fbpx
Öppna meny
5 april, 2018

Den tyska vinvägen

Restips – Deutsche Weinstrasse

Sugen på att lära dig mer om tyska viner från Pfalz? Deutsche Weinstrasse tar dig till pittoreska byar, vackra vingårdar och fantastiska restauranger.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Deutsche Weinstrasse, den tyska vinvägen, tillkom under 30-talet som ett sätt att försöka lyfta intresset för gårdarna och dess viner. Första världskriget hade då satt djupa spår i vinindustrin.

Från Bockenheim i norra Pfalz ringlar sig vägen söderut genom ett fyrtiotal byar med pittoresk arkitektur ända ner till franska gränsen, där portvalvet Deutsches Weintor i Schweigen – Rechtenbach förenar Pfalz med Alsace. Alsace och Pfalz delar mycket historia och har vid flertalet tillfällen tillhört både Frankrike och Tyskland. På engelska heter Pfalz the Palatinate – ett namn som härstammar från Palatinen i Rom.

Bästa tiden att resa till Pfalz

Den bästa tiden att resa till Pfalz är under våren. I mars och april blommar mandelträden. Mandelblomsfestivalen, med sin kaskad av vitrosa blommor, startar i början av mars och håller på genom april. Under sommarmånaderna kryllar det av vinfestivaler längs vinvägen, och vingårdsbesök brukar aldrig vara något problem. Riesling och Müller-Thurgau är de främst odlade gröna druvsorterna här, strax efterföljda av Silvaner och Kerner. Spätburgunder, alltså Pinot Noir, dominerar de blåa men även Dornfelder och Portugiser är väl representerade i området. Klimatet i Pfalz är det varmt och torrt och området har näst mest soltimmar i hela Tyskland efter Baden. Jordmånen är varierad med inslag av sandsten, skiffer, basalt, musselkalk, granit och löss och med både lättare sand- och tyngre lerjordar.

Pfalz är också en perfekt plats att vandra i naturen, besöka medeltida kyrkor och kasteller och njuta av lokal mat. Här finns både enkla vinstugor – weinstube – och flerstjärniga restauranger.

Vi frågade två av Pfalzs riktiga vinmajestäter, Steffen Christmann och Fritz Becker, om vad man bör se och göra i nära man besöker Pfalz.

Fritz Beckers Pfalz

– Det bästa är att vandra mellan vingårdarna i gränsområdet mellan Pfalz och Alsace, eller att promenera genom den vackra skogen för att senare koppla av på någon av de otaliga lokala restaurangerna på båda sidor av gränsen. Mina favoriter är Krone i Herxheim-Hayna i Pfalz och Cheval Blanc i Lembach, Alsace. Om du gillar det mer jordnära, gå och se herr Heiko Walther i hans Weinstube ”Zum alten Zollbeg” 200 meter ner för vägen från vår vingård.

Krone
Hauptstraße 62-64, Herxheim-Hayna
hotelkrone.de

Cheval Blanc
4 Rue de Wissembourg, Lembach
au-cheval-blanc.fr

Alter Zollberg
Hauptstraße 49, 76889 Schweigen-Rechtenbach
alterzollberg.de

Steffen Christmanns Pfalz

– Vandra längs vingårdarna och Pfälzerwalds sluttningar och besök Speyer-katedralen, en fantastisk romersk kyrka på Unescos världsarvslista, eller Villa Ludwigshöhe, de Bavarianska konungarnas sommarkastel.

– När det häller restauranger älskar vi å ena sidan att gå till en typisk Weinstube, som Eselsburg i vår grannby Mussbach med underbar vinlista och lätt men ändå högkvalitativ lokal mat. Å andra sidan älskar vi att besöka stjärnkök som Intense i Kallstadt, som serverar lokalt inspirerad mat i världsklass. Om man vill lägga sig lite mittemellan är restauranger som Moro i Gimmeldingen ett utmärkt alternativ.

Eselsburg
Kurpfalzstraße 62, 67435 Neustadt an der Weinstraße
eselsburg.de

Intense
Weinstraße 80, 67169 Kallstadt
restaurant-inten.se

Moro
Meerspinnstraße 46, 67435 Neustadt an der Weinstraße
moro-restaurant.de

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget