fbpx
Öppna meny
,
21 januari, 2019

Barbera – årets stjärna på vinhimlen

Efter att ha legat i kölvattnet bakom Piemontes härskardruva Nebbiolo spås Barbera en strålande framtid. Lägre skördeuttag och mer koncentration har gjort det mindre ansedda ”Folkets Vin” med det låga priset till ett kvalitetsvin att räkna med.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Barbera är en blå druva som säga vara DNA besläktad med Mourvedre. Barbera ska inte förväxlas med Barolo och Barbaresco som är områden i Piemonte i Italien där man gör vin på främst druvan Nebbiolo.

Viner på Barbera är också främst förknippade med Piemonte och då i  områdena runt städerna Alba, Asti och Monferrato, där druvan sägs härstamma från. Druvan odlas även i stora delar av övriga Italien samt på många andra platser i världen, bland annat i Sydamerika, USA och Australien.

För 10 år sedan var Barbera en av Italiens mest odlade druvor efter Sangiovese och Montepulciano. I dagsläget ligger den på 10:e plats totalt, men har halkat ned på 4:e plats efter Merlot när det gäller blå druvor. I Italien finns över 2000 inhemska druvsorter så Barbera är ändå relativt välkänd.

Det är alltid svårt att generalisera en druvas smak då klimat, terroir och vinmakning spelar stor roll. Men Barbera är känd för sin fräschör, sin distinkta syra, mjuka tanniner och för de röda bärtonerna. Traditionellt har viner på Barbera haft lägre status, pga hög avkastning, än granndruvan Nebbiolo och oftast avnjutits unga. Trenden går dock mot lägre skördeuttag och lagring på små franska ekfat som ger struktur, koncentration och tydligare tanniner.

När det kommer till mat passar Barbera alldeles utmärkt till det klassiska Italienska köket som pizza, pasta & kallskuret. Den höga syran gör att den också skär rakt genom lite fetare maträtter på nötkött. De mjuka tanninerna och den rena frukten gör vinerna behagliga att njuta som de är, även som salongsvin. Är plånboken dessutom lite mager så kan man göra riktiga fynd då Barbera generellt är mycket lägre prissatt än ex. grannvinerna på Nebbiolo.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget