Öppna meny
20 augusti, 2021

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika jorden bidrar till den förnäma syra och mineral som vinerna besitter. Utbudet och benämningarna är många, vilket lätt kan bli förvirrande. Här berättar vi mer om olika typer av Champagne.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

DRUVOR
Man får endast göra Champagne på ett urval av druvor där de allra vanligaste är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Kvaliteten på växtläget utgör vilka de högst klassificerade druvorna kommer ifrån och de bästa benämns Premier Cru och Grand Cru.

TILLVERKNING
All champagne görs enligt den traditionella metoden och måste lagras minst 15 månader på sin egen jästfällning. För årgångschampagner gäller minst 3 år. Traditionella metoden betyder att man jäser ett stilla basvin som får jäsa en andra gång på flaska för att skapa de underbara bubblorna.

OMRÅDEN
Vinodlingsarealen utgörs av cirka 33500 hektar odlingsmark i regionen, fördelat på 319 byar i fem delregioner:

  • Montagne de Reims
  • Vallée de la Marne
  • Côte des Blancs
  • Côte de Sézanne
  • Côte des Bar
champagnebubblor

TYPER AV CHAMPAGNE

Årgångslös champagne – Non Vintage

Merparten av Champagne är Non Vintage och kallas för standardcuvéer. Dessa är en blandning av viner från flera olika årgångar och vingårdslägen och alla champagnehus har sin egen variant.

Årgångschampagne – Vintage

Vintage, eller millésimé på franska, produceras då årsskörden håller särskilt hög kvalitet. 20 procent av basvinet måste dock sparas för framtida blandningar.

Prestigecuvée

Den här typen av Champagne görs av viner från de allra bästa åren. Druvorna har växt på grand cru-lägen eller på mark som ägs av champagnehuset.

Blanc de blanc

Lätt, frisk och elegant Champagne som görs på endast Chardonnay. Tål lång lagring.

Blanc de noir

Fruktig, matvänlig Champagne som görs av de blå druvsorterna. Tål inte lång lagring.

Non-dosage

Detta innebär att inget socker är tillsatt. Dessa drycker mår bra av extra lagring, i sin ungdom kan de vara lätt gröna och skarpa i smaken. Andra termer som är vanliga är brut sauvage, brut zéro, sans sucre och ultra brut.

”Bubbelninjan” Jeannette gästar återigen podden och idag handlar det om myter och Champagne. Vilka är de vanligaste myterna om Champagne och vad stämmer egentligen? Finns det äkta och oäkta champagne, vem uppfann champagne, ska den vara iskall och passar jordgubbar egentligen till?

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget