fbpx
Öppna meny
,
29 januari, 2021

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om Italien och den svindlande tanken på ett annat slags liv. Ett liv där tempot är lugnare, maten godare och vinet en del av vardagen!

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Chianti är det välkända vinet från Toscana och Chiantidistriktet sträcker sig från Florens i norr till Siena i söder. Distriktet är uppdelat i Chianti och Chianti Classico och enklast att beskriva skillnaden är att tänka på ett stekt ägg. Äggvitan får symbolisera Chianti DOCG och i dess mitt har vi gulan, Chianti Classico DOCG, vilket är den äldsta och centrala delen av distriktet där reglerna är snävare för druvor och kvalitet än i det angränsande Chianti.

Viner från Chianti Classico får prydas med en svart tupp, Gallo Nero, om de uppfyller alla krav. Symbolen härstammar enligt sägnen från 1300-talet då städerna Siena och Florens gjorde ett försök att avbryta sina långvariga stridigheter med en tävling. En riddare från respektive stad skulle starta när tuppen gol i gryningen och rida tills de möttes. Platsen där ryttarna möttes skulle ange var gränsen mellan de båda städerna skulle dras.

I Sienna valde man ut en välgödd vit tupp för uppdraget men Florentinarna var betydligt slugare. De valde en utsvulten svart tupp. På dagen för tävlingen gol den svarta i tuppen i Florens av hunger långt innan solen gick upp och ryttaren satte av i full galopp. I Sienna gol den vita tuppen i gryningen men deras ryttare hann bara 12 km från Sienna innan han mötte sin motståndare. Resultatet blev att nästan hela Chiantidistriktet tillföll Florens.

Den viktigaste druvan i Chianti är Sangiovese och gemensamt för viner härifrån är att de oftast har en frisk syra och toner av röda bär som körsbär, vinbär och hallon. Den friska syran gör vinet till en utmärkt matchning till rätter som innehåller tomat, vilket många av våra italienska favoriter gör. Pizza, lasagne och spaghetti bolognese är riktig bra matchningar till Chiantiviner.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget