

Men på 1980-talet vände det. Då minskade efterfrågan på de enklare massproducerade vinerna och i stället ökade intresset för torrare och mer komplexa viner. Det innebar att kvalitetsdruvor som Riesling och Pinot noir (Spätburgunder) vann ny mark i landet och en ny generation vinmakare tog vid.

Generation Riesling

Riesling-druvan är känd för sin höga syra, vilket gör den mycket mångsidig. Denna dynamiska förmåga ger vinmakare utmärkta förutsättningar att driva utveckling vilket gjort druvan så populär att odla. Idag har en modern ung generation vinodlare tagit vid som tänjer på gränserna samtidigt som man har en fot ordentligt nerkörd i anrika traditioner. Det har visat sig vara en mycket lyckosam mix som gjort Riesling-viner mycket populära och blivit en trendsättare för vit vinmakning, speciellt i Europa. Dessa vinmakare hittar vi därför idag i stor utsträckning även utanför Tyskland, i områden som Alsace i Frankrike, Norra Österrike men även Washington State i USA för att nämna några.

Ett statuerat exempel finns i Kamptal, Österike där vi hittar ett vinhus som skördat stora framgångar de senaste åren. Weingut Jurtschitsch drivs av Alwin och Stephanie med fokus på terroir och minimal intervention. På så sätt skapar Jurtschitsch viner som reflekterar Kamptals unika jordmån och klimat vilket ger prisbelönta viner, särskilt Grüner Veltliner och Riesling från Kamptal DAC.

Ett annat exempel är A. Christmann som ligger i byn Gimmeldingen i distriktet Pfalz norr om franska Alsace. Här driver 31-åriga Sophie Christmann förstklassiga vingårdar som odlas biodynamiskt tillsammans med sin far Steffen. Här görs viner på ett alldeles eget sätt. Tex tillsätts inget socker till musten utan får jäsa långsamt vid låg temperatur med sin naturliga jäst. Resultatet är viner som utmärks av sin utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom.

Rheinhessen är annars Tysklands kanske mest kända vindistrikt där vi hittar ett vinhus som drivit utvecklingen av viner gjorda på Riesling. Här finns Katharina Wechsler som är en av regionens mest framstående vinmakare, känd för sina exceptionella viner och sitt engagemang för ekologisk odling. Efter att ha lämnat en karriär inom media i Berlin återvände hon till sin hemby Westhofen för att ta över familjens vinhus. Katharina Wechsler fokuserar på att producera rena, precisa och eleganta viner som lyfter fram terroiren som gjort sina viner kända för sin höga energi, mineralrikedom och finess.

Så när du letar efter torra, vita kvalitetsviner nästa gång. Ta en extra titt på Rieslingflaskorna.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget