Barbera – årets stjärna på vinhimlen

Efter att ha legat i kölvattnet bakom Piemontes härskardruva Nebbiolo spås Barbera en strålande framtid. Lägre skördeuttag och mer koncentration har gjort det mindre ansedda ”Folkets Vin” med det låga priset till ett kvalitetsvin att räkna med.

Barbera är en blå druva som säga vara DNA besläktad med Mourvedre. Barbera ska inte förväxlas med Barolo och Barbaresco som är områden i Piemonte i Italien där man gör vin på främst druvan Nebbiolo.

Viner på Barbera är också främst förknippade med Piemonte och då i  områdena runt städerna Alba, Asti och Monferrato, där druvan sägs härstamma från. Druvan odlas även i stora delar av övriga Italien samt på många andra platser i världen, bland annat i Sydamerika, USA och Australien.

För 10 år sedan var Barbera en av Italiens mest odlade druvor efter Sangiovese och Montepulciano. I dagsläget ligger den på 10:e plats totalt, men har halkat ned på 4:e plats efter Merlot när det gäller blå druvor. I Italien finns över 2000 inhemska druvsorter så Barbera är ändå relativt välkänd.

Det är alltid svårt att generalisera en druvas smak då klimat, terroir och vinmakning spelar stor roll. Men Barbera är känd för sin fräschör, sin distinkta syra, mjuka tanniner och för de röda bärtonerna. Traditionellt har viner på Barbera haft lägre status, pga hög avkastning, än granndruvan Nebbiolo och oftast avnjutits unga. Trenden går dock mot lägre skördeuttag och lagring på små franska ekfat som ger struktur, koncentration och tydligare tanniner.

När det kommer till mat passar Barbera alldeles utmärkt till det klassiska Italienska köket som pizza, pasta & kallskuret. Den höga syran gör att den också skär rakt genom lite fetare maträtter på nötkött. De mjuka tanninerna och den rena frukten gör vinerna behagliga att njuta som de är, även som salongsvin. Är plånboken dessutom lite mager så kan man göra riktiga fynd då Barbera generellt är mycket lägre prissatt än ex. grannvinerna på Nebbiolo.

 

Fyra heta tips från oss

Två viner på Systembolaget och två viner i beställningssortimentet.

Fontanafredda Briccotondo Barbera 2017
Artnr 2773, 95 kr

Bärig och örtig doft med toner av röda bär, mineraler och örter. Smaken är frisk och läskande med toner av körsbär, tranbär, kryddor och fat. Gott till mustig viltgryta, pasta bolognese och antipasti.

La Spinetta Ca’ di Pian Barbera d’Alba 2015
Art nr 95880, 185 kr
Tillfälligt sortiment
Doften är mörkt fruktig med toner av körsbär, röda äpplen, kaffe, fat och mineraler. Smakrik och fyllig smak med balanserad friskhet och toner av röda och mörka körsbär, örter, kaffe, fat och mineraler. Gott till grillat kött, gärna på ben, med en matig sallad till.

Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba 2016
Art nr 71596, 149 kr
Beställningsvara
Mycket fylligt och fruktdrivet vin med mängder av mogna kösbär, björnbär och kryddor. Vinet har en härlig rostad ekfatston som bärs upp av tanninerna och den friska fruktsyran. Gott till smakrik pasta eller kötträtter av nöt, fläsk och vilt.

 

Mirafiore Barbera d’Alba Superiore 2012
Art nr 72904,  269 kr
Beställningsvara
Intensiv och enormt smakrik med mängder av björnbär, lakrits och läder. Härligt kryddig med frisk fruktsyra och lång saliverande eftersmak. Gott till smakrika kött- och pastarätter

Mer läsning

Nyheter i augusti

Vi är halvvägs in i augusti redan och hösten står för dörren. I fredagens exklusiva lansering på Systembolaget presenterar vi två storslagna viner av årgång 2015 från Fratelli Cigliuti i Barbaresco, Italien….

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!